Loganair

Loganair Limited on skotlantilainen lentoyhtiö. Loganair operoi Flyben lentoja Skotlannissa sekä Orkneysaarille, Shetlandsaarille ja Ulko-Hebrideille. Lisäksi se operoi lentoja Dundeesta Birminghamiin sekä Pohjois-Irlannin Belfastiin. Loganair lentää myös Scottish Air Ambulance Servicen ambulanssilentoja ja Royal Mailin postilentoja.

Loganair
IATA: LC – ICAO: LOG
Kutsukoodi LOGAN
Perustettu 1962
Laivaston koko 35
Kohteiden määrä 32
Tunnuslause Scotland's Airline
Solmukohdat Aberdeen
Glasgow
Kirkwall
Norwich
Tytäryhtiö(t) Suckling Airways
Aero Engineering
Aero Handling
Kotipaikka Glasgow, Skotlanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Kanta-asiakasohjelma Rewards4all
Avainhenkilö(t) Scott Grier, puheenjohtaja
Yhtiön sivut loganair.co.uk

Loganairilla on Britannian siviili-ilmailuviranomaisen myöntämä tyypin A operointilisenssi. Se saa kuljettaa matkustajia, rahtia ja postia yli 20-paikkaisilla lentokoneilla. Loganair perustettiin vuonna 1962, ja sen omistaja on vaihtunut useasti. Siitä huolimatta sen nimi ja tunnukset ovat aina pysyneet samoina. Se katsotaankin Yhdistyneen kuningaskunnan vanhimmaksi toiminnassa olevaksi lentoyhtiöksi.

8. heinäkuuta 2011 ilmoitettiin, että Loganair oli ostanut ScotAirwaysin. ScotAirways jatkaa tätä huolimatta operointia omana yhtiönään vanhalla nimellään Suckling Airways ja säilyttää omat lupansa ja lisenssinsä.

Historia

Loganair perustettiin 1. helmikuuta 1962 Logan-rakennusyhtiön lentotaksipalveluksi. Se operoi yhdellä Piper Aztec -koneella Edinburghista Dundeen kaupunkiin. Lähes heti kävi selväksi, että kysyntää säännöllisillekin lennoille löytyi, ja niinpä Loganairin laivasto kasvoi. Kun reittiverkosto kasvoi syrjäisemmille alueille, Loganairin nykyverkosto alkoi muotoutua.

Vuonna 1964 Loganair alkoi operoida saartenvälisiä lentoja Shetlandsaarilla ja Orkneysaarilla. Lentoyhtiöllä on edelleen läheiset suhteet näiden saarten yhteisöiden kanssa. Vuonna 1966 Renfrew'n lentoasema suljettiin ja Loganair siirsi kotipaikkansa Glasgow'hun. Ambulanssilennot aloitettiin 1967 ja kohteina olivat Coll, Colonsay, Oronsay, Isle of Mull sekä Oban. Loganair säilytti jatkossakin suhteensa Scottish Air Ambulance Serviceen ja jatkoi lentoja Britten-Norman BN-2A Islander -koneella. Yhteistyö päättyi kuitenkin 31. maaliskuuta 2006, kun Gama Aviation sai sopimuksen ja alkoi operoida lentoja Beechcraft B200 King Air -koneilla ja Eurocopter EC-135 -helikoptereilla.

Vuodesta 1963 vuoteen 1983 Loganairin omisti Royal Bank of Scotland. Tänä aikana Loganairin reittiverkosto Skotlannin ylämailla ja saarilla alkoi saavuttaa nykyisen muotonsa. Kasvua nopeutti British Airwaysin kasvusuunnitelma, jonka yksi osuus oli matkustajamääriltään vähäisten reittien siirtäminen Loganairin operoitavaksi. Loganairin säännöllinen verkosto kasvoi, ja Orkneysaarilla, Shetlandsaarilla ja Ulko-Hebrideillä oli kattava valikoima kohteita, joihin lennettiin Glasgow'sta ja Edinburghista. Vuonna 1979 uudeksi kohteeksi tuli Derry, ja laajennus Pohjois-Irlantiin alkoi.

