Taapelointi
Taapelointi tai tapulointi on samanlaisen sahatavaran järjestämistä samoihin pinoihin, taapeleihin tai tapuleihin. Taapeloinnilla varmistetaan sahatavaran asianmukainen kuivuminen. Taapelointi tehdään yleensä käsin, mutta vaikkapa traktorista on apua esimerkiksi taapelin siirtämisessä. Taapelointi onkin monien päivittäinen rutiinityötehtävä esimerkiksi sahoilla.
Nykyään taapeloinnin on sahoilla syrjäyttänyt koneellinen kuivaus.[1] Taapelointia käyttävät enää omaa raaka-ainetta sahaavat yksityiset.
Taapelin kokoaminen
Taapeloinnissa tuore, määrämittaiseksi sahattu puuaines ladotaan päällekkäin niin, että kerrosten väliin tulee puutavaran toisistaan erillään pitävä rimoitus. Rako mahdollistaa ilman kiertämisen kuivumisprosessin aikana. Valmiin taapelin päälle rakennetaan vielä katos, jotta sadevesi ei pääse kastelemaan kuivumassa olevaa puuta. Sahojen lautataapelit saattoivat olla parhaimmillaan useiden metrien korkuisia.
Taapeli kootaan seuraavasti: aluksi maahan laitetaan pariton määrä alustoja, useimmiten EURO- tai FIN-lavoja. Niiden päälle laitetaan muutama rima tai vastaava puukappale pystysuoraan, joiden päälle aletaan koota vaakasuoraan pinottavaa sahatavaraa, esimerkiksi lautoja tai lankkuja tasaisin, sentin tai kahden välein koko alustan leveydeltä niin, että esimerkiksi laudassa mahdollisesti oleva kuorikohta tulisi alaspäin. Sahatavara täytyy pinota siten, että koko taapelin painopiste olisi mahdollisimman lähellä keskimmäisen alustan keskikohtaa, jotta taapelia mahdollisesti siirrettäessä se ei keikahtaisi kummallekaan puolelle.
Kun ensimmäinen kerros on saatu valmiiksi, laitetaan niiden päälle pystysuoraan taas tasaisin välein rimoja tai vastaavia puukappaleita, jotta eri kerrosten väliin jää ”hengitysrako”. Riittävän väljästi rakennetussa taapelissa puutavara kuivuu hyvin ja se näyttää muutenkin siistiltä. Sen jälkeen pinotaan samaa sahatavaraa samalla menetelmällä uusi kerros. Taapelin voi tehdä aina niin korkeaksi kuin itse yltää.
Lähteet
- Jofatekniikka Oy (Internet Archive)
- Metsätappura Oy/Ohjeita omien tukkien sahausta tai sahatavaran höyläystä harkitsevalle
Viitteet
- Opetushallitus/Puutuoteprosessit/Sahatavaran valmistus Viitattu 4.9.2012