Lonkkamalja

Lonkkamalja (lat. acetabulum) on kuppimainen nivelrakenne, joka sijaitsee lantiorenkaan lonkkaluussa. Lonkkaluun kolmen luun, istuinluun, suoliluun ja häpyluun, runko-osat yhtyvät muodostaen lonkkamaljan kuopan. Reisiluiden päät niveltyvät lonkkamaljoihin, ja reisiluun kaula saa verisuonituksensa lonkkamaljan kautta. Lihansyöjillä lonkkanivelen muodostumista auttavat erilliset lonkkamaljaluut.

Lonkkamalja

Suurienergiaisissa vammoissa reisiluu voi mennä sijoiltaan, jolloin jopa lonkkamaljan murtuminen on mahdollista, joskin harvinaista. Synnynnäisessä lonkkaluksaatiossa lonkkamalja ei aina ole kunnolla muodostunut.

Lonkkaproteesileikkauksissa vaihdetaan tavallisesti myös lonkkamaljan puoleinen osa hyvän yhteensopivuuden aikaansaamiseksi. Joissakin tapauksissa voi tämän jälkeen myös lonkkamaljan puoleinen proteesin osa irrota, mutta se on suhteellisen harvinaista.

Sana acetabulum on latinaa (m.kreik. ὀξύβαφον, ὀξυβάφιον), jossa se tarkoittaa etikan säilyttämiseen käytettyä kuppia. Myöhemmin acetabulumia käytettiin myös tilavuuden mittayksikkönä, jolloin sen suuruus oli noin 270 ml.

Reisiluun pää vasemmalla liittyy lonkkamaljaan kuvassa keskellä
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.