Kurikan kirjasto
Kurikan kirjasto koostuu Kurikan pääkirjastosta, Jurvan kirjastosta ja kahdesta kirjastoautosta, jotka ovat Jurvan kirjastoauto ja Kurikan kirjastoauto Plari. Kuntaliitoksen jälkeen vuodesta 2016 myös Jalasjärven kirjasto kuuluu Kurikan kirjastoon.
Jurvan kirjastossa on tavallista laajempi kädentaitojen, taideteollisuuden ja puutyöalan kirjojen kokoelma. Kurikan kotiseutukokoelmiin kerätään sekä Kurikasta kertovaa että kurikkalaisten kirjoittajien kirjoittamaa kirjallisuutta.[1] Kurikan kirjasto kuuluu Eepos-kirjastokimppaan. Kirjaston maakuntakirjasto on Seinäjoen kaupunginkirjasto.
Historia
Kurikan kirjasto on perustettu kansankirjastojen perustamisen vuosikymmenenä, 1860-luvulla. Silloin Suomeen perustettiin 242 kirjastoa. Tarkalleen ottaen Kurikan kirjasto perustettiin 1863. Kirjaston ensimmäiset 60 kirjaa hankki Kappalainen Fredrik Johan Leidenius, ja ne olivat pääasiassa uskonnollisia. Kirjaston alkuperäinen sijoituspaikka oli kirkon sakaristo,[2] mutta käytännössä se ei sijainnut siellä, vaan Herman Hermaninpoika Plosila piti kirjastoa auki kotonaan yhden tunnin viikossa,[2] kirkon menojen jälkeen sunnuntaisin.
Toimintavuosiensa aikana Kurikan kirjasto on muuttanut useita kertoja. Kirjasto on sijainnut vuoroin kouluissa, kunnantalolla, nuorisotalolla ja nyttemmin varsinaisessa kirjastotalossa. Alkuperäisestä paikasta, pitäjäntuvan kamarista kirjasto muutti Kankaan kansakoululle, josta se vuonna 1934 siirtyi kunnantalolle.
Kunta on ollut mukana kirjaston arjessa vuodesta 1875, jolloin se ryhtyi antamaan pienen osan saamistaan viinavoittovaroista kirjanhankintaan. Kunnantalolla kirjasto oli kunnan omistuksessa, ja se vastasi jo nykyistä kunnallista kirjastoa. 1920-luvulla nimetty toimikunta luetteloi kirjavarat, kortistoi ne ja laati kirjastolle sääntöehdotuksen. Lähde ei kerro, oliko säännöstö luotu kirjaston henkilökunnalle vai lainaajille. Kunnantalolla kirjasto sijaitsi 23 vuotta. Näihin vuosiin mahtuu yksi vuosi, jolloin kirjaston toiminta oli keskeytetty, luultavimmin sodan takia.
Kunnantalolta kirjasto siirtyi nuorisotalolle, jossa kirjoja lainattiin 7 vuotta. Kirjasto oli tällöin auki myös päivällä. 1958 kirjat siirrettiin entisen kirkonkylän koulun toiseen kerrokseen. Tätä pidettiin suurena askeleena, olihan tilat varta vasten saneerattu kirjaston käyttöön.[2] Tässä kirjastossa oli tilaa 250 neliömetriä ja kirjoja yli 50 000 kappaletta.[3].
Kurikan kirjastotalon rakentaminen aloitettiin marraskuussa 1981, ja asiakkaille kirjasto avautui joulukuussa 1982. Kaikki kalusteet olivat uusia. Kirjastotalossa on perinteisen kirjanlainauksen lisäksi käsikirjasto, lehtilukusali, lastenosasto, musiikkisali sekä tutkijainhuone.
Kirjaston 150-vuotisjuhlavuotta juhlittiin toukokuusta 2013 lähtien. Suurimmat tapahtumat järjestettiin lokakuussa viikon mittaisella tapahtumasarjalla, jossa muun muassa kirjailija Roman Schatz kävi puhumassa[4]. Juhlavuotta varten teetettiin oma logo, joka on edelleen kirjaston sisäänkäynnin vieressä. Samana vuonna kirjasto sai positiivisen kurikkalaisen kunniakirjan.
Palvelut
Aineistoja
Kirjastosta on lainattavissa kirjoja, äänikirjoja, musiikkiaineistoa (musiikkikirjoja, nuotteja ja äänitteitä), liikuntavälineitä ja lehtiä. Kurikka-lehti on myös mikrofilmeinä vuodesta 1928 alkaen.
Tapahtumia
Pääkirjastossa järjestetään satutunteja, kuukausittain musatunti, lukupiirejä. Jurvan kirjastossa järjestetään satutunteja, lukupiirejä ja näyttelyitä.
Muut palvelut
Tulostus, asiakastietokoneet, Naxos-musiikkipalvelu, Lukutilat sekä pääkirjastossa että Jurvassa, Kirjavinkkareita voi tilata vierailulle kouluun.
Kurikan pääkirjastossa on etukäteen varattava maksuton mediapaja, jossa voi muuntaa LP-levyjä, kasetteja ja VHS-videoita digitaaliseen muotoon, muokata ääntä, kuvia ja musiikkia, skannata, polttaa CD- ja DVD-levyjä.
Lähteet
- Kurikan kirjaston palvelut (Arkistoitu – Internet Archive)
- Kurikan historiaa (Arkistoitu – Internet Archive)
- Kurikan kirjasto
- Schatz, Kirjastokaista