Matkustajamäärät olivat jatkuvassa kasvussa, ja Loganair hankki suurempia koneita, kuten Shorts 360 ja Fokker F.27 Friendship. Syyskuussa 1983 British Midland Group hankki enemmistön Loganairin osakkeista. Tähän aikaan Loganair hankki ensimmäiset suihkukoneensa menestyksen ja optimismin seurauksena. BAe 146-200 edusti uusinta teknologiaa lyhyen matkan suihkukoneiden joukossa. Se tarjosi suurta matkustusmukavuutta ja kapasiteettia, ja niinpä Loganair hankki kaksi kappaletta. Niiden avulla avattiin uusia reittejä Kanaalisaarille ja Manner-Eurooppaan. Joulukuussa 1983 Loganair liitettiin Airlines of Britain Groupiin.

Loganair jatkoi laivastonsa kasvattamista: uusia konetyyppejä olivat BAe Jetstream 31, BAe Jetstream 41 ja BAe ATP. 1980-luvun lopulla Loganairilla oli kattava reittiverkosto sekä säännöllisten että tilauslentojen osalta. Näihin aikoihin tehtiin myös kuljetussopimus Royal Mailin kanssa.

1990-luvulla tapahtui suuria muutoksia: Loganairin omistus siirtyi British Midland Groupilta Manx Airlinesille. Tämän seurauksena perustettiin myös uusi lentoyhtiö, British Regional Airline eli BRA. Heinäkuussa 1994 Loganair ja British Airways tekivät yhteistyösopimuksen. Loganairista tuli British Airwaysin toinen franchising-kumppani, ja Skotlannin-lentoja lentävät koneet maalattiin British Airwaysin väreihin.

Loganairin Saab 340 Flyben väreissä.

Kesäkuussa 2005 Irlannin hallitus myönsi Loganairille luvan operoida lentoja Knockista Dubliniin. Lentoja operoitiin kolmen vuoden ajan British Airwaysin kanssa, kunnes vuonna 2008 lupa annettiin Aer Arannille.

Loganairin laajennus jatkui, ja marraskuussa 2003 se ilmoitti suunnitelmistaan reittien ostamiseksi British Airwaysin tytäryhtiö Citiexpressiltä. Nämä reitit olivat Glasgow'sta Stornowayhin, Benbeculaan, Belfastiin, Aberdeeniin ja Isle of Manille sekä Aberdeenista Shetlandiin ja Edinburghista Belfastiin. Näitä reittejä lennettiin British Airwaysin BAe ATP -koneilla, kunnes 28. toukokuuta 2005 niiden tilalle hankittiin lisää Saab 340 -koneita.

Loganair avasi alkuvuonna 2014 reitin Edinburghin ja Norwichin välille, kun Flybe vetäytyi reitiltä. Se varasi reitille Dornier 328 -lentokoneen ja suunnitteli nostavansa liikennöinnin kolmeen kertaan päivässä huhtikuussa 2014.[1]

Maailman lyhin säännöllinen lento

Loganair operoi maailman lyhintä säännöllistä lentoa (Loganairin lento 353). Lento Westrayn lentoasemalta Papa Westrayn lentoasemalle kestää kaksi minuuttia.

Rantalaskeutuminen

Lennot Barran lentoasemalle riippuvat vuorovedestä, koska reitillä käytettävät Twin Otter -koneet laskeutuvat rannalle. Twin Otter on pysynyt Loganairin käytössä juuri tämän reitin vaatimien erityisominaisuuksien vuoksi.

Franchising-operointi

Ennen lokakuuta 2008 Loganair oli British Airwaysin franchising-kumppani. Tämän sopimuksen mukaan Loganairin lennot lennettiin British Airwaysin lentonumeroilla. Lennot myytiin British Airwaysin kautta, ja Loganair osallistui British Airwaysin Executive Club- ja BA Miles -ohjelmiin. Loganair oli myös Oneworldin liitännäisjäsen.

Franchising-operaatiot Loganairin saartenvälisillä lennoilla lopetettiin 2004. Loganair lentää näitä lentoja omalla nimellään.

26. lokakuuta 2008 lähtien Loganair on ollut Flyben franchising-kumppani. Kaikki lennot lennetään Flyben väreissä. Lennot myös myydään Flyben kautta.

