Kurditanssi

Kurditanssi (Kurdiksi Govend, Helperkê, Shayî, ھەڵپەڕکێ, شایی) tarkoittaa ryhmää kurdien, Kurdistanin alueella (osin Irak, Turkki, Syyria, Iran) tanssimia perinteisiä, käsikädessä tanssittavia piiritansseja, joissa on yhtäläisyyksiä osaan naapurikansojen tansseista, sekä myös rivinä tai jonoissa tanssittavia tansseja.[1]

Kurdit tanssimassa Irakissa.

Kurditansseissa usein yksi tai muutama soolotanssija voi tanssia osan aikaa tanssipiirin keskellä. Encyclopedia of Islam -tietosanakirjan mukaan kurdit laulavat ja tanssivat kaikilla festivaaleillaan, syntymäpäivillä, uutenavuotena, persialaisena uutenavuotena, häissä ja muissa juhlissa. Kurditansseissa miehet ja naiset tanssivat useimmiten yhdessä, toisin kuin etenkin eteläisillä arabi-naapurikansoillaan, joilla miehet ja naiset tanssivat yleensä erikseen.

Nykyään myös Irakissa, Syyriassa ja Turkissa muutkin kuin kurdit tanssivat kurditansseja, etenkin sähkösoitinlauluversioiden säestyksellä. Kurdi-maahanmuuttajien myötä kurditansseja harrastetaan myös Euroopassa, etenkin Saksassa, Pohjoismaissa ja myös Suomessa (Suomessa asuu noin 13 000 kurdia).[2][3]

Hääseremoniatanssi kurdikylässä.

Historia

Kurditanssien katsotaan pohjaavan ainakin 3000 vuotta vanhaan tanssiperinteeseen.[4]



Tunnettuja kursitanssimusiikin nykyesittäjiä

  • Aziz Weisi (synt. 1967 Iranissa)
  • Baxtyar Salah (Baxtiar Saleh, Baxtyar Saleh)

Katso myös

Lähteet

  1. Kurds, Kurdistan, Part 4. "Dances and music", The Encyclopedia of Islam, Edited by C.E. Bosworth, E. van Donzel, B. Lewis & Ch. Pellat, Vol. V, KHE-MAHI, Leiden, E.J. BRILL Publishers, 1986, 1263 pp. (see p. 477).
  2. Newroz-juhla tuo kevään mukanaan, 22.3.2008 ksml.fi. fi
  3. Suurimmat vieraskieliset ryhmät Suomessa 2017 stat.fi. fi
  4. Learn About Kurdish Dance | The Kurdish Project thekurdishproject.org.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.