Likoeläimet

Likoeläimet (Infusoria) on epämuodollinen eliöryhmä, joka sisältää hyvin pienikokoisia, makeissa pienvesistöissä eläviä vesieliöitä kuten piileviä, silmäleviä, alkueläimiä (Protozoa), yksisoluisia leviä ja pieniä selkärangattomia. Nimi Infusoria on ollut aiemmin joidenkin auktorien kuten Bütschlin käytössä ripsieläinten nimenä. Likoeläinten ryhmä on tieteellisenä luokituksena vanhentunut, ja siihen aiemmin luetellut eliöt luetaan nykyisin enimmäkseen fylogeneettisesti sekalaiseen alkueliöiden kuntaan (Protista).

Käyttö

Likoeläimiä käytetään akvaarioissa pienimpien kalanpoikasten ruokana, koska ne ovat ravinteikkaita ja sopivan pieniä. Tavanomaisissa harrasteakvaarioissa luontainen likoeläinkasvusto ei ole tarpeeksi runsas kalanpoikasten kasvattamiseen, joten harrastajat voivat ylläpitää erillisiä likoeläinviljelmiä[1] tai hankkia kaupallisessa tuotannossa olevia annoksia. Likoeläimiä voi viljellä liottamalla mitä tahansa lahoavaa kasvimateriaalia akvaariossa olleessa vedessä. Lämpötilasta ja valon määrästä riippuen viljelmä valmistuu muutamassa päivässä: vesi sumenee ensin bakteereista, ja sitten kirkastuu likoeläinten niitä syödessä. Veden kirkastuttua likoeläimiä saattaa voida havaita paljaalla silmällä vedessä uiskentelevina hitusina.

Lähteet

  1. Infusoria and Paramecium Cultures Calgary Aquarium Society. Arkistoitu 20.1.2018. Viitattu 4.11.2017. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.