Kloonisotilas
Kloonisotilaat (engl. Clone troopers) ovat kuvitteellisia sotilaita Tähtien sota -universumissa. Heidät luotiin meriplaneetta Kaminon asukkaiden edistyneellä kloonausteknologialla palvelemaan Galaktisen tasavallan suurarmeijan sotilaina taistelemaan Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation taisteludroidiarmeijaa vastaan Kloonisodissa, sodan saatua nimensä sotilaiden mukaan. Armeijan pääasiallisina komentajina toimivat jediritarikunnan jäsenet ja ylipäällikkönä Tasavallan senaatin ylikansleri.[1] He toimivat Imperiumin iskujoukkojen edeltäjinä ja heidän haarniskansa ja varusteensa muuttuivat sotien edetessä enemmän iskusotilaiden kaltaisiksi. Elokuvissa Jango Fettiä näytellyt Temuera Morrison näytteli myös kaikkia aikuisia kloonisotilaita,[2] nuorta Boba Fettiä näytelleen Daniel Loganin näytellessä keskenkasvuisia klooneja. Animaatiosarjoissa ja videopeleissä kloonisotilaita ääninäytteli Dee Bradley Baker.
Kloonisotilas | |
---|---|
Clone trooper | |
Cosplay-harrastaja pukeutuneena Tasavallan suurarmeijan kloonisotilaan haarniskan ensimmäiseen malliin. |
|
Luoja(t) | George Lucas |
Elokuva | |
Elokuvasarja | Tähtien sota |
Näyttelijä(t) |
Näyttelijät: Temuera Morrison (Episodit II–III ja Obi-Wan Kenobi) Daniel Logan (nuoret kloonisotilaat, Episodi II) Ääninäyttelijät: Dee Bradley Baker (The Clone Wars, Rebels ja The Bad Batch) |
Esiintymiset
Elokuvat
Kloonien hyökkäyksessä, etsiessään tietoja palkkionmetsästäjä Jango Fettistä, joka oli yrittänyt salamurhata Naboon senaattori Padmé Amidalan, Obi-Wan Kenobi löysi meriplaneetta Kaminon ja sai selville sen asukkaiden saaneen 10 vuotta sitten kuolleelta jedimestari Sifo-Dyasilta pyynnön luoda armeija Galaktisen tasavallan käyttöön. Jedineuvosto ei ollut kuitenkaan antanut Sifo-Dyasille lupaa armeijan luomiseen ja Jango Fett, jonka DNA:sta kloonit olivat luotu, ei ollut koskaan kuullut Sifo-Dyasista, vaan saanut pyynnön toimia DNA:n luovuttajana mieheltä nimeltä Tyranus, joka myöhemmin paljastui kreivi Dookuksi. Kloonien geenit olivat manipuloitu niin, että he ikääntyvät tavallisiin ihmisiin verrattuna kaksi kertaa nopeammin, ja että he olivat uskollisia ja taitavampia taistelijoita kuin droidit. Kun jediritarikunta sai tietää uudesta taisteludroidiarmeijasta, jonka Kauppaliitto oli rakentanut Geonosiksella separatistijärjestö Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatiolle, Tasavallan ylikansleri Palpatinelle myönnettiin hätävaltuudet ottaa armeija mahdollisimman nopeasti käyttöön.
Elokuvassa Sithin kostossa kloonisotilaat taistelevat yhä jedien rinnalla separatisteja vastaan. Mutta kansleri Palpatine, joka olikin todellisuudessa sith-lordi Darth Sidious, antoi sotilaille käskyn 66, jonka mukaan jedit oli julistettu maanpettureiksi ja teloitettava välittömästi. Samaan aikaan Anakin Skywalker, joka oli juuri kääntynyt Darth Vaderiksi, marssi jeditemppeliin ”501. legioonan” mukana surmatakseen kaikki jeditemppeliin jääneet jedit.
Televisio
Animaatiosarja Star Wars: The Clone Wars kuvaili klooneja muunakin kuin pelkkinä yksinkertaisina sotilaina. Useimmilla kloonisotilailla oli jopa omat persoonallisuutensa ja kutsumanimensä. Tunnetuimpia näistä sotilaista olivat komentajat Appo, Bly, Cody, Fox, Gree, Thire ja Wolffe, kapteenit Gregor ja Rex, ARC-sotilaat (Advanced Recon Commando) Echo, Fives ja Jesse, sekä sotilaat Kix ja Tup. Sarjan kuudennella tuotantokaudella paljastettiin enemmän yksityiskohtia siitä, kuinka ”käsky 66” vaikuttaa klooneihin. Fives saa selville, että häneen ja muihin klooneihin oli asennettu bio-orgaaniset estäjäsirut, jotka pakottaisivat heidät ottelemaan, jos he saisivat käskyn 66. Jedit pysyivät täysin tietämättöminä tästä, kun Palpatine antaa käskyn teloittaa Fives. Rex alkoi kuitenkin suhtautua siruun epäilyttävästi ja nauhoitti tästä raportin. Seitsemännen tuotantokauden lopussa, kun ”332. komppanian” komentajaksi ylennetty Rex sai käskyn 66, jediritarikunnasta eronnut ja Mandaloren piirityksessä Rexin neuvonantajana toiminut Ahsoka Tano löysi Fivesia koskevan raportin ja poisti Rexin sirun, Jessen ja muiden komppanian sotilaiden ollessa yhä käskyn vallassa kuolemiinsa asti.
