Mäntymesisieni

Mäntymesisieni (Armillaria solidipes tai Armillaria ostoyae)[2] on mesisieniin kuuluva, puulla ja puiden juuristossa kasvava helttasienilaji. Se on laajalle levinnyt pohjoisella pallonpuoliskolla. Suomessa se on pohjanmesisientä ja nuijamesientä harvinaisempi.[3]

Mäntymesisieni
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kantasienet Basidiomycota
Alakaari: Avokantaiset Agaricomycotina
Luokka: Varsinaiset avokantaiset Agaricomycetes
Alaluokka: Agaricomycetidae
Lahko: Helttasienet Agaricales
Heimo: Physalacriaceae
Suku: Mesisienet Armillaria
Laji: solidipes
Kaksiosainen nimi

Armillaria solidipes
Peck (1900)[1]

Synonyymit
  • Armillaria ostoyae
Katso myös

  Mäntymesisieni Commonsissa

Suomessa mäntymesisieni aiheuttaa jonkin verran männyntaimien tuhoja Salpausselän alueella Hankoniemen ja Luumäen välisellä alueella.[4] Laji on laajasti levinnyt Aasiaan, Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan.

Suurin lajin yksittäinen edustaja, ts. laajimmalle levinnyt yhtenäinen sienirihmasto löytyi Yhdysvaltojen Oregonista vuonna 1998. Tämän yksilön rihmasto kattaa yli kahdeksan neliökilometrin alueen ja sen arvellaan olevan vähintään 2400 vuoden ikäinen. Kyseisen eliön arvellaan olevan maapallon laajin organismi ja yksi vanhimmista.[5]

Lähteet

  1. Index Fungorum database indexfungorum.org. Index Fungorum Partnership. Viitattu 20.9.2014. (englanniksi)
  2. Burdsall HH Jr, Volk TJ (2008) Armillaria solidipes, an older name for the fungus called Armillaria ostoyae North American Fungi 3, 261-267.
  3. Mesisienet (Arkistoitu – Internet Archive) Pinkka: Lajintuntemuksen oppimisympäristö. Helsingin yliopisto.
  4. Mäntymesisieni MetINFO - Metsien terveys: Muita männyn lahottajia. Metla.
  5. Kivipelto, Arja: Sienten maanalainen armeija hämmästyttää (tiede, ISSN 1239-257X) hs.fi. 31.8.2013. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 20.9.2014.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.