Larry Sanger

Lawrence Mark ”Larry” Sanger (s. 16. heinäkuuta 1968) on yhdysvaltalainen Internet-projektien kehittäjä, toinen Wikipedian perustajista[1][2] ja Citizendiumin perustaja. Koulutukseltaan Sanger on filosofian tohtori.

Larry Sanger

Wikipedian perustaminen

Jimmy Wales, Nupedian perustaja, palkkasi Sangerin Bomis-yhtiöönsä työskentelemään Nupedia-projektissa. Koska Nupedia ei täyttänyt Bomisin odotuksia, Sanger ehdotti Walesille tammikuussa 2001 wikin perustamista, jotta artikkelien luonti nopeutuisi. Tämän ehdotuksen tuloksena syntyi Wikipedia. Sanger keksi Wikipedia-nimen sekä kehitti suurimman osan sen alkuajan politiikasta.

Sangerista tuli Wikipedian ensimmäinen ja tähän mennessä ainut palkattu toimittaja. Tehtävässään hän toimi 15. tammikuuta 2001 – 1. maaliskuuta 2002. Helmikuussa 2002 Bomisin oli lopetettava Sangerin palkanmaksu talousvaikeuksien takia, minkä seurauksena Sanger erosi Wikipedian ja Nupedian johdosta. Nupedia lopetettiin hieman tämän jälkeen, mutta Wikipedia jatkoi kasvuaan.

Wikipedian jälkeen

Sanger on toiminut filosofian opettajana Ohion yliopistossa.

Joulukuussa 2004 Sanger kirjoitti kriittisen artikkelin, jossa hän syytti Wikipediaa "antielitismistä", ja valitteli sitä, että trollien ja hankalien käyttäjien annetaan ajaa asiantuntijoita ja muita hyödyllisempiä käyttäjiä projektista ulos.[3] Syyskuussa 2006 Sanger esitteli uuden tietosanakirjahankkeen, Citizendiumin, jonka tarkoituksena on toimittaa wiki-tyyppistä vapaata tietosanakirjaa, mutta ilman Wikipedian väitettyjä avoimuudesta johtuvia ongelmia. Citizendiumin perimmäinen ero nykyiseen Wikipediaan on, että siinä artikkeleja voivat muokata vain todellisella henkilöydellään rekisteröityneet käyttäjät. Citizendium oli alun perin tarkoitettu haarautumaksi englanninkielisestä Wikipediasta jossa olisi kaikki Wikipedian artikkelit, mutta sittemmin suunnitelmasta luovuttiin ja Citizendium aloitettiin puhtaalta pöydältä.

Lähteet

  1. Gallagher, Paul: Wikipedia co-founder Larry Sanger says website has been 'taken over by trolls' The Independent. 12.11.2015. Viitattu 28.1.2017. (englanniksi)
  2. Moody, Glyn: This time, it'll be a Wikipedia written by experts The Guardian. 13.7.2006. Viitattu 28.1.2017. (englanniksi)
  3. Sangerin artikkeli Kuro5hin-sivulla (Arkistoitu – Internet Archive)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.