Animaatiosarjassa Star Wars Rebels Rex sekä Gregor ja Wolffe, jotka olivat myös poistaneet omat estäjäsirunsa, piileskelivät aavikkoplaneetta Seelosilla. Rex liittyy Ghostin ryhmän pyynnöstä Feenisk-ryhmän kapinallissoluun ja sitä myötä itse myöhemmin perustettuun Kapinaliittoon. Gregor ja Wolffe jäävät Seelosille, mutta saapuvat myöhemmin Hera Syndullan, Rexin ja Alexsandr Kallusin pyynnöstä auttamaan Ghostin ryhmäläisiä sekä Lothalin kapinallissolua Lothalin vapauttamisessa Imperiumin otteesta. Kloonien nopeutetun ikääntymisen ja kaminolaisten oman kapinoinnin vuoksi, Imperiumin armeija oli näinä aikoina luopunut kloonisotilaiden käytöstä.
Tasavallan suurarmeija
Tasavallan suurarmeija (engl. Grand Army of the Republic) toimi Kloonisotien aikaan Galaktisen tasavallan asevoimina Kloonisodissa. Kloonisotilaiden lisäksi armeija koostui edistynyttä teknologiaa edustavista AV7 -tykistöistä, SPHA-T -turbolasereista, UT-AT -tankeista, AT-AP-, AT-TE-, AT-RT- ja AT-OT -kävelijöistä, V-siipihävittäjistä sekä Acclamator-luokan sotilashyökkäysaluksista ja niiden korvaajiksi myöhemmin rakennetuista Venator-luokan taisteluristeilijöistä. Vaikka klooniarmeija oli alun perin jedimestari Sifo-Dyasin idea, sithit olivat vallanneet armeijan salaiseksi aseekseen jediritarikuntaa vastaan. Kun Tasavalta muutettiin Imperiumiksi, suurarmeija muutettiin Imperiumin armeijaksi, mutta monien Tasavallan suurarmeijan varustukseen kuuluvien ajoneuvojen ja aseiden pohjalta oli suunniteltu myös Imperiumin armeijaan kuuluvat ajoneuvot ja aseet.
Coruscantin vartijat
Coruscantin vartijat (engl. Coruscant Guard) on kloonisotilasoasto, jonka tehtävä oli vastata Tasavallan pääplaneetta Coruscantin sisäisestä turvallisuudesta suojellen julkisia paikkoja, merkittäviä rakennuksia sekä saattaen diplomaatteja turvallisesti näiden tapaamispaikkoihin.[3] He esiintyivät ensi kertaa Sithin kostossa, jossa he etsivät Yodaa tämän paettua Palpatinea vastaan hävityn valosapelitaistelun jälkeen. He myös auttoivat Palpatinea noutamaan haavoittuneen Darth Vaderin planeetta Mustafarilta. The Clone Wars -elokuvassa ja -animaatiosarjassa Coruscantin vartijoita johti komentaja Fox.[3] He saivat viidennellä tuotantokaudella tehtäväkseen jahdata Ahsoka Tano, kun tämä oli lavastettu syylliseksi jeditemppeliin kohdistuneeseen pommi-iskuun, ja kuudennella tuotantokaudella tehtäväkseen teloittaa ARC-sotilas Fivesin, joka oli saanut tietää käskystä 66 ja jonka salaamiseksi Palpatine väitti Fivesin yrittäneen salamurhata hänet. Coruscantin vartijoiden haarniskoissa on punaiset merkinnät.
Komentaja Fox
Fox, alkuperäiseltä nimitykseltään CC-1010, oli Coruscantin vartijoiden johtaja. Hän ja komentaja Thire tekivät ensiesiintymisen Sithin kostossa, jossa he etsivät valosapelitaistelun Palpatinea vastaan hävinnyttä Yodaa ja seurasivat Palpatinea myös Mustafarille pelastamaan haavoittunutta Darth Vaderiä. The Clone Warsissa hän oli myös saanut Kloonisotien aikana tehtävän pelastaa senaattori Padmé Amidala hutt Ziron palatsista. Fox oli hyvin kunniallinen sotilas eikä vastustanut edes käskyjä tappaa toisia kloonisotilaita tai jedejä, jos nämä oli julistettu maanpettureiksi.[4]
Komentaja Thire
Thire, alkuperäiseltä nimitykseltään CC-4477, oli Coruscantin vartijoiden jäsen. Hän ja komentaja Fox tekivät ensiesiintymisen Sithin kostossa, jossa he etsivät valosapelitaistelun Palpatine vastaan hävinnyttä Yodaa ja seurasivat Palpatinea myös Mustafarille pelastamaan haavoittunutta Darth Vaderiä. The Clone Warsissa hän oli myös saanut Kloonisotien aikana tehtäväkseen lähteä Yodan kanssa tapaamaan Toydarian kuningas Katuunkoa aikomuksenaan suostutella tämä liittymään Tasavaltaan.
