Konia

Konia (Konia eisentrauti) on kirjoahveniin kuuluva kalalaji. Lajia tavataan uhanlaisena Kamerunista.

Konia
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Luukalat Osteichthyes
Alaluokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Cichliformes
Heimo: Kirjoahvenet Cichlidae
Suku: Konia
Laji: eisentrauti
Kaksiosainen nimi

Konia eisentrauti
(Trewavas, 1962)

Katso myös

  Konia Wikispeciesissä
  Konia Commonsissa

Koko ja ulkonäkö

Konia voi kasvaa suurimmillaan noin 9 cm pitkäksi. Ruumiinmuodoltaan laji on pitkänomainen ja otsa on loiva. Kalan selkäevä on pitkä ja piikikäs. Konian väri on hopeanharmaa ja kyljessä on rivi osittain yhteenkasvaneita mustia täpliä. Evät ovat läpikuultavat.[2][3]

Levinneisyys ja elintavat

Koniaa tavataan ainoastaan Kamerunista Borombi-Mbo-järvestä. Laji elää lähellä pintaa ja sen ravintoa ovat kasvit, levät, vesihyönteiset ja kalojen munat. Se voi myös varastaa ravintoa ravuilta. Konia hautoo munia suussaan, kunnes poikaset kuoriutuvat ja tätä tekevät niin koiraat kuin naaraatkin.[1][2][3]

Konia luokitellaan äärimmäisen uhanalaiseksi. Kantaa uhkaavat hiilidioksidipurkaukset järven pohjasta ja elinympäristön laadun heikkeneminen maatalouden ja teollisuuden vuoksi.[1][3] Paikalliset kalastavat koniaa ravinnoksi[3].

Lähteet

  1. Moelants, T.: Konia eisentrauti IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-1. 2010. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 14.6.2021. (englanniksi)
  2. Konia eisentrauti (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 14.6.2021. (englanniksi)
  3. Anne Hildyard (päätoim.): Endangered Wildlife and Plants of the World, s. 772-773. Marshall Cavendish Corporation, 2001. ISBN 978-0-7614-7200-2. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 14.6.2021). (englanniksi)
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.