Komentaja (sotilasarvo)

Komentaja (lyhenne kom.[1] tai sotilaskäytössä kom[2]) on sotilasarvo Suomen merivoimissa. Maavoimissa sitä vastaa everstiluutnantin sotilasarvo. Komentajaa alempi sotilasarvo on komentajakapteeni ja ylempi kommodori.

Komentajan hihamerkissä on tummansinisellä pohjalla alhaalta lukien seuraavat kultaiset arvonauhat: kaksi paksua, yksi ohut, yksi paksu. Näiden päällä on kultainen leijona.

Arvo on kansainvälinen, ja muissa maissa sitä käytetään vastaavalla tasolla. Tunnuksetkin ovat pääsääntöisesti lähes samanlaisia. Erikoisupseereilla on lisätunnus: insinööreillä nauhojen välit ovat purppuranvärisiä ja lääkäreillä, eläinlääkäreillä, hammaslääkäreillä ja proviisoreilla punaisia.

Komentajan arvo on pääsääntöisesti kadettikoulun käyneiden (sotatieteiden maisterin tutkinto) ammattisotilaiden arvo; reserviupseerien yleneminen tähän arvoon on äärimmäisen poikkeuksellista ja johtuu lähes poikkeuksetta sota-ansioista. Kuuluisimpia tällaisia poikkeuksia lienee brittiläinen sukeltajaupseeri, RNVR:n komentaja Lionel Crabb, joka ansaitsi arvonsa suojasukeltajana toisessa maailmansodassa.

Suomalaisista reserviupseereista komentajan arvon on saavuttanut kustantaja, ministeri Aatos Erkko (1932–2012). Erkko tunnettiin paitsi keskeisenä suomalaisena sanomalehti- ja kustannusalan vaikuttajana, myös innokkaana sotilasmusiikkitoiminnan tukijana ja höyrylaivaharrastajana. Erkko toimi vuosia muun muassa kansainvälisen Hamina Tattoo -sotilasmusiikkitapahtuman järjestelytoimikunnan kunniapuheenjohtajana.lähde?

Neuvostoliitossa oli loppuun asti käytäntönä ja Venäjällä on edelleen, että merivoimien esiupseerit käyttävät kapteenin arvoa, johon liittyy arvoluokkamerkintä. 3. arvoluokan kapteeni vastaa komentajakapteenia, 2. arvoluokan komentajaa ja 1. arvoluokan kommodoria. Neuvostolaivastolla oli myös erillinen kommodorin arvo, mutta se merkitsi kenraalikuntaan kuuluvaa kommodoria.[3]

Joissakin eurooppalaisissa ja Etelä-Amerikan valtioissa arvon nimikkeenä on fregattikapteeni (saks. Fregattenkapitän, esp. capitano-de-fragata).[4]

Lähteet

  1. Lyhenneluettelo 27.11.2014. Kotimaisten kielten keskus. Arkistoitu 12.10.2013. Viitattu 23.3.2015.
  2. Puolustusvoimat: Sotilasmerkistö ja -lyhenteet 2005 (sivu 113) 2005. Puolustusvoimat. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 23.3.2015.
  3. P. O. Ekman: Sukellusvenesotaa Itämerellä, Merikustannus, 1986 ISBN 951-99791-1-5 Liitteet: Suomen, Saksan ja Neuvostoliiton sotilasarvot
  4. Suomen Valtiokalenteri, kohta ”Saksan Liittotasavallan sotilasasiamies”.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.