501. legioona
501. legioona (engl. 501st Legion) on jedikenraali Anakin Skywalkerin ja padawan-komentaja Ahsoka Tanon alaisuudessa työskentelevä legioona. Se esiintyi Sithin kostossa, jossa sen sotilaat komentaja Appon johdolla seurasivat Darth Vaderiksi kääntynyttä Anakinia hyökätäkseen jeditemppeliin ja surmatakseen kaikki sen jedit osana käskyä 66. 501. legioona on esiintynyt myös Star Wars: Battlefront -videopelisarjan peleissä sekä The Clone Wars -animaatiosarjassa. Star Wars Legends -jatkumossa, kun Tasavalta muutettiin Imperiumiksi, 501. legioona sai uuden nimen Vaderin nyrkki (engl. Vader’s Fist) ja se luovutettiin kenraali Maximilian Veersin komentoon toimimaan Vaderin henkilökohtaisena pataljoonana. 501. legioonan jäsenten haarniskoissa oli siniset merkinnät. Yksikkö on nimetty 501st Legion -nimisen faniseuran mukaan.
501. legioonassa oli myös pienempiä yksiköitä:
- Torrent-komppania (engl. Torrent Company): Kloonikapteeni Rexin komentama yksikkö, joka vastasi suoraan Anakin Skywalkerille. He kävivät merkittäviä taisteluita separatisteja vastaan Christophsiksella, Tehtillä ja Horanille. Komppanian jäsenet liityivät myöhemmin 332. komppaniaan.
- 332. komppania (engl. 332nd Company): Muodostettiin The Clone Warsin seitsemännellä tuotantokaudella Kloonisotien viimeisinä päivinä auttamaan Ahsokaa Mandaloren piirityksessä. Rex ylennettiin sen komentajaksi johtamaan tehtävää, koska Ahsoka ei ollut enää jediritarikunnan jäsen. Myös kapteeni Vaughn ja ARC-sotilas Jesse olivat osa tätä komppaniaa. Kun komppania sai käskyn 66, he alkoivat jahdata Ahsokaa ja teloittaa vangitun Maulin. Mutta Ahsoka vapautti Maulin, jotta saisi aikaa poistaa Rexin hallintasirun. Tämän jälkeen Ahsoka, Rex ja Maul pakenivat ja komppanian taisteluristeilijästä, joka teki pakkolaskun läheiseen kuuhun. Ahsoka ja Rex hautasivat Jessen ja muut kuolleet sotilaat ennen maanpakoon lähtemistä. Komppaniaan kuuluva joukko sotilaista oli maalannut kypäriinsä oransseja merkintöjä, jotka muistuttivat Ahsokan edustaman rodun, torgutojen, kasvomaalauksia.[5]
Komentaja Appo
Appo, alkuperäiseltä nimitykseltään CC-1119, oli Sithin kostossa 501. legioonan komentaja johtaja, joka auttoi Darth Vaderiä hyökkäämään jeditemppeliin. Hän esti myös senaattori Bail Organaa astumasta temppeliin, kun tämä tuli tarkistamaan mistä oli kysymys.[6] The Clone Warsissa hän oli ennen ylennystään kersantti, joka palveli kapteeni Rexin alaisuudessa. Kyseisessä animaatiosarjassa hänen kypäräänsä oli maalattu valkoinen nuoli, viittaukseen Appaan, hahmoon, joka esiintyi Avatar: The Last Airbenderissä, sarjassa, jonka totuettamisessa Filoni oli myös ollut aikoinaan mukana.[7]
Kapteeni Rex
Rex, alkuperäiseltä nimitykseltään CT-7567, oli Torrent-komppanian kapteeni.[8] Hänellä oli The Clone Warsin kloonisotilashahmoista merkittävin rooli koko sarjassa ja hän oli myös Anakinin ja Ahsokan läheinen ystävä, käyttäen joskus itsekin yhtä varomattomia ja nopeaälyisiä taktiikoita.
