Komorbiditeetti

Komorbiditeetti eli monihäiriöisyys, tarkoittaa kahden tai useamman itsenäisen sairauden esiintymistä samanaikaisesti.[1] Komorbidi sairaus tai häiriö voi olla seurausta perussairaudesta tai suorassa yhteydessä siihen. Tämä johtuu usein erilliseksi luokiteltujen ongelmien yhteisestä taustatekijästä.

Komorbiditeetti on tyypillinen etenkin nuoruusiän päihdehäiriöille tai erilaisille oppimisvaikeuksille, ja sen diagnosointi vaikuttaa merkittävästi oireenkuvaan, ennusteeseen, taudinkulkuun ja hoitoon. Kasvaneen avuntarpeen vuoksi useammasta häiriöstä kärsivät kuitenkin hakevat apua todennäköisemmin kuin henkilöt joiden sairaus on ei-komorbidinen, jolloin hoidettavan suopea suhtautuminen hoitoon saattaa nopeuttaa paranemista. Yhteisestä taustatekijästä johtuvissa sairauksissa yhden ongelman lieveminen vaikuttaa usein myös toisen oireiden helpottumiseen.lähde?

Komorbidit häiriöt ovat silti usein vaikeammin hoidettavissa kuin yksittäisesti esiintyvät häiriöt, sillä hoitoa suunniteltaessa on otettava huomioon kunkin häiriön yksittäiset ominaispiirteet ja niiden yhdistelmien variaatiot. Oireiston monimuotoisuus on usein hoitohenkilökunnalle haaste, ja vaatii hoidon mukauttamista hoidettavan yksilön ainutlaatuisiin tarpeisiin.

Katso myös

Lähteet

  1. komorbiditeetti Lääketieteen sanasto, Duodecim Terveyskirjasto. 18.10.2016. Duodecim. Viitattu 12.4.2021.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.