Kuitti

Kuitti (myös kassakuitti) on yleisesti käytössä oleva suorituksesta saatava, vapaamuotoinen kirjallinen tai sähköinen todiste. Kuitin luovuttaja toteaa transaktion tapahtuneen. Siitä todisteena toimii kuitti-asiakirja.

Kuitti

Veroviranomaiset vaativat, että veroilmoituksen kuitit pitää säilyttää kuusi vuotta verovuoden päättymisestä.[1]

Suomen laki

Suomessa käteiskaupasta on ollut pakollista tarjota kuitti asiakkaalle vuoden 2014 alusta alkaen. Laki kuitintarjoamisvelvollisuudesta käteiskaupassa (30.8.2013/658) koskee niitä yrityksiä, joiden liikevaihto on yli 10 000 euroa. Sen mukaan tavaran tai palvelun ostajalle on tarjottava maksusuorituksesta laadittu kuitti, jos maksu suoritetaan käteisellä rahalla tai siihen rinnastettavalla maksutavalla. Kuitti voidaan tarjota sähköisesti. Laissa on myös tarkkaan määritetty pakolliset tiedot, jotka kuitissa on oltava.[2]

Laki ei kuitenkaan koske[2]

  • automaatista tapahtuvaa myyntiä
  • arpajaislainsäädännössä tarkoitettua toimintaa;
  • markkina- ja torikauppaa ulkotiloissa, lukuun ottamatta alkoholijuomien vähittäismyyntiä ja anniskelua;
  • sähköistä kaupankäyntiä, laskun maksamista
  • ja muita sellaisia maksutilanteita, joissa ostaja voi itsenäisesti maksaa tavaran tai palvelun ilman elinkeinonharjoittajan läsnäoloa.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaan kuittia ei tarvitse tulostaa, jos asiakas ei sitä halua.[3]

Takuu ja kuitti

Mikäli ostetulla tuotteella on takuu, käytetään kuittia usein takuutodistuksena. Käytännön maksutapahtumissa kuitti voi olla pienestä paperinpalasta (~lämpöpaperikuitti) tai suuremmissa kaupoissa useista sivuista koostuva dokumentti. Jos kuluttaja valittaa yritykselle laitteen rikkoutumisesta, yritys ei voi kieltäytyä korjaamisesta vain sen perusteella, ettei takuun voimassaoloa ole näytettävissä. Takuukuitin olemassaolo ei ole ratkaiseva tekijä arvioitaessa, kuuluuko vian korjaaminen yrityksen vastuulle vai ei.

Kuitin sisältämät tiedot

Lain mukaan kuitissa on oltava seuraavat tiedot[2]:

Lähteet

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.