Liskohaukka

Liskohaukka (Kaupifalco monogrammicus) on afrikkalainen päiväpetolintu ja sukunsa ainoa edustaja. Kaupifalco-suvun nimesi Bonaparte 1854 Johann Jakob Kaupin kunniaksi.

Liskohaukka
Senegalilainen liskohaukka
Senegalilainen liskohaukka
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Päiväpetolinnut Accipitriformes
Heimo: Haukat Accipitridae
Alaheimo: Buteoninae
Suku: Kaupifalco
Laji: monogrammicus
Kaksiosainen nimi

Kaupifalco monogrammicus
(Temminck, 1824)

Alalajit
  • Kaupifalco monogrammicus monogrammicus
  • Kaupifalco monogrammicus meridionalis
Katso myös

  Liskohaukka Wikispeciesissä
  Liskohaukka Commonsissa

Koko ja ulkonäkö

Linnun pituus on noin 35–38 senttimetriä ja paino 250–280 grammaa, naaras on hiukan suurempi. Se on varpushaukan kokoluokkaa oleva pitkäjalkainen petolintu, jonka höyhenpuku on harmaa, vatsapuolelta tummaraitainen. Koivet ja nokka ovat punertavat. Vaaleassa kurkussa on musta pystyjuova. Sukupuolet ovat samanvärisiä. Saalistaessaan se voi lekutella pysyen ilmassa paikallaan.

Esiintyminen

Liskohaukka elää Afrikassa Saharan eteläpuolella Etelä-Afrikkaan saakka noin 13 miljoonan neliökilometrin laajuisella alueella. Maailman populaation koko on 100 000–1 000 000 yksilöä ja lajin kanta on elinvoimainen.[1]

Elinympäristö

Avoimet, harvapuiset metsät, savanni ja pensaikkoalueet.

Lisääntyminen

Pesä on risuista rakennettu ja sijaitsee puun oksanhaarassa tai palmun latvassa. Naaras munii 1–3 valkoista munaa ja hautoo yksin. Koiras tuo hautovalle naaraalle ruokaa.

Ravinto

Nimensä mukaisesti liskohaukka syö liskoja ja muita pieniä matelijoita mutta myös lintuja, pikkunisäkkäitä ja isoja hyönteisiä.

Lähteet

  1. BirdLife International: Kaupifalco monogrammicus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 8.5.2014. (englanniksi)
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.