Lefkátas

Lefkátas (kreik. Λευκάτας; myös Lefkáta) eli Doukáto (Δουκάτο) tai Kávos tis Kyrás/Nirás (Κάβος της Κυράς/Νιράς) on niemi Lefkaksen saarella Kreikassa. Se on saaren eteläisin kärki ja sitä ympäröi Joonianmeri. Hallinnollisesti niemi kuuluu Lefkaksen kuntaan.

Lefkátas
Λευκάτας

Lefkátaksen niemi mereltä nähtynä.

Lefkátas
Muut nimet Doukáto (Δουκάτο)
Kávos tis Kyrás/Nirás (Κάβος της Κυράς/Νιράς)
Sijainti 38°35′7″N, 20°33′9″E
Merialue Joonianmeri
Valtio
Valtio Kreikka
Alue Jooniansaaret
Alueyksikkö Lefkas
Kunta Lefkas

Lefkátaksen niemi sijaitsee Lefkaksen lounaisosassa ja työntyy kohti Kefalonián saarta. Niemeä reunustavat noin 60 metriä korkeat vaaleat kalliojyrkänteet. Niemeltä on hyvä näkymä Kefaloniálle ja Ithakalle.[1] Niemen länsirannikolla sijaitsevat Pórto Katsíkin ja Egkremnoín rannat.

Lefkátaksen niemeä.

Homeros kutsui todennäköisesti samaa niemeä ”valkoiseksi kallioksi”. Niemi on ollut kultti- ja uhripaikka jo mykeneläisellä ajalla. Antiikin ajalla paikan kultin syrjäytti Apollon Leukataksen kultti ja niemen kärjessä oli tälle omistettu temppeli. Kerrotaan, että paikalla olisi heitetty mereen vankeja, joiden kehon ympärille sidottiin lintuja ja hyöheniä. Jos nämä selvisivät hypystä, heidät armahdettiin. Toisaalta kerrotaan, että niemen kärjessä olisi myöhemmin suoritettu kulttimenoja, joihin kuului vapaaehtoinen hyppääminen mereen jyrkänteeltä epäonnisesta rakkaudesta toipumiseksi. Legendan mukaan myös runoilijatar Sapfo olisi suorittanut tällaisen hypyn paikalla.[1][2] Joidenkin versioiden mukaan hänen tapauksessaan kyseessä olisi kuitenkin ollut itsemurha mereen hyppäämällä.[3]

Nykyisin niemen kärjessä on valkoinen majakka, joka on suurin piirtein antiikin aikaisen temppelin paikalla. Majakka rakennettiin alun perin vuonna 1890. Se tuhoutui maanjäristyksessä vuonna 1950 ja rakennettiin uudelleen vuonna 1956. Majakan korkeus on 14 metriä ja merenpinnasta laskettuna 70 metriä.[1] Temppelistä on jäljellä vain vähäisiä jäänteitä.[4]

Lähteet

  1. Cape Lefkata Lefkada Guide App. Arkistoitu 16.8.2016. Viitattu 30.5.2016.
  2. Apollo Temple, Lefkata Wonder Greece. Viitattu 30.5.2016.
  3. ”Lefkada / Lefkas”, Greek Island Hopping 2008, s. 586–589. Thomas Cook Publishing, 2008. ISBN 978-1-84157-839-2.
  4. Λευκάτας ο «Ιερός» Βράχος της Λευκάδας Aroma Lefkadas. Viitattu 30.5.2016.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.