Neljännellä tuotantokaudella, kun hänet siirrettiin väliaikaisesti toisen jedikenraalin, Pong Krellin, komentoon, Rex ei uskaltanut kapinoida tätä vastaan, vaikka Fivesin tavoin ei pitänyt Krellin toimintatavoista. Lopulta kun 501. legioonan ja 212. hyökkäyspataljoonan sotilaat manipuloidaan taisteluun toisiaan vastaan ja Krellin kääntyminen pimeälle puolelle paljastuu, Rex lopulta pidättää Krellin ja antaa sotilas Dogmalle luvan teloittaa Krell. Kun kuudennella tuotantokaudella ARC-sotilas Fives saa selville, että klooneihin asennetut hallintasirut ovat tarkoitettu käännyttämään kloonit jedejä vastaan, hänen onnistuu varoittaa Rexiä tästä ennen kuolemaansa. Seitsemännellä tuotantokaudella Rex johti taistelua pelastamaan kadonneeksi luultu toverinsa Echo. Kauden lopulla, Sithin koston tapahtumien aikaan, Anakin ylensi Rexin 501. legioonasta irrotetun 332. komppanian komentajaksi johtamaan Mandaloren piiritystä, jediritarikunnasta erotetun Ahsokan toimiessa vain neuvonantajana. He saivat vangittua Maulin, mutta paluumatkalla Coruscantiin Darth Sidiousiksi paljastunut Palpatine antaa Rexille käskyn 66. Rex yrittää aluksi vastustaa käskyä, mutta ennen kuin siru saa hänestä täyden vallan, hän käskee Ahsokaa etsimään Fivesin kuolemaa koskevan raportin. Löydettyään raportin ja kuultuaan siruista, Ahsoka vapauttaa Maulin pitämään sotilaat kiireisinä, tyrmää Rexin ja vie hänet lääkintäkammioon sirun poistamista varten. ARC-sotilas Jesse julistaa Rexin petturiksi, mutta Maulin tuhottua taisteluristeilijän hyperajomoottorin, Ahsoka ja Rex pakenevat ja joutuvat jättämään sotilaat kuolemaan pakkolaskussa lähellä olevaan kuuhun. He kuitenkin hautaavat pakkolaskussa kuolleet sotilaat ennen kuin lavastavat omat kuolemansa ja lähtevät maanpakoon.
Rex esiintyy myös Rebelsissä, jossa hän oli nopeutetun ikääntymisensä johdosta muuttunut 15 vuodessa vanhukseksi. Hän oleskeli maanpaossa aavikkoplaneetta Seelosilla Gregorin ja Wolffen kanssa, jotka olivat myös poistaneet omat sirunsa. Bail Organan kapinallissoluun liittyneen Ahsokan pyynnöstä Ghostin jäsenet lähtevät pyytämään heitä kapinallissolu Feeniks-ryhmän jäseniksi, vaikka Kanan Jarrus suhtautuu klooneihin aluksi epäilyttävästi. Rex on ainut kolmikosta, joka suostuu, Gregorin ja Wolffen jäädessä Seelosiin.[9][10] Rex osallistuu toisinaan Ghostin ryhmän mukana useisiin tehtäviin ja oli osa myös Atollonin taistelua sekä Lothalin vapauttamista Imperiumin otteesta.[11][12][13] Jedin paluun tapahtumien aikaan Rex oli yhä Kapinaliiton jäsen ja kuulunut Han Solon johtamaan iskuryhmään Endorin taistelussa, vaikka Legends-jatkumossa tätä iskuryhmän jäsentä kutsuttiin nimellä Nik Sant.[14]
ARC-sotilas Fives
Fives, alkuperäiseltä nimitykseltään CT-27-5555 (mutta tunnettu myös nimillä CT-5555 tai ARC-5555), oli alun perin kadetti, joka jo sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella toverinsa Echon kanssa liitettiin sotilaaksi 501. legioonaan.[15][16] Kolmannella tuotantokaudella kuvailtiin tarkemmin heidän vaiheitaan kadetteina ja he pääsivät alustavista kokeista läpi vasta jedikenraali Shaak Tin neuvomina Domino-ryhmän jäseniksi, jossa he palvelivat ennen 501. legioonan liittymistä. Kun legioona siirtyi väliaikaisesti Pong Krellin komentoon, Fives avoimesti vastusti Krellin välinpitämättömyyttä kloonien uhraamisesta taisteluissa. Vaikka Fives onnistuu tuomaan voiton Tasavallalle, käskyjen vastustamisen vuoksi Krell määrää hänet teloitettavaksi, mutta muut kloonisotilaat alkavat silloin myös vastustaa Krelliä. Kuudennella tuotantokaudella Fives saa selville, että klooneihin asennetut biohallintasirut oli tarkoitettu pakottamaan kloonit kääntymään myöhemmin jedejä vastaan. Hän poisti oman sirunsa ja yritti varoittaa muita sotilaita ja koko Tasavaltaa tästä. Mutta Palpatine lavastaa Fivesin syylliseksi salamurhayritykseen ja käskee komentaja Foxia teloittamaan Fivesin ennen kuin tämä ehtii kertoa kaikkea Rexille ja Anakinille.
