Konnamonni

Konnamonni (Clarias batrachus) on Etelä- ja Kaakkois-Aasiasta peräisin oleva ankeriasmonnilaji. Se on suosittu ruoka- ja akvaariokala, jota on vahingossa päästetty luontoon mm. Floridassa. Siellä siitä on tullut merkittävä ekologinen uhka alkuperäisluonnolle,[2] ja nykyisin konnamonnia pidetäänkin yhtenä maailman sadasta haitallisimmasta vieraslajista.[3]

Konnamonni
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Monnikalat Siluriformes
Heimo: Ankeriasmonnit Clariidae
Suku: Clarias
Laji: batrachus
Kaksiosainen nimi

Clarias batrachus
(Linnaeus, 1758)

Katso myös

  Konnamonni Wikispeciesissä
  Konnamonni Commonsissa

Elinympäristö

Konnamonni suosii luontaisella esiintymisalueellaan Malesiassa, Intiassa ja Sri Lankassa lammikoita jotka katoavat kuivana kautena. Se pystyy ryömimään maata pitkin tarvittaessa isompiin lammikoihin. Tarvittaessa se voi myös kaivautua mutaan ja vaipua horrokseen. Koska sen asuttamat lammikot ovat yleensä vähähappisia, se pystyy ottamaan happea ilmakehästä tavallisen kidushengityksen lisäksi.

Konnamonni akvaariossa

Konnamonni on melko suureksi kasvava monni, joten akvaario saisi olla todella tilava. Laji on yksi esimerkki niin sanotuista ongelmakaloista, joita ei oikeastaan juuri pitäisi olla myytävänä. Ahnaana petona se syö altaan kaikki muut asukit, jotka mahtuvat suusta sisään. Nekin kalat, jotka ovat liian suuria konnamonnin syötäväksi, kärsivät monnin hyökkäävästä käyttäytymisestä.

Lähteet

  1. Allen, D.: Clarias batrachus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2011. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 23.08.2013. (englanniksi)
  2. Walking Catfish Smithsonian Marine Station.
  3. 100 of the World's Worst Invasive Alien Species Issg.org. Global Invasive Species Database. Arkistoitu 29.4.2010. Viitattu 25.3.2011. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.