Lapinlinnunsilmä

Lapinlinnunsilmä (Chrysosplenium tetrandrum, syn. C. alternifolium ssp. tetrandrum) on monivuotinen, pienikokoinen arktisten alueiden kasvi.

Lapinlinnunsilmä
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Saxifragales
Heimo: Rikkokasvit Saxifragaceae
Suku: Linnunsilmät Chrysosplenium
Laji: tetrandrum
Kaksiosainen nimi

Chrysosplenium tetrandrum
(N.Lund ex Malmgren) Th.Fr.

Katso myös

  Lapinlinnunsilmä Wikispeciesissä

Ulkonäkö ja koko

Lapinlinnunsilmä kasvaa 5–8 senttimetriä korkeaksi. Lehdet ovat ruodillisia, muodoltaan munuaismaisia ja ehyt- tai nyhälaitaisia. Aluslehdet ovat noin yhden senttimetrin levyisiä ja kaljuja. Kukkien tukilehdet ovat kapeatyvisiä. Kukinto on päätteinen huiskilo, jonka ylälehdet ovat tavallisesti kellanvihreitä. Kukat ovat pienikokoisia ja väriltään kellanvihreitä. Kukasta puuttuu teriö. Kukan verhiö on nelilehtinen, lukuun ottamatta keskimmäistä kukkaa, jossa verhiö on viisilehtinen. Lapinlinnunsilmä kukkii Suomessa touko-heinäkuussa. Kasvin siemenet ovat väriltään punaisia.[2]

Lapinlinnunsilmä muistuttaa paljon lähilajiaan kevätlinnunsilmää (C. alternifolium), mutta lajit eivät kasva samoilla alueilla. Aikaisemmin lapinlinnunsilmää pidettiin kevätlinnunsilmän alalajina.[3]

Levinneisyys

Lapinlinnunsilmää tavataan suurimmassa osassa maapallon pohjoisilla arktisilla alueilla. Yhtenäinen esiintymisvyöhyke ulottuu Pohjois-Siperiasta Alaskaan ja Pohjois-Kanadaan. Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoisosissa on tästä alueesta oleva erillinen esiintymä. Lisäksi lajia tavataan Grönlannissa ja Huippuvuorilla.[3] Suomessa lapinlinnunsilmää kasvaa Keski- ja Pohjois-Lapissa, paikoitellen runsaanakin. Lajista on lisäksi vastikään löydetty yksittäinen esiintymä kaukana lajin varsinaisesta esiintymisalueesta Etelä-Karjalasta Venäjän rajan tuntumasta.[4]

Elinympäristö

Lapinlinnunsilmää esiintyy pohjoisen kosteilla kasvupaikoilla, kuten puronvarsien ja lähteikköjen märissä sammalikoissa. Joskus sitä tavataan myös ojissa.[2]

Lähteet

  • Retkeilykasvio. Toim. Hämet-Ahti, Leena & Suominen, Juha & Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti. Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, Helsinki 1998.

Viitteet

  1. Maiz-Tome, L.: Chrysosplenium tetrandrum IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.10.2016. (englanniksi)
  2. Retkeilykasvio 1998, s. 230.
  3. Anderberg, A. & A.-L.: Den virtuella floran: Polargullpudra (myös levinneisyyskartta) 2004–2009. Tukholma: Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 21.11.2010. (ruotsiksi)
  4. Lampinen, R. & Lahti, T. 2010: Kasviatlas 2009: Lapinlinnunsilmän levinneisyys Suomessa. Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, Helsinki. Viitattu 21.11.2010.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.