ARC-sotilas Echo
Echo, alkuperäiseltä nimitykseltään CT-21-0408 mutta tunnettu joskus myös nimellä CT-1409,[17][18] valmistui Kaminon akatemiasta sekä liittyi Domino-ryhmään ja myöhemmin 501. legioonaan samaan aikaan Fivesin kanssa. Kolmannella kaudella Echo osallistuu Anakinin ja Obi-Wanin operaatioon, jonka tarkoitus on pelastaa jedimestari Even Piell, mutta yrittäessään järjestää pakoreittiä hänen luullaan kuolleen sukkulan räjähdyksessä.[19] Seitsemännellä tuotantokaudella paljastuu, että Echo oli yhä elossa, mutta joutunut separatistien vangiksi ja myyty separatisteihin salaa kuuluvalle Teknoliitolle, joka muutti Echon kyborgiksi tulkitsemaan heille Tasavallan algoritmejä. Rex pelastaa hänet ja he voittavat Anaxesin taistelun, minkä jälkeen Echo liittyy Kloonijoukkoon 99.
ARC-luutnantti Jesse
Jesse, alkuperäiseltä nimitykseltään CT-5597, oli neljännestä tuotantokaudesta alkaen ARC-sotilaana osa 501. legioonaa. Umbaran taistelussa myös hän vastusti Fivesin ohella jedikenraali Pong Krellin taktiikoita. Seitsemännellä tuotantokaudella hänet oli ylennetty ARC-luutnantiksi ennen Anaxesin taistelua ja kauden lopulla hänet siirrettiin 332. komppaniaan auttamaan Mandaloren piirityksessä, jonka aikana hän joutuu Maulin vangiksi. Paluumatkalla Coruscantiin hän yrittää käskyn 66 vaikutuksen alla tappaa Ahsokan ja myöhemmin, kun Ahsoka oli poistanut Rexin sirun ja Rex yritti teeskennellä, ettei käsky 66 koske Ahsokaa, Jesse julistaa Rexin maanpetturiksi ja yrittää tappaa hänetkin. Mutta Ahsokan, Rexin ja Maulin paettua taisteluristeilijältä ainoilla toimintakunnossa olevilla aluksilla, Jesse ja muut komppanian sotilaat kuolevat risteilijän tehdessä pakkolaskun läheiseen kuuhun. Ahsoka ja Rex hautaavat hänet ja muut sotilaat ennen lähtöään maanpakoon. Jessen päähän on tatuoitu Tasavallan symboli, joka on myös maalattu hänen kypäräänsä.
Sotilas Kix
Kix, alkuperäiseltä nimitykseltään CT-6116, toimi lääkintämiehenä 501. legioonassa. Kuudennella tuotantokaudella hän puolusti Fivesia, joka oli saanut tietää hallintaisirujen todellisista ominaisuuksista. Lyhyttarinassa ”The Crimson Corsair and the Lost Treasure of Count Dooku” paljastui, että kreivi Dooku oli määrännyt Kixin vangittavaksi ja toimitettavaksi hänelle. Kix syväjäädytettiin, mutta alus, jolla häntä kuljetettiin teki Tasavallan hyökkäyksen seurauksena satunnaisen hyperajon ja teki pakkolaskun aavikkoplaneetta Ponemah Terminaliin. 50 vuotta myöhemmin joukko piraatteja, jotka etsivät ”kreivi Dookun kadonnutta aarretta” löysivät Kixin ja värväsivät hänet riveihinsä ryöstämään lukuisia separatistien hylkäämiä tukikohtia.[20]
Klooniyksikkö 99
Klooniyksikkö 99 (engl. Clone Force 99), tunnettu epämuodollisesti myös nimellä Bad Batch (tai termin suomenkielisellä nimellä Kehno satsi), oli neljän geneettisten kokeiden seurauksena syntyneen epämuodostumia omaavan kloonisotilaan muodostama ryhmä. Siihen kuuluvat tehostetun näköaistin omaava tiedustelija ja tarkka-ampuja Crosshair, tehostetut lihakset omaava raskaasti aseistettu Wrecker, huippuälykäs turvallisuusasiantuntija Tech sekä kaikilta aisteiltaan tehostettu lähitaisteluun erikoistunut kersantti Hunter. He olivat onnistuneet jokaisessa tehtävässä, jonka olivat saaneet, vaikka he eivät olleet yhtä tottelevaisia ja pitivät itseään muita klooneja parempina.