Kuningataräiti

Kuningataräiti on nimitys tai asema leskeksi jääneelle kuningatarpuolisolle (leskikuningatar), jonka poika tai tytär avioliitosta entisen kuninkaan kanssa on maan hallitsija. Alankomaissa myös entistä hallitsevaa kuningatarta, joka on luopunut kruunusta lapsensa hyväksi, on kutsuttu kuningataräidiksi. Termiä on englannin kielessä (Queen mother) käytetty vuodesta 1577 lähtien. Nimitystä käytetään perinnöllisissä monarkioissa.

Asema

Kuningatarpuolisolla, hallitsevan kuninkaan vaimolla, on merkittävä kuninkaallinen asema mutta ei tavallisesti mitään oikeutta seurata aviomiestään valtaistuimelle tämän kuollessa.

Kuninkaan ja kuningattaren vanhin poika tai tytär tavallisesti nousee valtaistuimelle kuninkaan kuollessa, usein uuden hallitsijan äidin ollessa elossa, jolloin tämä ei kuitenkaan enää omaa minkäänlaista virallista asemaa. Uuden kuninkaan mahdollinen puoliso on uusi kuningatar, mutta taas jos nainen seuraa hallitsevana kuningattarena, hän on yksinkertaisesi ”kuningatar” (eikä hänen puolisoaan miltei koskaan kutsuta kuninkaaksi). Tulee siis huomata, että nimitys ”kuningataräiti” voi viitata vain hallitsijan äitiin, joka on itsekin ollut kuningatar; kuningatarpuolison äitiä kutsutaan vain ”kuningattaren äidiksi”.

Kuninkaan tai kuningattaren äitinä kuningataräiti tyypillisesti tukee tätä kaikin voimin elämänsä loppuun saakka ja toimii arvostettuna hallitsijan sukulaisena, kuitenkin ilman minkäänlaista asemaa tai valtaa.

Kuitenkin Swazimaassa kuningataräiti hallitsee yhdessä poikansa kanssa. Kuningataräiti toimii lähinnä symbolisena keulakuvana maalle ja kuningas Mswati III toimii hallinnollisena johtajana ja pitää todellista valtaa.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa kuningataräiti Elisabet toimi valtioneuvonantajana (kuninkaallisen perheen vanhempi jäsen, jolle hallitsija delegoi edustustehtäviään) tyttärensä Elisabet II:n aikana useaan otteeseen. Hän oli aina rakastettu jäsen kuninkaallisessa perheessä.

Yhdistyneen kuningaskunnan viimeisimmät kuningataräidit

Yhdistyneessä kuningaskunnassa (tai Englannissa) kuningataräiti on ollut virallinen arvonimi ja siten ollut henkilöiden arvonimiluetteloissa toisin kuin muissa maissa.

Seuraavat kuningattaret tulivat kuningataräideiksi, mutta kaikki heistä eivät käyttäneet tätä titteliä.

  • kuningatar Alexandra (1844–1925) — Edvard VII:n puoliso ja Yrjö V:n äiti.
  • kuningatar Mary (1867–1953) — Yrjö V:n puoliso sekä Edvard VIII:n ja Yrjö VI:n äiti. Kuningatar Mary ei lähes koskaan tullut kutsutuksi kuningataräidin arvonimellä, koska hän halusi tulla kutsutuksi vain "kuningatar Maryksi". Mutta hän oli kuningataräiti samoin kuin muut. Kun hänen pojantyttärensä Elisabet II nousi valtaan vuonna 1952, uuden kuningattaren äiti tuli kuningataräidiksi, mutta tämän jälkeen Mary oli silti leskikuningatar.
  • kuningataräiti Elisabet (1900–2002) — Yrjö VI:n puoliso ja Elisabet II:n äiti. Tyttärensä valtaannousun jälkeen 1952 hänen arvonimensä muotoiltiin muotoon Queen Elizabeth The Queen Mother (suom. Kuningatar Elisabet, kuningataräiti), jotta vältettäisiin sekaannus hänen tyttäreensä, kuningattareen. Tavanomaisen säännön mukaisesti hänen arvonimensä olisi ollut pelkkä ”kuningatar Elisabet”. Julkisuudessa hänet tunnettiin yleensä pelkästään ”kuningataräitinä”.

Alankomaiden viimeisimmät kuningataräidit

Vilhelmiina ja Juliana käyttivät vallasta luopumisensa jälkeen virallisesti prinsessan arvonimeä, kuten myös Beatrix nyt.

  • kuningatar Juliana luopui kruunusta tyttärensä Beatrixin hyväksi vuonna 1980 ja tunnettiin kuningataräitinä kuolemaansa vuonna 2004 saakka.
  • kuningatar Vilhelmiina luopui kruunusta tyttärensä Julianan hyväksi vuonna 1948 ja tunnettiin kuningataräitinä kuolemaansa vuonna 1962 saakka.
  • kuningatar Emma oli kuningas Vilhelm III:n puoliso ja Vilhelmiinan äiti. Vilhelmin kuoltua 1890 Emma toimi tyttärensä sijaishallitsijana tämän täysi-ikäistymiseen saakka.

Muiden maiden kuningataräitejä

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.