Liikearvo
Liikearvo on yrityksen taseen osa. Liikearvo merkitään aineettomaan omaisuuteen, ja se syntyy yleensä yrityskaupan yhteydessä. Liikearvosta käytetään nimitystä goodwill [1].
Yrityskaupassa ostava yritys kirjaa omaan taseeseensa liikearvoksi summan, joka on kauppahinnan ja ostettavan yrityksen tase- eli kirja-arvon erotus. Ostettavalla yrityksellä on oman taseensa osoittamaa aineellista ja aineetonta omaisuutta. Kaupan yhteydessä taseen osoittama omaisuus siirtyy ostavan yrityksen taseeseen vastaavina aineellisen ja aineettoman omaisuuden erinä. Mikäli yrityskauppa tehdään summalla, joka ylittää ostettavan yrityksen kirjanpitoarvon, tämä summa merkitään ostavan yrityksen taseeseen liikearvona.
Mikäli yritys ei ole tehnyt yrityskauppoja, sen aineeton ja aineellinen omaisuus merkitään taseeseen muina, tavanomaisina erinä.
Liikearvo sisältää vaikeasti arvotettavaa aineetonta arvoa, jota yrityksellä arvioidaan ostohetkellä olevan. Se sisältää brändien, työntekijöiden osaamisen, patenttien, asiakassuhteiden tai hyvän maineen odotuksia, joilla arvioidaan olevan sellaista arvoa, josta kannattaa maksaa kirja-arvoa korkeampi hinta. Liikearvon määrä syntyy vasta kauppahinnan sopimisen yhteydessä.
FAS-tilinpäätösjärjestelmän (Finnish accounting standards) mukaan taseen liikearvo tulee poistaa vaikutusaikanaan, kuitenkin enintään kymmenessä vuodessa. Poistoilla on yrityksen tulosta heikentävä vaikutus.
Nykyään suomalaisilla pörssiyhtiöillä käytössä olevan kansainvälisen IFRS-tilinpäätösjärjestelmän (International financial reporting standards) mukaan liikearvoa on säännöllisesti testattava vertailemalla rahavirtaa tuottavien yksiköiden kirjanpitoarvoja (sis. liikearvon) tulosennusteiden perusteella diskontattuihin kerrytettävien rahavirtojen nykyarvoihin. Jos kerrytettävissä olevat rahavirrat alittavat kirjanpitoarvon, on liikearvoon tehtävä erotuksen suuruinen, tulosvaikutteinen arvonalennus. IFRS-tilinpäätöksissä liikearvolla saattaa näin olla suuri vaikutus yrityksen tuloksiin eri vuosina, vaikka rahavirtavaikutus syntyy jo liikearvon synnyttäneen yrityskaupan, fuusion tms. yhteydessä.
Lähteet
- Zanoni, A. B.: Accounting for Goodwill. New York: Routledge 2009. ISBN 0415451493