[21][22] He tekivät ensiesiintymisensä The Clone Warsin seitsemännellä kaudella, auttarn Anakin Skywalkeria, Obi-Wan Kenobia ja Rexiä pelastamaan amiraali Trenchin vankina olleen ARC-sotilas Echon. Tämän jälkeen Echo päätti liittyä Klooniyksikön 99 vakiojäseneksi.[23]
Klooniyksikköön 99 keskittyvässä animaatiosarjassa Star Wars: The Bad Batch, kun he saivat käskyn 66, heidän geneettiset muokkauksensa estivät käskyn tottelemiseen pakottavia estosiruja vaikuttamasta heihin. Crosshair oli ainut heistä, johon estäjäsiru vaikutti, ja hän jäi Imperiumin riveihin.[24] Muut pakenivat nuoren tyttökloonin Omegan kanssa ja alkoivat tehdä palkkasoturikeikkoja jedien entiselle tiedonantajalle Ciddarin ”Cid” Scalebackille.[25] Crosshair kieltäytyi kääntymästä Imperiumia vastaan jopa sen jälkeen, kun Imperiumin vara-amiraali Rampart määräsi Kaminon kloonsualaitokset tuhottaviksi.[26][27] Mutta vasta kun kaikki kloonit määrättiin täysin korvattaviksi värvätyillä sotilailla,[28] ja Imperiumin komentajat osoittivat välinpitämättömyyttä klooneja kohtaan, Crosshair kääntyi Imperiumia vastaan ja hänet toimitettiin tohtori Royce Hemlockin johtamaan salaiseen kloonauslaitokseen.[29] Klooniyksikön 99 yritti haltuunsa suurmoffi Tarkinin tukikohdasta Eriadulta tietoja Hemlockin laitoksen sijainnista, mutta Tech saa paon aikana surmansa ja Cid ilmiantaa Hunterin ja Wreckerin Hemlockille. Echo auttaa Hunterin ja Wreckerin pakoon, mutta Hemlock ja Delta-ryhmän kloonisotilaat saavat Omegan kiinni.[30]
Delta-ryhmä
Delta-ryhmä (engl. Delta Squad) on Legends-jatkumon videopelissä Star Wars: Republic Commando ja Karen Travissin kirjoittamissa Republic Commando -romaaneissa esiintynyt tehnyt neljän kloonisotilaan yksikkö. Virallisessa kaanonissa sen jäsenet ovat esiintyneet ainoastaan The Clone Warsin kolmannen tuotantokauden jaksossa ”Uusi uhka”. Sen jäseniä ovat kersantti RC-1138 (kutsumanimiltään Boss ja 38). Muita jäseniä ovat RC-1262 (kutsumanimeltään Scorch), RC-1207 (kutsumanimeltään Sev) ja RC-1140 (kutsumanimeltään Fixer). Delta-ryhmä teki ensiesiintymisensä kaanoniin The Clone Warsissa jaksossa "Uusi uhka", jossa toimittivat jedineuvostolle jedikenraali Halseyn ja tämän padawanin, Knoxin, ruumiit planettaa Devaronilta. The Bad Batchissä he työskentelivät Imperiumin tohtori Royce Hemlockin alaisuudessa.
Omega-ryhmä
Omega-ryhmä (engl. Omega Squad) on Legends-jatkumoon sijoittuvissa Republic Commando -romaaneissa esiintynyt tehnyt neljän kloonisotilaan yksikkö. Jokaisella sen jäsenistä on mustat haarniskat ja he ovat edellisten yksiköittensä ainoita eloonjääneitä. Sen jäseniä ovat kersantti RC-1309 (kutsumanimeltään Niner). Muita jäseniä ovat RC-1136 (kutsumanimeltään Darman), RC-8015 (kutsumanimeltään Fi) ja RC-3222 (kutsumanimeltään Atin). Myöhemmin Fin pyynnöstä heihin liittyy myös sotilas nimeltä Corr, jonka alkuperäinen koodinimitys CT-5108/8843 muutetaan muotoon RC-5108/8843.
