Kreikkalainen kulttuuri
Kreikan kulttuuri on kehittynyt tuhansien vuosien aikana, saaden alkunsa antiikin Kreikan arkaaiselta ajalta. Myöhemmin se vaikutti suuresti Rooman, Bysantin ja Ottomaanien valtakuntien kulttuuriin.
Kulttuurihistoria
- Pääartikkeli: Antiikin Kreikan kulttuuri
- Pääartikkeli: Bysanttilainen kulttuuri
Antiikin Kreikan kulttuurilla (700 eaa. – 400 jaa.) on ollut suuri vaikutus Euroopan historiassa. Antiikin Kreikkaa kutsutaan usein länsimaisen sivistyksen kehdoksi. Bysanttilainen kulttuuri (n. 400–1453) tarkoittaa Bysantin valtakunnassa eli Itä-Roomassa kukoistanutta kulttuuria. Siinä yhtyy itämaisia ja hellenistisiä aineksia.
Kuvataiteet
- Pääartikkeli: Antiikin Kreikan taide
Antiikin kuvanveisto kuvasi ennen kaikkea alastonta ihmisvartaloa. Veistokset eivät pyrkineet yksilölliseen näköisyyteen, vaan esittivät ihannetyyppejä, kuvasivat he sitten ihmisiä tai jumalia. Varhaisia maalauksia on säilynyt lähinnä keramiikkavaaseissa.
Kreikan nykytaiteilijoista Theodoros Stamos maalasi abstraktiin ekspressionismiin luokiteltavia teoksia, joita on monien suurten museoiden kokoelmissa.[1] Takis ja Chrysa tekivät kineettistä taidetta.[2] Jannis Kounellis luo arte povera-tyylistä taidetta löytämistään esineistä.[3]
Arkkitehtuuri
Rakennustaide oli korkealla tasolla jo esihistoriallisella ajalla, kuten Troijan, Kreetan, Tirynsin ja Mykenen valtavat linnan- ja palatsinrauniot toiselta tuhatluvulta eaa. osoittavat. Bysantin ajan rakennustaiteen suurimmat monumentit ovat Kreikan nykyrajojen ulkopuolella, mutta esimerkiksi mosaiikkeja on myös Kreikan monissa kirkoissa.
Maailmanperintökohteet
- Pääartikkeli: Unescon maailmanperintökohteet Kreikassa
Kreikassa on 18 Unescon maailmanperintöluettelon kohdetta:[4]
- Akropolis, Ateenan linnavuori
- Apollon Epikurioksen temppeli Bassaissa
- Asklepioksen pyhäkkö Epidauroksessa
- Athosvuori luostareineen
- Chóran kylä, Johannes Teologin luostari sekä Ilmestyskirjaluola Pátmos-saarella
- Dafnín, Ósios Loukáksen ja Chíoksen Nea Monín luostarit
- Delfoin arkeologinen alue
- Delos, Apollon-jumalan myyttinen syntymäpaikka
- Filippoin arkeologinen alue
- Korfun vanha kaupunki
- Meteoran luostarit lähes luoksepääsemättömillä kallioilla
- Mykenen ja Tirynsin arkeologiset alueet
- Mystraksen (Mistran) rauniot linnoituksineen, palatsineen, kirkkoineen ja luostareineen
- Olympian arkeologinen alue
- Pythagoreion ja Heraion Sámoksella
- Ródoksen keskiaikainen kaupunki
- Thessalonikin varhaiskristilliset ja bysanttilaiset muistomerkit
- Verginan arkeologinen kohde
Esittävät taiteet
Musiikki
- Pääartikkeli: Kreikkalainen musiikki
Antiikin aikana kithara ja aulos olivat yleisimmät ja arvostetuimmat soittimet.
Rebetikot olivat kreikkalaisen alamaailman lauluja, joita on verrattu amerikkalaiseen bluesiin. Suuri osa rebetiko-lauluista on tarkoitettu tanssittaviksi, ja niihin on yhdistetty erilaisia tansseja.
Vuonna 2005 Kreikka voitti Eurovision laulukilpailun Helena Paparizoun kappaleella "My number one".
Elokuva
Elokuvaohjaaja Mihalis Kakogiannis on ollut viidesti Oscar-ehdokkaana. Hänen tunnetuin työnsä on Kerro minulle, Zorbas vuodelta 1964.
Media
Kreikan käytetyin uutismedia on televisio. Vuonna 2009 se oli pääasiallinen uutiskanava 78 prosentille kreikkalaisista. Se oli aiemmin valtion monopoli, mutta 1980-luvun loppupuolen jälkeen kaupalliset asemat ovat vieneet suuren markkinaosuuden. Radiotoiminnan sääntely on vähäistä. Päivittäin ilmestyviä sanomalehtiä ovat Eleftherotypia, Ta Nea ja Kathimerini.[5]
Kirjallisuus
Antiikin aikana kirjallisuudessa oli hallitsevana eepillinen runous, jota edusti muun muassa Iliaan ja Odyseeian kirjoittaja Homeros. Kreikkalaisen tragedian suuret nimet ovat Aiskhylos, Sofokles ja Euripides, komedian puolestaan Aristofanes.
Kreikkalaisista kirjailijoista kaksi on saanut Nobelin kirjallisuuspalkinnon: Giorgos Seferis vuonna 1963 ja Odysseas Elytis vuonna 1979.
Keittiö
Kreikkalainen keittiö on maantieteellisistä ja historiallisista syistä tyypillisen välimerellinen. Se käyttää perinteisesti alueen raaka-aineita: tuoreita yrttejä, oliiviöljyä, tomaatteja ja sitruunoita sekä kalaa. Kreikkalainen salaatti, horiatiki, sisältää kasvisten lisäksi fetaa.[6]
Lähteet
- Teodoros Stamos Guggenheim Library
- Takis (Arkistoitu – Internet Archive) Medusa Art Gallery
- Janis Kounellis (Arkistoitu – Internet Archive) Guggenheim
- Greece UNESCO World Heritage Centre. Viitattu 15.8.2016.
- Greece Country Profile BBC News
- Kreikkalainen keittiö Valio