Kuningas (shakki)

Kuningas (, ) on shakin tärkein nappula. Pelin tarkoitus on uhata vastustajan kuningasta niin, että tämä ei voi välttyä lyömiseltä (matti). Jos pelaajan kuningasta uhataan (shakki), tämän on siirrettävä nappuloitaan niin, että uhka poistuu. Jos kuningasta ei voi yhdellä siirrolla pelastaa, kyseessä on shakkimatti eli matti ja uhatun kuninkaan omaava pelaaja häviää pelin.

Sijainti pelin alussa ja liikkeet

abcdefgh
8
e8 musta kuningas
e1 valkea kuningas
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Kuninkaiden sijainnit pelin alussa.
abcdefgh
8
d5 valkoinen ympyrä
e5 valkoinen ympyrä
f5 valkoinen ympyrä
d4 valkoinen ympyrä
e4 valkea kuningas
f4 valkoinen ympyrä
d3 valkoinen ympyrä
e3 valkoinen ympyrä
f3 valkoinen ympyrä
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Esteetön kuningas voi siirtyä mihin tahansa viereiseen ruutuun.
abcdefgh
8
f8 musta torni
h7 musta kuningatar
g6 valkea ratsu
c5 musta risti
d5 musta risti
e5 musta risti
b4 valkea sotilas
c4 musta risti
d4 musta kuningas
e4 musta risti
c3 musta risti
d3 musta risti
e3 musta risti
f3 valkea kuningatar
a2 valkea lähetti
f2 valkoinen ympyrä
g2 valkoinen ympyrä
h2 valkoinen risti
d1 valkea torni
f1 valkoinen ympyrä
g1 valkea kuningas
h1 valkoinen risti
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Kuninkaan mahdolliset liikkeet reunojen tai uhkaavien nappuloiden rajoittamana. Musta kuningas ei voi liikkua rastilla merkittyihin ruutuihin, koska niitä uhkaavat valkoisen lähetti, ratsu, kuningatar ja sotilas. Valkea kuningas ei voi siirtyä ruutuihin, joita uhkaa mustan kuningatar. Valkea on juuri pelannut Td1# ja matittanut mustan kuninkaan.

Tavallisen shakkipelin alussa valkoisen kuningas on ensimmäisellä rivillä kuningattaren oikealla puolella. Mustan kuningas on vastapäätä valkoisen kuningasta. Algebrallisella merkintätavalla valkea kuningas aloittaa ruudussa e1 ja musta ruudussa e8.

Kuningas voi liikkua yhden ruudun kerrallaan mihin suuntaan tahansa: vaakaan, pitkittäin tai vinottain. Poikkeus tähän on sääntö, jonka mukaan kuningas ei voi siirtyä ruutuun, jota vastapuolen nappula uhkaa. Kuningas ei voi myöskään siirtyä ruutuun, jossa on oma nappula. Tästä seuraa, etteivät kuninkaat voi koskaan olla vierekkäisissä tai toisiaan kulmittain koskettavissa ruuduissa, mutta kuningas voi antaa paljastusshakin paljastamalla lähetin, tornin tai kuningattaren. Kuningas osallistuu myös erikoissiirtoon, jonka nimi on tornitus eli linnoittuminen. Kuten kaikki nappulat paitsi sotilas, kuningas lyö siirtymällä ruutuun, jossa vastapuolen nappula on.

Tornitus

Cinema 4D:llä luotu kuva kuningasnappulasta

Kun kuningas on samalla rivillä tornin kanssa, sillä voi tehdä erikoissiirron nimeltä tornitus (linnoittuminen). Tornituksessa kuningas siirtyy kaksi ruutua tornia kohden ja torni siirretään kuninkaan toiselle puolelle. Tornituksessa kuningasta siirretään ensimmäisellä rivillä kaksi ruutua kohti jompaakumpaa alkuperäisissä asemissaan olevista torneista ja siirretään sitten kyseinen torni ruutuun, jonka yli kuningas hyppäsi. Tornituksen voi tehdä vain silloin kun kuningas ja tornitukseen käytettävä torni eivät ole vielä liikkuneet. Tornitusta ei saa tehdä, jos kuninkaan ja tornin välissä on yksi tai useampi muu nappula. Tornitusta ei myöskään saa tehdä, jos kuningas on shakissa tai siirtyisi sellaisen ruudun kautta tai sellaiseen ruutuun, jota vastapuolen nappula uhkaa. (Torni saa olla uhattuna ja ylittää pitkässä tornituksessa uhatun ruudun.)

Rooli pelissä

Shakki ja shakkimatti

Pääartikkeli: shakki ja shakkimatti

Jos pelaaja siirtää nappulaansa niin, että se uhkaa vastustajan kuningasta, kuninkaan sanotaan olevan ”shakissa”. Vastapuolen on tällöin välittömästi purettava shakkitilanne. On kolme tapaa saada kuningas pois shakista:

  • siirtää kuningas ruutuun, jossa sitä ei uhata
  • siirtää kuninkaan ja uhkaavan nappulan väliin nappula (ei mahdollista jos uhkaava nappula on ratsu tai jos kyseessä on kaksoisshakki)
  • lyödä uhkaava nappula (ei mahdollista kaksoisshakissa paitsi jos kuningas lyö)

Jos mikään näistä torjunta­tavoista ei ole mahdollinen, on kyseessä matti ja vasta­pelaaja on voittanut pelin.

Patti

Pääartikkeli: Patti

Patti on tilanne, jossa vuorossa oleva pelaajalla:

  • ei ole mahdollisia siirtoja ja
  • hänen kuninkaansa ei ole shakissa.

Jos näin käy, kuninkaan sanotaan olevan patissa ja peli päättyy tasapeliin. Pelaaja, jolla ei ole mahdollisuutta voittaa peliä, saattaa yrittää harhauttaa vastustajaa pattiin välttääkseen häviön.

Rooli pelissä

Standardinmukainen kuningas ja kolme sotilasta.

Kuninkaalle ei ole tarkoituksenmukaista antaa suhteellista arvoa, koska sitä ei voi lyödä tai vaihtaa. Tässä mielessä sen arvon voisi katsoa äärettömäksi. Alku- ja keskipelissä se ei kuitenkaan ole kovin voimakas nappula, vaan se on itsessään passiivinen ja sitä on suojattava. Usein pelaaja yrittää tornittaa ja saada kuninkaan turvaan laudan reunalle omien sotilaiden taakse.

Loppupelissä, jossa muita nappuloita on vähän jäljellä, kuninkaasta tulee kuitenkin voimakas nappula, joka voi tehokkaasti osallistua peliin. Sitä voidaan käyttää sekä omien sotilaiden suojaamiseen että tien sulkemiseen vastapelaajan sotilailta niiden pyrkiessä kohti korottumisruutua. Se sopii lähellä olevien sotilaiden puolustamiseen paremmin kuin ratsu, ja vastapelaajan sotilaiden uhkaamiseen paremmin kuin lähetti. On myös mahdollista tehdä yksinäisestä kuninkaasta matti kuninkaan ja kuningattaren taikka kuninkaan ja tornin avulla, mutta tällöin oma kuningas on vietävä lähelle vastapelaajan yksinäistä kuningasta sen liikkumatilan rajoittamiseksi. Loppupelissä kuningas katsotaankin usein hieman lähettiä tai ratsua vahvemmaksi – Emanuel Lasker antoi sille ratsun ja sotilaan yhteisarvon (eli neljä pistettä shakkinappuloiden suhteellisten arvojen skaalassa).

Katso myös

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.