Listeriat

Listeria on grampositiivisten bakteerien suku, joka on nimetty englantilaisen kirurgin Joseph Listerin mukaan. Sukuun kuuluu kuusi lajia.

Listeria

L. monocytogenes -pesäkkeitä agarmaljalla.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Bakteerit Bacteria
Kunta: Bakteerit Eubacteria
Pääjakso: Firmicutes
Luokka: Bacilli
Lahko: Bacillales
Heimo: Listeriaceae
Suku: Listeriat
Listeria
Pirie, 1940[1]
Lajit
Katso myös

  Listeriat Wikispeciesissä
  Listeriat Commonsissa

Tunnetuin listeriabakteeri on L. monocytogenes, joka aiheuttaa listerioosiksi kutsuttua tartuntatautia. L. ivanovii voi tartuttaa eläimiä, esimerkiksi lampaita ja karjaeläimiä. Muiden listeriabakteerien ei tiedetä aiheuttavan mitään sairauksia.[2]

Listeria voi aiheuttaa ihmiselle listerioosi-nimisen taudin bakteerilla saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä. Aika listeriabakteeria sisältäneen elintarvikkeen nauttimisesta oireiden alkamiseen vaihtelee viikon ja parin kuukauden välillä.

Tautiin sairastuvat tavallisimmin vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt, vanhukset, raskaana olevat naiset ja vastasyntyneet. Listerioosiin sairastuneista 25 prosenttia menehtyy. Vaarassa ovat erityisesti iäkkäät ja henkilöt, joilla on vaikeita perustauteja.

Terve aikuinen ja lapsi sairastuu harvoin vakavasti.

Listerioosiepidemioiden yhteydessä on kuvattu vatsatautiin sairastuneita, joiden oireet ovat hävinneet ilman antibioottihoitoa.

Vastustuskyvyltään heikentyneillä, kuten vanhukset, syöpä- ja aids-potilaat, maksa- ja munuaistauteja sairastavilla tai kortisonilääkitystä saavilla, listerioosi ilmenee tavallisesti vaikeana yleisinfektiona tai aivokalvontulehduksena.

Raskaana olevilla listerioosi ilmenee kuumetautina, joka muistuttaa tavanomaista influenssaa (kuume, päänsärky, lihaskivut) ja joka voi johtaa keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen.

Lähteet

  1. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Listeria (TSN 957485) itis.gov. Viitattu 28.9.2022. (englanniksi)
  2. Hain T, Steinweg C, Chakraborty T.: Comparative and functional genomics of Listeria spp.. J Biotechnol., 2006, nro 126(1), s. 37–51. PMID 16757050.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.