Lokakuu

Lokakuu on gregoriaanisessa ja juliaanisessa kalenterissa vuoden kymmenes kuukausi. Se on pohjoisella pallonpuoliskolla syksyn ja eteläisellä pallonpuoliskolla kevään toinen kuukausi. Lokakuuta edeltää syyskuu ja sitä seuraa marraskuu. Lokakuun pituus on 31 päivää. Eteläisessä Suomessa lokakuu on runsaiden syyssateiden, syysmyrskyjen, ensimmäisten yöpakkasten, viileiden säiden ja pimenevien iltapäivien aikaa. Pohjoisessa se on tyynempää ja kylmempää talven alun ja ensilumen aikaa.

Lokakuu. 1400-luvun ranskalaisen rukouskirjan ja kalenterin Les Très Riches Heures du Duc de Berryn kuvitusta lokakuun kohdalla.

Lokakuun latinankielinen nimi october tulee kahdeksaa merkitsevästä sanasta octo, sillä aikoinaan lokakuu oli roomalaisen kalenterin kahdeksas kuukausi. Kuukausi oli maaliskuun, toukokuun ja heinäkuun ohella Caesarin ajanlasku-uudistuksen alkuperäisiä 31 päivän kuukausia. Loput yhtä pitkät kuukaudet tulivat, koska Caesarin tekemän jaon seurauksena vuodessa olisi ollut 355 päivää, joten hänen oli lisättävä puuttuvat kymmenen päivää muihin kuukausiin.[1]

Lokakuu on Euroopan unionin maissa vuoden pisin kuukausi kesäajasta pois siirtymisen johdosta. Sen pituus EU-maissa on 745 tuntia, kun muiden 31-päiväisten kuukausien pituus on 744 tuntia paitsi maaliskuun, jonka pituus on kesäaikaan siirtymisen vuoksi 743 tuntia.

Lokakuu Suomessa

Keskilämpötila

Lokakuun keskilämpötilat eri puolilla Suomea vaihtelevat. Vantaalla lokakuun keskilämpötila on noin +6–7 astetta, Lahdessa noin +4,5–5,5 astetta, Tampereella noin +4–5 astetta, Kuopiossa noin +2,5–3,5 astetta, Oulussa noin +2–3 astetta ja Sodankylässä noin –1–0 astetta.[2] Suomen säähistorian myöhäisin 20 asteen ylitys, 20,9 °C, mitattiin 14. lokakuuta 2018. Ensimmäiset yöpakkaset ja kuura tulevat yleensä lokakuun alussa Etelä-Suomessa ensimmäistä kertaa. Tyypillinen päivälämpötila on Etelä-Suomessa lokakuun alussa noin 10–12 astetta ja kuun lopulla enää noin 5–7 astetta. Pohjoisessa päivälämpötila on kuun alussa 5–7 astetta ja kuun lopussa enää noin 0–2 astetta.

Viime vuosina termisen kesän loppu on joitain kertoja venynyt lokakuun puolelle eteläisessä Suomessa; esimerkiksi vuonna 2005 kesä päättyi ennätysmyöhään[3] sekä vuonna 2012 kuun alun yölämpötilat olivat monin paikoin harvinaisen lämpimiä; esim. Helsingin Kaisaniemessä oli viiden vuorokauden jakso, jonka aikana lämpötila pysytteli 10 asteen yläpuolella yötä päivää[4]. Muutoinkin 2000-luvun aikana lokakuut ovat huhtikuiden ohella lämmenneet eniten[5].

Syksyn eteneminen

Suomen etelä- ja lounaisrannikolla ruska on komeimmillaan lokakuun ensimmäisellä viikolla, jatkuen hiipuen lokakuun lopulle, jolloin maisema on jo pääosin paljas, mutta lämpiminä vuosina sitkeämmät lehdet pysyvät puussa vielä marraskuulle asti. Lapissa ruska on lokakuussa enää muisto vain. Ensilumi sataa Lapissa yleensä lokakuun alussa, pysyvä lumi saadaan Pohjois-Lapin tunturiseuduille usein jo lokakuun puolessa välissä ja Etelä-Lapissakin yleensä kuun lopulla. Etelä-Suomessa lumisateet sen sijaan eivät ole lokakuussa edes jokavuotisia. Ensilumi sataa etelärannikolle tavallisesti vasta marraskuun aikana.