Kapteeni Gregor
Gregor, alkuperäiseltä nimitykseltään CC-5576-39, oli entinen kommando, joka menetti muistinsa ja päätyi kaukaiselle planeetta Abafarille, missä hän sai töitä Borkus-nimisen sulustanilaisen omistaman ravintolan tiskaajana. Viidennellä tuotantokaudella D-ryhmän jäsenet löytävät hänet ja yrittävät saada hänet palaamaan Tasavallan armeijan riveihin Borkusin estoista huolimatta. Separistien hyökätessä planeetalle, Gregor jää jälkeen päästääkseen D-ryhmän joukot pakenemaan ja hänen luullaan kuolleen räjähdyksessä.[31]
Rebelsissä paljastui, että Gregor oli yhä elossa. Hän oli poistanut hallintasirunsa ja lähtenyt kapteeni Rexin ja komentaja Wolffen kanssa maanpakoon aavikkoplaneetta Sellosille.[32] Hän oli nopeutetun ikääntymisensä johdosta muuttunut 15 vuodessa vanhukseksi ja kokenut toisen aivovaurion, jonka seurauksena hän käyttäytyy välillä mielenvikaisesti. Kun kapinallisiin liittyneen Ahsoka Tanon pyynnöstä Ghostin ryhmä saapuu Seelosille pyytämään heitä liittymään kapinallisiin, Gregor kieltäytyy ja jää Wolffen kanssa Seelosille. Vaikka he auttavat näitä torjumaan Imperiumin hyökkäyksen.[9][10] Myöhemmin hän ja Wolffe saapuivat Hera Syndullan, Rexin ja Alexsandr Kallusin pyynnöstä auttamaan Ezra Bridgeriä Lothalin vapauttamisessa Imperiumin otteesta.[12] Kun he yrittivät ottaa Imperiumin kupolikompleksin konehuoneen hallintaansa, sen tuhoamiseksi, yksi Imperiumin teknikoista ampuu Gregoria rintaan. Gregor kuolee, mutta ehtii ennen tätä sanoa Rexille, että oli kunnia taistella tämän rinnalla.[13]
Komentaja Cody
Cody, alkuperäiseltä nimitykseltään CC-2224, oli 212. hyökkäyspataljoonan komentaja, joka työskenteli jedikenraali Obi-Wan Kenobin alaisuudessa.[33] Hän teki ensiesiintymisensä Sithin kostossa, jossa hän auttoi Obi-Wania Utapaun taistelussa kenraali Grievousia vastaan. Hän oli kuitenkin ensimmäinen kloonisotilas, joka sai kansleri Palpatinelta käskyn 66 ja tottelee käskyä uskollisesti, käskien muita sotilaita ampumaan Obi-Wania. Cody esiintyi toistuvasti myös The Clone Wars -animaatiosarjassa, jossa hän oli Rexin ystävä ja hänen pataljoonansa taisteli 501. legioonan sotilaiden rinnalla, kun Obi-Wan, Anakin ja Ahsoka suorittivat yhteisiä tehtäviä.[33]
Codyn kasvojen vasemmalla puolella on näkyvä arpi. Hänen haarniskassaan on oransseja merkintöjä ja hänen kypärässään on lippa. Hän oli luonnollinen johtaja ja strategisti, minkä vuoksi monet jedeistä ja muista klooneista kunnioittivat häntä.[33] Cody oli erittäin tarkka protokollan noudattamisesta,[16] mutta vaikka hän oli erittäin uskollinen Obi-Wanille ja he näkivät toisensa ystävinä ja taistelutovereina, hän ei lainkaan vastustanut käskyä 66.[33]
Komentaja Gree
Gree, alkuperäiseltä nimitykseltään CC-1004, oli 41. eliittiarmeijakunnan komentaja jedikenraali Luminara Undulin alaisuudessa.[34] Sithin kostossa Yoda saapui auttamaan heitä Kashyyykin taistelussa. Gree sai taistelun aikana käskyn 66, mutta Yoda, joka oli aistinut muiden jedien kuolemat Voiman kautta, ehti tappaa Green ensin. Hänet The Clone Warsin kahdella ensimmäisellä tuotantokaudella Undulin alaisuudessa. Hänen haarniskansa on koristeltu vihreillä naamiointikuvioilla.[34]
Komentaja Wolffe
Wolffe, alkuperäiseltä nimitykseltään CC-3636, oli alun perin 104. pataljoonan komentaja jedikenraali Plo Koonin alaisuudessa.[35] The Clone Warsin ensimmäisellä tuotantokaudella hän palveli Plon lippualuksen, Triumphantin, kannella, kunnes kenraali Grievous tuhosi sen, Wolffen yksi kolmesta eloonjääneestä kloonista.[35] Myöhemmin hänelle asennettiin kyberneettinen silmäimplantti ja hän sai komentoonsa taisteluyksikön nimeltä Wolfpack.
