Kohortti (tutkimusaineisto)
Kohortti on joukko ihmisiä, jotka on valittu tilastolliseen tutkimukseen jonkin yhteisen piirteen perusteella. Kohortin kokoonpano on kiinteä. Tämä tarkoittaa, että jäsenet eivät vaihdu lainkaan sisäänpääsyjakson mentyä ohi.[1]
Epidemiologiassa kohorttitutkimus on altistelähtöinen eli tutkitaan altisteen vaikutuksia valitussa väestössä. Yleensä voidaan tutkia yhtä altistetta kerrallaan. Joskus voidaan kohortti jakaa alakohortteihin, mutta tämä edellyttää että kohortti on tarpeeksi suuri ja että altistumistiedot ovat tarpeeksi hyviä. Kohorttitutkimus sallii kuitenkin usean sairauden yhtäaikaisen tutkimisen.[2]
Lähteet
- Sven Hernberg: ”2”, Epidemiologia ja työterveys, s. 29. Helsinki: Työterveyslaitos, 1998.
- Sven Hernberg: ”4”, Epidemiologia ja työterveys, s. 125. Helsinki: Työterveyslaitos, 1998.
Aiheesta muualla
- Kansallinen syntymäkohortti 1987 (1987 Finnish Birth Cohort, FBC) (thl.fi)
- Elise Haapamäki, Pekka Borg, Stina Högnabba, Sanna Ranto, Liisa Törmäkangas, Reija Paananen ja Mika Gissler (2014) Vuonna 1987 syntyneiden helsinkiläisnuorten hyvinvointi (pdf) (hel.fi)
- Pohjois-Suomen kohortit Oulun yliopisto, oulu.fi. Viitattu 10.9.2017. (suomeksi)
- Yleisöluento / Kohortti 1966 (12.11.2016 Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966 täytti 50 vuotta; sisältää linkit esityskalvoihin) (oulu.fi)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.