Luolavuori

Luolavuori on kaupunginosa Turussa noin kolme kilometriä kaakkoon keskustasta. Se kuuluu Uittamo-Skanssin suuralueeseen. Alueen asukasluku on 4 566 (2007)[1]. Luolavuoren rakennuskanta koostuu pääosin 1950-luvulla rakennetuista kerros- ja pientaloista. Luolavuoren itäreunassa on Aarne Ehojoen toimiston suunnittelema[2] Petreliuksen asuinalue, joka jatkuu sieltä edelleen Peltolan puolelle.

Luolavuori
Luolavuori

Takamaantien pientaloja.

Kaupungin kartta, jossa Luolavuori korostettuna.
Turun kaupunginosat
Kaupunki Turku
Suuralue Skanssi-Uittamo
Pinta-ala ? km² 
Väkiluku ?? (?)
Väestötiheys ? as./km²
Työpaikkoja ? kpl ?  (?)
Osa-alueet ?

Kaupunginosassa sijaitsevat Luolavuoren koulu, Luolavuoren ja Mäntyrinteen vanhainkodit sekä Luolavuoren vesitorni. Petreliuksen alueella sijaitsevat Henrikinkirkko, kuntoutuskeskus Petrea, Tähkäpuisto sekä Petreliuksen uimahalli.

Luolavuoren nimi on peräisin huipun alla sijaitsevasta Luolavuoren luolasta. Luolan sisäänkäynti löytyy suunnilleen puolessa välissä keskellä rinnettä tenniskentän ja vesitornin välissä. Sisäänkäynti on ahdas, mutta sen takaa avautuu tila, jossa voi hyvin kävellä. Tarinan mukaan rikolliset pitivät luolaa aikoinaan majapaikkana.[3]

Luolavuoren kukkula on nykyään 65 metrin korkeudella merenpinnasta. Kukkula kohosi nykyiseen korkeuteensa vuosina 19411970 toimineen Peltolan kaatopaikan ansiosta. Myöhemmin kukkula muuttui kaatopaikasta Ilpoisten maankaatopaikaksi. Kun kukkula oli vielä 1950-luvulla kaatopaikkana, sieltä ammuttiin 665 grammaa painanut Suomen suurin rotta.[4] Nykyään alue on suosittu lenkkeily- ja koirien ulkoilutuspaikka.

Katso myös

Lähteet

  1. Turun kaupungin tilastollinen vuosikirja. Väestö alueittain (Arkistoitu – Internet Archive) Luettu 16.7.2008
  2. Antikainen, Jimi: ”4 Ehojoki (Arkkitehtitoimisto Aarne Ehojoki, Arkkitehti Aarne Ehojoki ym.)”, Turun lähiöiden suunnittelijat ja arkkitehtoniset erityispiirteet, s. 14. Turku: Turun kaupungin kaavoitustoimisto, 2012. Teoksen verkkoversio.
  3. Miettunen, Sari: Luolavuori on seikkailijan taivas. Turun Sanomat, 30.11.2009. TS-Yhtymä. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 12.1.2013.
  4. Turun Sanomat, 14.9.2002, Aika sankareita[vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.