Rebelsissä paljastui, että Wolffe oli poistanut hallintasirunsa ja lähtenyt kapteeni Rexin ja kapteeni Gregorin kanssa maanpakoon aavikkoplaneetta Seelosille. Hän oli nopeutetun ikääntymisensä johdosta muuttunut 15 vuodessa vanhukseksi. Kun kapinallisiin liittyneen Ahsoka Tanon pyynnöstä Ghostin ryhmä saapuu Seelosille pyytämään heitä liittymään kapinallisiin, Wolffe kieltäytyy ja jää Gregorin kanssa Seelosille. Imperiumin pelossa hän ilmiantaa aluksi Ghostin olinpaikan, mutta auttaakin näitä myöhemmin torjumaan Imperiumin hyökkäyksen.[9][10] Myöhemmin hän ja Gregor saapuivat Hera Syndullan, Rexin ja Alexsandr Kallusin pyynnöstä auttamaan Ezra Bridgeriä Lothalin vapauttamisessa Imperiumin otteesta.[12] Hän jäi Cikatro Vizagon ja Mart Mattinin kanssa vartioimaan kapinallisten leiriä, mutta noghri-salamurhaaja Rukhin varoitettua suuramiraali Thrawnia kapinallisten aikeista, Wolff ja Vizago auttavat Martia lähettämään nollataajuudella signaalin purrgileille, jotka tuhoavat Thrawnin laivaston ja lähettävät Thrawnin lippualus Chimaeran hyperavaruuden kautta tuntemattomaan paikkaan, antaen muille kapinallisille mahdollisuuden tuhota Imperiumin kupolikompleksi.[13]
Wolffella on harmaa haarniska, johon on maalattu susimaisia piirteitä. Hän on myös yksi kloonisotilaiden taitavimmista strategisteista,[35] mutta hyvin kärsimätön, jos joutuu jäämään taisteluiden ulkopuolelle.[36]
Lähteet
- Clone Troopers starwars.com. (englanniksi)
- Clone Commander Cody StarWars.com. Viitattu 23.5.2020. (englanniksi)
- Coruscant Guard StarWars.com. Viitattu 24.5.2020. (englanniksi)
- Clone Commander Fox StarWars.com. Viitattu 25.5.2020. (englanniksi)
- Whitbrook, James: The Untold Stories of Ahsoka Tano Broke Our Hearts—And Ahsoka's, Too io9. 15.7.2016. Viitattu 24.5.2020. (englanniksi)
- Appo StarWars.com. Viitattu 25.5.2020. (englanniksi)
- The General Trivia Gallery StarWars.com. Viitattu 25.5.2020. (englanniksi)
- Clone Captain Rex StarWars.com. (englanniksi)
- Star Wars Rebels. Kausi 2. Jakso 3. ”Kadonneet komentajat”.
- Star Wars Rebels. Kausi 2. Jakso 4. ”Tasavallan muinaismuistot”.
- Star Wars Rebels. Kausi 3. Jaksot 21–22. ”Zero Hour”.
- Star Wars Rebels. Kausi 4. Jakso 14. ”A Fool's Hope”.
- Star Wars Rebels. Kausi 4. Jaksot 15–16. ”Family Reunion - and Farewell”.
- Sciretta, Peter: A ‘Star Wars’ Animated Character Might’ve Appeared in a Live-Action Star Wars Movie? /Film. 30.3.2016. Viitattu 25.5.2020. (englanniksi)
- ARC Trooper Fives Lucasfilm.
- Star Wars: The Clone Wars. Kausi 1. Jakso 5. ”Alokkaat”.
- ARC Trooper Echo StarWars.com. Viitattu 25.5.2020. (englanniksi)
- Clone Cadets Trivia Gallery StarWars.com. Viitattu 25.5.2020. (englanniksi)
- Star Wars: The Clone Wars. Kausi 3. Jakso 19. ”Varasuunnitelma”.
- Walker, Landry: Star Wars Journey to the Force Awakens: The Crimson Corsair and the Lost Treasure of Count Dooku: Tales From a Galaxy Far, Far Away. Disney Lucasfilm Press, 2015. ISBN 978-1-4847-5686-7.
- Star Wars: The Clone Wars. Kausi 7. Jakso 1. ”Kehno satsi”.
- Clone Force 99 / Bad Batch StarWars.com. Viitattu 24.5.2020. (englanniksi)
- Star Wars: The Clone Wars. Kausi 7. Jakso 4. ”Keskeneräistä tehtävää”.
- Star Wars: The Bad Batch. Kausi 1. Jakso 1. ”Jälkipyykki”.
- Star Wars: The Bad Batch. Kausi 1. Jakso 3. ”Korjaajat ja korvaajat”.
- Star Wars: The Bad Batch. Kausi 1. Jakso 15. ”Paluu Kaminolle”.
- Star Wars: The Bad Batch. Kausi 1. Jakso 16. ”Kaminon tuho”.
- Star Wars: The Bad Batch. Kausi 2. Jakso 7. ”Totuus ja seuraukset”.
- Star Wars: The Bad Batch. Kausi 2. Jakso 12. ”Etuvartio”.
- Star Wars: The Bad Batch. Kausi 2. Jakso 16. ”Suunnitelma 99”.
- Star Wars: The Clone Wars. Kausi 5. Jakso 12. ”Missing in Action”.
- Gregor StarWars.com. (englanniksi)
- Clone Commander Cody StarWars.com. Viitattu 25.5.2020. (englanniksi)
- Clone Commander Gree StarWars.com. Viitattu 25.5.2020. (englanniksi)
- Clone Commander Wolffe StarWars.com. Viitattu 25.5.2020. (englanniksi)
- Clone Commander Wolffe Biography Gallery StarWars.com. Viitattu 25.5.2020. (englanniksi)
Aiheesta muualla
- Kloonisotilaat Tähtien sodan virallisilla sivuilla (englanniksi)
- Kloonisotilas Wookieepediassa (englanniksi)
- Kloonisotilas Jedipediassa