Laitakari (Haukipudas)
Laitakari on saari Perämerellä Oulun Haukiputaalla Martinniemen edustalla, Kiiminkijoen pohjoisrannalla.[1] Saaren rannat ovat avointa jyrkkärantaista kivikkoa.
Saaren pohjoisosat ovat edelleen luonnontilaisia lukuun ottamatta pienimuotoisia harvennushakkuita. Laitakari kuuluu Laitakari–Häyrysenniemi–Purjekari-Natura-alueeseen. Saaren etelärannalla sijaitsee edelleen Martinniemen sahan ja Laitakarin puuhiomon käytössä ollut satama-alue, joka nykyisin toimii huvivene- ja kalasatamana. Laitakariin menevän tien varrella toimii nykyään Martinniemi Timber Oy sekä Jätehuolto Kropsu.
Puuhiomo
- Pääartikkeli: Martinniemen puuhiomo
Saaren eteläosa on sataman lisäksi ollut teollisuusaluetta ja siellä on sijainnut Rauma-Repola-yhtiöön kuulunut Martinniemen puuhiomo ja siihen kuulunut höyryvoimalaitos. Saarella ollutta puuhiomon vanhaa tiilipiippua, tiilistä hiomorakennusta sekä voimalaitosta ehdotettiin useaan otteeseen purettavaksi. Piippua käytettiin yleisesti maamerkkinä, sillä se erottui kauas merelle. Saaren maa-alueet ovat osittain UPM-Kymmene Oyj:n omistuksessa. Voimalaitos ja piippu purettiin vuonna 2017.[2]
Rautatie
Saari on yhdistetty mantereeseen pengertiellä, joka on aiemmin ollut Martinniemen radan jatkeena olleen puuhiomolle johtavan teollisuusradan pengerrys. Radalla on liikennöity tehtaan omilla vetureilla Deutz 22909/1938 ja Saalasti Otso1 70/1970.
Paperitehdassuunnitelma
Kajaani Oy suunnitteli mahdollista paperitehtaan rakentamista Martinniemeen tai Laitakariin yhdessä Rauma-Repolan kanssa 1960-luvun alussa. Kajaani todettiin kuitenkin paremmaksi vaihtoehdoksi.
Lähteet
- Opaskartta. (Karttatie. Oulun seudun karttapalvelu) Oulu: Oulun kaupunki, yhdyskunta- ja ympäristlpalvelut, 28.6.2015. Kartan verkkoversio (viitattu 8.7.2015)
- Kärjä, Anu-Maija: Martinniemen maamerkki katoaa – historiallinen piippu murenee tiili tiileltä Kaleva Oy. 22.11.2017. Viitattu 22.11.2017.
Aiheesta muualla
- Kattava kuvareportaasi alueen teollisuushistoriasta[vanhentunut linkki]
- Oulun yliopisto: Pohjois-Suomessa puunjalostusteollisuutta harjoittaneet yhtiöt
- Kuva Martinniemen saha-alueesta
- Kuva Laitakarista ja Martinniemestä[vanhentunut linkki]
- Virtanen, Sakari, Puusta elävä. Kajaani Oy:n vaiheita vuodesta 1946. Kajaani Oy 1907–1982. Toinen osa. Helsinki 1985. (75-vuotisjuhlajulkaisu)
- Könönen, Terho A. (1981) Martinniemen saha 75 vuotta. Pohjois-Karjalan kirjapaino. Joensuu.