Lukio
Lukio, vanhalta nimeltään kymnaasi (m.kreik. γυμνάσιον, gymnasion), on useissa Euroopan maissa yleissivistävä ja vapaaehtoinen toisen asteen oppilaitos, jonne on mahdollista pyrkiä suoritettuaan peruskoulun. Lukiokoulutuksessa on mahdollista suorittaa ylioppilastutkinto ja siten valmistua lukiosta ylioppilaaksi. Tavanomaisesti opiskelijat osallistuvat ylioppilaskirjoituksiin, mutta lukion oppimäärän voi suorittaa ilmankin. Silloin opiskelija saa vain lukion päättötodistuksen. Lukio antaa valmiudet jatkaa opintoja korkea-asteella eli yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa.
Varttuneemmalla iällä suoritettavaa lukiokoulutusta kutsutaan aikuislukioksi tai iltalukioksi.
Lukiokoulutus maittain
Ruotsi
Ruotsissa ei nykyään ole varsinaisesti erillisiä lukioita (gymnasium), sillä lukiot ja ammattioppilaitokset yhdistettiin 1970-luvulla yhdeksi koulumuodoksi nimeltään gymnasieskola.
Suomi
- Pääartikkeli: Lukio Suomessa
Suomessa toisen asteen koulutus jakautuu lukio- ja ammattikoulutukseen. Vajaa puolet ikäluokasta käy lukion, jonka suorittaminen kestää 2-4 vuotta, tavallisimmin 3. Lukiokoulutus on kurssimuotoista. Lukion oppimäärän suorittamiseen vaaditaan 75 kurssin läpäiseminen tai 150 opintopistettä, ja ylioppilastutkintotodistuksen saamiseksi täytyy suorittaa hyväksytysti sekä lukion oppimäärä että ylioppilastutkinto. Lukioita on Suomessa runsaat 300.
Yhdysvallat
Yhdysvalloissa lukiota vastaava oppilaitos on high school.
Katso myös
- International Baccalaureate – kansainvälinen lukiokoulutus
- Lukiovertailu
- Kymnaasi
- Koulutus
- Ammattioppilaitos
- Ammattikorkeakoulu
- Yliopisto
- Lukio Suomessa