Huolto

Loganairin koneet huolletaan Glasgow'n kansainvälisellä lentoasemalla Kirkwallissa. Suuri osa huollosta tehdään Loganairin omassa hangaarissa, jossa on yleensä yksi tai kaksi Saab 340 -konetta ja yksi Twin Otter. Jälkimmäinen tyyppi vaatii erityishuoltoa, koska laskeutuminen rannalle saattaa aiheuttaa suolan kertymistä rakenteisiin. Myös Islander-koneet huolletaan Kirkwallissa.

Onnettomuudet ja vahingot

  • Vuonna 1986 Twin Otter -kone osui korkeaan maastoon Islayn saarella huonossa säässä. Lentäjät olivat luulleet Laphroaigin rannikkokylää Port Ellenin kaupungiksi, joka on lähellä saaren lentoasemaa. Onnettomuudessa kuoli yksi henkilö. Tämä on Yhdistyneen kuningaskunnan viimeisin huomattava lentokoneen törmäys maastoon.
  • Vuonna 1996 Britten-Norman BN-2A Islander (rekisteri G-BEDZ) tuhoutui Shetlannissa. Konetta siirrettiin yöllä tukikohtaan ambulanssilennon jälkeen. Lentokone putosi maahan ennen kiitotietä yrittäessään laskeutua puuskaisessa tuulessa. Lentäjä oli ylittänyt päivän työtuntinsa. Hänen lääkärinlupansa oli vanhentunut 19 päivää aiemmin, joten hänellä ei ollut voimassa olevaa lentolupakirjaa. Lentäjä kuoli onnettomuudessa. Koneessa ollut lääkäri loukkaantui vakavasti. Mukana ollut sairaanhoitaja loukkaantui lievästi.
  • Vuonna 2000 samalle koneelle tapahtui kaksi vahinkoa muutaman viikon sisään. Molemmissa tapauksissa kone menetti tehon moottorista viallisten komponenttien vuoksi.
  • 27. helmikuuta 2001 Shorts 360 (rekisteri G-BNMT), joka operoi Royal Mailin postilentoa, putosi Forthin vuonoon pian lähdettyään Edinburghista. Molemmat miehistön jäsenet kuolivat. Syyksi ilmoitettiin sohjon kertyminen moottoreihin. Kone oli seisonut Edinburghissa kovassa lumisateessa, mutta sen moottoreita ei peitetty suojapeitteellä.
  • 23. maaliskuuta 2001 Britten-Norman BN-2A Islanderin lentäjä pyörtyi kesken lennon altistuttuaan väärin käytetylle vaaralliselle kemikaalille. Kone laskeutui turvallisesti lentäjän havahduttua, mutta hän sai pitkäaikaisia terveysongelmia, joiden takia hän joutui sairaalahoitoon. Koneessa ei ollut toista lentäjää.
  • 15. maaliskuuta 2005 Britten-Norman BN-2A Islander (rekisteri G-BOMG) putosi mereen laskeutuessaan kohti Campbeltownin lentoasemaa. Kone operoi ambulanssilentoa. Lentäjä ja ainoa matkustaja, Scottish Ambulance Servicen ensihoitaja, kuolivat molemmat.
  • 18. joulukuuta 2010 Britten-Norman BN-2A Islander (rekisteri G-BPCA) oli suorittamassa näkölähestymistä Kirkwallin lentoasemalle. Kesken loppulähestymisen lentäjä menetti näköyhteyden kiitotiehen koneen jouduttua lumikuuroon. Lentäjä jatkoi silti lähestymistä ja kone laskeutui turvallisesti 20 metrin päähän kiitotiestä.

Kohteet

Irlanti

Norja

Yhdistynyt kuningaskunta

Yhdistyneen kuningaskunnan erillisalueet

  • Guernsey - Guernseyn lentoasema (kausittainen)

Laivasto

Twin Otter laskeutuu rannalle Barran lentoasemalla

Loganairin laivastoon kuuluvat seuraavat lentokoneet (toukokuussa 2019):

Loganairin laivasto
Konetyyppi Lukumäärä
Saab 340 13
Saab 2000 5
Embraer ERJ-135 4
Embraer ERJ-145 13
Yhteensä 35

Laivaston kehitys

Loganair hankki vuonna 2014 kolme Saab 2000 -konetta.[2]

Lähteet

Viitteet

  1. New Links for Loganair. Airliner World, helmikuu 2014, s. 8.
  2. Airliner World, toukokuu 2014, s. 7.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.