Kristinusko Amerikassa

Englannista ja Skotlannista Amerikkaan tulleet puritaanit kuuluivat anglikaaniseen kirkkoon. Puritanismin arvot vaikuttavat yhä nykyään amerikkalaiseen uskonnollisuuteen.

Kristittyjen osuus maanosittain

Yhdysvalloissa väestöstä noin 70 prosenttia on kristittyjä. Kristinuskon kannattajamäärä vaihtelee alueittain. Eteläisissä osavaltioissa kristittyjä on noin 75% väestöstä ja koillisissa osavaltioissa taas 65%. Yhdysvaltojen uskonnot pitkälti ovat tulleet siirtolaisten kautta. Uskonnot ovat jatkuneet edelliseltä sukupolvelta seuraavalle. Katolisia Amerikkaan on tullut katolisista maista, kuten Irlannista tai Italiasta. Luterilaisuus on levinnyt Yhdysvaltojen pohjoisiin valtioihin pohjoismaisten ja saksalaisien siirtolaisten myötä. Kanadan asukkaista 67,3 prosenttia eli noin 22,1 miljoonaa ihmistä on kristittyjä, heistä yli puolet katolisia.[1]

Yhdysvalloissa kristinusko on ollut pitkälti protestanttista ja Yhdysvallan protestanttiset ryhmät ovat jakautuneet evankelisiin kirkkoihin, valtavirran protestanttisiin kirkkoihin ja perinteisiin afroamerikkalaisiin.

Yhdysvalloissa on syntynyt jälkeenpäin uskonnollisia liikkeitä, jotka pitävät itseään kristillisinä, kuten esim. Jehovan todistajat. Perinteiset kristilliset kirkot eivät pidä näitä kristillisinä.[2]

Kristinusko Etelä-Amerikassa

Kristinusko on tullut Etelä-Amerikkaan eurooppalaisten mukana 1400-luvulla. Alkuperäiskansaa käännyttiin pakolla katolisiksi. Kristinusko sekoittui alkuperäiskansojen uskontojen kanssa.

Kristinusko on politiikassa ollut vallanpitäjien puolella 1800-luvulle asti. 1900-luvun sisällissotien aikana Etelä-Amerikassa kirkko ei ottanut politiikkaan kantaa ja sen takia kirkon valtaa rajoitettiin ja omaisuutta vietiin. Nykyään kirkot tekevät sosiaalityötä, jolla pyritään edistämään demokratiaa.

2013 katolisen kirkon paaviksi valittiin ensimmäistä kertaa Etelä-Amerikasta. Paavi Franciscuksen valinta on nostanut esiin kristinuskon merkitystä Euroopan ulkopuolella. [3]

Lähteet

  1. Two-thirds of the population declare Christian as their religion 50.statcan.gc.ca. Viitattu 18.12.2020.
  2. Katri Hanki, Outi Könni, Seppo Nyyssönen: Verso 2 maailmanlaajuinen kristinusko, s. 112-120. Sanoma Pro, 2016.
  3. Katri Hanki, Outi Könni, Seppo Nyyssönen: Verso 2 maailmanlaajuinen kristinusko, s. 122-129. Sanoma Pro, 2016.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.