Lokakuussa auringonpaistepäiviä on koko Suomessa niukasti. Lokakuussa on marraskuun ohella sadepäiviä ja pilvisiä harmaita päiviä eniten verrattuna muihin vuoden kuukausiin, varsinkin eteläisessä Suomessa. Arktiset kylmänpurkaukset voivat ajoittain tuoda lokakuussa selkeää mutta kylmää polaari-ilmaa pohjoisesta, mutta nämä kylmemmät jaksot jäävät usein väliaikaiseksi vain esim. viikonlopun kestäväksi jaksoksi, minkä jälkeen sää uudelleen lauhtuu lännestä saapuvien matalapaineiden ansiosta. Lokakuussa enimmät sateet ovat lähinnä pitkäkestoisia Atlantilta kulkeutuvia tihkusateita.

Joidenkin muuttolintujen päämuutto sijoittuu Etelä-Suomessa vasta lokakuun alkupäiviin. Sienestys- ja marjastusaika alkaa lokakuulla olla jo ohi. Lokakuussa on toisinaan kunnon yöpakkasia Etelä-Suomea myöten. Ukkosia lokakuussa on silloin tällöin, usein merellä, mutta saattaa niitä silloin tällöin päästä rantautumaan mantereen puolellekin, kuten kävi vuonna 2011[6]. Rannikkoseudut ovat lokakuussa useimmiten jopa useita asteita sisämaata leudompia. Tämän takia esimerkiksi pitkän ajan sääennusteissa voidaan rannikko sulkea kokonaan pois yleisennusteesta ja tehdä rannikolle oma paikallinen sääennuste.

Lokakuu muualla

Eteläisellä pallonpuoliskolla

Eteläisellä pallonpuoliskolla lokakuu on kevätkuukausi. Antarktiksella lämpötilat pysyvät normaalisti pakkasen puolella lokakuun aikana. Esperanzassa lokakuun keskilämpötila on noin –3,6 astetta[7] ja Vostokissa noin –57,4 astetta. Kyseisissä paikoissa alkaa kuitenkin yöttömän yön aika. Etelä-Georgian saarella keskilämpötila on noin +1,8 astetta,lähde? mutta siellä voi esiintyä silloinkin pakkasia, mutta saatetaanpa käydä kesäisissäkin lukemissa. Niinpä Ushuaiassa keskilämpötila on lokakuussa noin +6,5 astetta[8]. Yöpakkasia saattaa esiintyä, mutta siellä ollaan lokakuussa jo selkeästi kesäisemmissä lukemissa kuin edellä mainituissa. Sydneyn lämpötilalukemat ovat jo selkeästi korkeammat lämpölukemat. Keskilämpötila on noin +17,8 astetta[9]. Darwinissa – joka on lähempänä päiväntasaajaa – ollaan koko ajan muutenkin kesälukemissa. Lokakuussa siellä on noin +29,1 asteen lämpötila[10]. Eteläinen pallonpuolisko ottaa lokakuussa vastaan muutamia lintujamme.

Pohjoisella pallonpuoliskolla

Pohjoisella pallonpuoliskolla lokakuu on syyskuukausi. Venäjän Diskonissa ollaan lokakuussa jo talvilukemissa. Keskilämpötila on noin –8,3 astetta[11]. Kaamosaika alkaa siellä silloin. Tukholma on lokakuussa vasta valmistautumassa talveen. Keskilämpötila on noin +7,5 astettalähde?. Miami taas valmistautuu tällöin kuivakauteen. Keskilämpötila siellä on noin +27 astetta ja sademäärä vain 160,8 millimetriä[12]. Esimerkiksi elokuun sademäärä 225,6 millimetriä osoittaa, että lokakuussa sade vähenee Miamissa ja paikka valmistautuu talven kuivuuteen.

Lähteet

Aiheesta muualla

Kuukaudet
tammikuu | helmikuu | maaliskuu | huhtikuu | toukokuu | kesäkuu
heinäkuu | elokuu | syyskuu | lokakuu | marraskuu | joulukuu
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.