Korealainen musiikki
Korealaisessa musiikissa on sekä perinteisiä että nykyaikaisia lajityyppejä.
Perinteinen musiikki
Pansori
Pansori on musiikkia, jota esittää tavallisesti yhtye, johon kuuluu vain laulaja/kertoja ja rumpali. Pak Tongjin on yksi tunnetuimmista pansori-laulajista.[1]
Nongak
Nongak on lyömäsoitinmusiikkia, jota esittävään yhtyeeseen, jota kutsuttiin nimellä samul on perinteisesti kuulunut noin 20-30 soittajaa. 1970-luvulta lähtien on syntynyt myös yhtyeitä, joissa on huomattavasti vähemmän soittajia, ja jotka sopivat paremmin sisätiloihin ja näyttämölle. Niitä kutsutaan nimellä samulnori.[2] Samanniminen musiikkiryhmä perustettiin vuonna 1978, ja se toi vanhalle musiikille uutta suosiota.[3]
Sanjo
Sanjo on instrumentaalista musiikkia. Sitä esittäviin yhtyeisiin kuuluu perinteisesti sekä lyömä- että melodiasoittimia.[4]
Uskonnollinen musiikki
Korealainen uskonnollinen musiikki perustuu tavallisesti buddhalaisuuteen ja perinteisiin paikallisiin uskomuksiin. Sinawi on tavallisin korealaisen uskonnollisen musiikin lajityyppi.
Chongak
Chongak on kuninkaallista yhtyemusiikkia. Se on yleensä täysin instrumentaalista.
Kagok
Kagok on kuninkaallista yhtyemusiikkia, jossa esiintyy yleensä sekä mies- että naislaulajia ja säestäviä soittimia.
Hovimusiikki
Korealaisessa hovimusiikissa on kolme lajityyppiä; kiinalaisvaikutteiset aak ja tangak sekä puhtaasti korealainen hyangak.
Aak
Aak syntyi kiinalaisesta rituaalimusiikista vuonna 1116. Tätä musiikkia on nykyään jäljellä enää kaksi kappaletta.
Tangak
Tangakissa on vaikutteita sekä kiinalaisesta että korealaisesta musiikista. Aakin tavoin tangakiakaan ei ole jäljellä kuin muutamia kappaleita.
Hyangak
Hyangakissa ei aakin ja tangakin tavoin ole kiinalaisia vaikutteita. Hyangakia esitetään oboeta muistuttavalla piri-soittimella sekä useilla jousisoittimilla.
Populaarimusiikki
Korealainen populaarimusiikki on saanut paljon suosiota myös Korean ulkopuolella. Yleensä korealainen populaarimusiikki tulee Etelä-Koreasta.
Trot
Trot on vanhin korealaisen populaarimusiikin lajityyppi. Joidenkin mukaan se on syntynyt japanilaisesta musiikin lajityypistä nimeltä enka.
Tong
Tong on suosituimpia korealaisen populaarimusiikin lajityyppejä. Tong syntyi 1970-luvulla. Se on saanut paljon vaikutteita länsimaisesta populaarimusiikista.
Norae Undong
Norae Undong oli 1970-1980-luvuilla erityisen suosittua ollutta korealaista rock-musiikkia.
K-pop
K-pop on saanut vaikutteita muun muassa R&B:stä, rap-musiikista ja japanilaisesta populaarimusiikista.
Lähteet
- http://www.jungshim.com/tradculture/pansori.html (Arkistoitu – Internet Archive)
- Definition: Samul Life in Korea
- Samulnori Life in Korea
- http://www.ashgate.com/isbn/9780754663621 (Arkistoitu – Internet Archive)
Aiheesta muualla
- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Korealainen musiikki Wikimedia Commonsissa