Luhtasuoputki

Luhtasuoputki eli suoputki (Peucedanum palustre) on kaksivuotinen, 0,4–1,2 metriä korkeaksi kasvava ruohokasvi sarjakukkaiskasvien heimossa.[2]

Luhtasuoputki
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Apiales
Heimo: Sarjakukkaiskasvit Apiaceae
Suku: Suoputket Peucedanum
Laji: palustre
Kaksiosainen nimi

Peucedanum palustre
(L.) Moench[1]

Katso myös

  Luhtasuoputki Wikispeciesissä
  Luhtasuoputki Commonsissa

Ulkonäkö

Luhtasuoputken varsi on karvaton, ontto ja särmikäs. Lehdet ovat kolmiomaiset, useaan kertaan parilehdykkäiset ja yksittäiset lehdykät ovat liuskaisia. Kukat ovat tiheissä sarjoissa, teriöt ovat pienet ja valkoiset, joskus punertavat. Hedelmä on uurteinen, litteän soikea, reunoista siipipalteinen ja 4–5 millimetriä pitkä.[3]

Elinympäristö

Luhtasuoputki kasvaa monenlaisilla märillä ja kosteilla paikoilla, muun muassa rannoilla, rantaniityillä, ojissa ja myös märissä korvissa, missä se ilmentää ravinteisuutta. Etelämpänä se kasvaa yleisemmin ravinteisilla soilla. Laji on Suomessa yleinen ja paikoin jopa hyvin yleinen Rovaniemen korkeudelle saakka.

Luhtasuoputki on ritariperhosen toukkien ravintokasvi.

Lähteet

  1. Jonsell, B. & Karlsson, T. (eds.): Flora Nordica 6, s. 252. The Swedish Museum of Natural History, 2010. ISBN 978-91-86510-61-9.
  2. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio. 2. painos. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  3. Hämet-Ahti, L., Suominen, J., Ulvinen, T. & Uotila, P. (toim.): Retkeilykasvio. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.