Kotkaristin ritarikunta

Kotkaristin ritarikunnan (vir. Kotkaristi teenetemärk) perusti Viron puolustusvoimat vuonna 1928 tasavallan kymmenvuotisen itsenäisyyden kunniaksi. Sen asema oli aluksi puolivirallinen, mutta se otettiin virallisten ritarikuntien joukkoon asetuksella 7. lokakuuta 1936. Uudelleen ritarikunta perustettiin vuonna 1996. Kunniamerkeillä palkitaan ihmisiä, jotka ovat ansioituneet sotilasurallaan tai työskennelleet kansallisen puolustuksen hyväksi.

I. luokan Kotkaristin ritarimerkki

Ritarikunnassa on kaikkiaan kahdeksan luokkaa. Perinteisten viiden luokan lisäksi siinä on kolme mitaliluokkaa. Mitalit ovat kultainen, hopeinen ja rautainen risti:[1]

  • 1. luokka
  • 2. luokka
  • 3. luokka
  • 4. luokka
  • 5. luokka
  • kultaristi
  • hopearisti
  • rautaristi

Ritarikuntamerkki on malliltaan niin sanottu maltanristi. Se on laminoitu molemmin puolin mustaksi ja siinä on kultaiset reunat. Ristin halkaisija on I–III luokan merkeissä 58 millimetriä, IV ja V luokan merkeissä 50 millimetriä. Ristin etupuolella on keskellä hopeinen kotka, joka on valmistautumassa lentoon. Kotka on oksideerattu eli hapetettu. Sen vasemmassa jalassa on pieni valtion vaakuna kullattuna. Oikeassa jalassa taas on kaksiteräinen miekka, joka symboloi valtion vaakunan suojelemista. Kotkan siipien väli on 23 millimetriä ja korkeudeltaan lintu on 19 millimetriä. Ristin kääntöpuolella on kullatussa ympyrässä päivämäärä ”24. II 1928”.

Rintatähti on kahdeksansakarainen, timantinmuotoisesti kohokuvioitu tähti. Sen halkaisija on 85 millimetriä. Tähden keskelle on kiinnitetty V luokan kotkaristi, joka on siis halkaisijaltaan 50 millimetriä. Rintatähti on samanlainen I ja II luokassa.

Mitalit ovat muodoltaan samanlaisia kuin V luokan ritariristi, mutta niitä ei ole emaloitu vaan ne ovat joko kultaisia, hopeisia tai rautaisia.

Ritarikunnan nauha on moiréekuvioitu ja väriltään oranssi. Lisäksi siinä on vaaleansiniset juovat, joiden paikka vaihtelee merkin luokan mukaan. I luokan nauhaa kannetaan oikean olkapään yli ja sen leveys on 105 millimetriä. Sininen juova on nauhan molemmin puolin 4 mm levyisenä, 4 mm reunasta. II ja III luokan kaulassa kannettavan merkin 40 millimetriä leveässä nauhassa on kolme juovaa: kaksi reunoilla 3 mm:n levyisenä ja yksi keskellä leveydeltään 1 mm. IV ja V luokan rinnassa kannettavien ristien nauhan leveys on 35 mm. Reunoilla on 3 mm levyiset juovat. Mitaliluokan ristien nauhat ovat leveydeltään samoin 35 mm. Juovitus menee niin, että kultaisessa ristissä on keskellä nauhaa kolme 1 mm:n levyisiä juovia, hopeisessa kaksi ja rautaisessa yksi.

Lähteet

  • Tetri Juha E.: Kunniamerkkikirja, Saarijärvi: Ajatus 1998 ISBN 951-9440-23-2.
  • Viron presidentin kotisivut president.ee. Viitattu 9.1.2011. (viroksi)
  1. ODM of Estonia: Order of the Cross of the Eagle medals.org.uk. Viitattu 14.12.2022. (englanniksi)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.