Lonkeromaneetit

Lonkeromaneetit (Tentaculata) on toinen kampamaneettien pääjakson kahdesta luokasta. Siihen kuuluu viisi lahkoa.[2] Yhteinen piirre luokkaan kuuluvilla lajeilla on pari pitkiä tuntoherkkiä lonkeroita, joita voi peittää bioluminoiva kalvo. Lonkeroissa on tahmeapintaisia soluja, joita lonkeromaneetit käyttävät saaliin pyydystämiseen.

Lonkeromaneetit
Mertensia ovum
Mertensia ovum
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Kampamaneetit Ctenophora
Luokka: Lonkeromaneetit
Tentaculata
Eschscholtz 1825
Lahkot[1]
Katso myös

  Lonkeromaneetit Wikispeciesissä
  Lonkeromaneetit Commonsissa

Lonkeromaneettien ruumiin koko ja muoto vaihtelevat suuresti. Lonkeromaneetteihin kuuluvat mm. pienet soikeat Pleurobrachia-suvun kampamaneetit, joita elää Tyynessämeressä jaAtlantin valtameressä, ja jotka ovat bioluminoivia. Samantyyppinen, mutta suurempi Leucothea elää myös Tyynessämeressä. Cestum-suvun venuksenvyöt ovat litteitä, nauhamaisia, ja voivat kasvaa yli 90 cm:n pituisiksi. Niitä esiintyy trooppisilla vesillä.

Lähteet

  1. Tirri, R.; Lehtonen, J.; Lemmetyinen, R.; Pihakaski, S. & Portin, P.: ”liite 3”, Biologian sanakirja, s. 805. Uudistetun laitoksen 3. painos. Otava, 2006. ISBN 951-1-17618-8.
  2. Ctenophora: Tentaculata ITIS-sivusto]

    Kirjallisuutta

    • Barnes, R.S.K. et al. (2001). The Invertebrates: A Synthesis. Oxford: Blackwell Science. ISBN 0-632-04761-5
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.