Labarum

Labarum oli Rooman valtakunnassa myöhäisantiikissa käytetty sotalippu (vexillum), jota kannettiin marssivien sotajoukkojen edellä. Labarum oli käytössä vain silloin, kun keisari itse oli armeijan mukana. Se koostui kallisarvoisesta purppuranvärisestä kankaasta, joka oli reunustettu kultaisella reunalla. Kangas kiinnitettiin pitkään varteen poikkipuulla. Oletetaan, että keisari Hadrianus otti käyttöön labarumin. Aikaisemmin siihen arvellaan kuuluneen kultapunoksinen kotka, joka oli Juppiterin symboli.

Konstantinus Suuren labarum. Kolikoiden pohjalta tehty ennallistus. Medaljongeissa arvellaan olleen muotokuvia.
Roomalainen sotalippu eli vexillum.
Rooman keisarillisesta sotalipusta kristilliseen käyttöön
Konstantinuksen soliduksessa vuodelta 337 Konstantinus ja kääntöpuolella käärmeen seivästävä labarum.

Konstantinus Suuri

Kun keisari Konstantinus Suuri hylkäsi pakanuuden hänen labarossaan korvattiin Jupiterin tunnus Kristusta tarkoittavalla khi- rho -monogrammilla. Siinä yhdistyvät kreikkalaisen kirjaimiston kirjaimet Khi (χ) ja Rho (ρ), jotka ovat sanan "Kristus" kreikankieliset alkukirjaimet. Legendan mukaan keisari Konstantinus käytti tunnusta voitokkaassa Mulviuksen sillan taistelussa Maxentiusta vastaan vuonna 312.[1]

Kristillinen käyttö

Keskiajalla labarumista tuli ylösnousseen Kristuksen tunnus. "Jumalan Karitsa" kuvataan usein kantamassa labarumia.

Katso myös

Lähteet

  • Litzen, Veikko: Tie Nikeaan. Roomalaisten ja kristittyjen yhteinen matka ajanlaskumme alusta valtionkirkon syntyyn. k & h, Kirja-Aurora, 2009. ISBN 978-951-29-3963-3.

Viitteet

  1. Litzen 2009, s. 330–331
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.