Kohokuva
Kohokuva eli korkokuva eli reliefi on taideteos, jossa kuvan hahmon muodot liittyvät yhtenäiseen taustapintaan, josta ne joko työntyvät ulospäin (pintareliefi) tai on koverrettu sen sisään (upotettu reliefi). Kohokuva on yleinen kuvanveiston muoto, jota tavataan ympäri maailmaa. Kohokuvia on käytetty temppeleiden ja muiden rakennusten koristeluun. Metalliin tai muuhun materiaaliin tehdyt pakotukset ovat reliefejä. Mitalitaiteen teokset ovat usein kohokuvia, kuten myös kolikot.
Kohokuvat voivat kuvata vain yhtä aihetta tai olla kertovia kuvasarjoja. Kohokuvat voi luokitella sen mukaan, mikä on kuvan suhde pintaan.
Tyypit
Kohokuvat voidaan jakaa kolmeen päätyyppiin, jotka ovat korkea ja matala pintareliefi sekä upotettu reliefi. Ero korkean ja matalan pintareliefin välillä ei kuitenkaan ole tarkka, ja usein sama teos on osittain kumpaakin tyyppiä.
Pintareliefit
Matala pintareliefi (engl. bas-relief, ital. basso relievo) on tasopinnalle tehty kuva, josta kuvattavat hahmot kohoavat jonkin verran esiin. Paitsi rakennusten koristelussa, käytetään tällaisia myös kolikoissa ja mitaleissa, joissa olevat kuvat ja tekstit ovat useimmiten matalia pintareliefejä.
Matalia pintareliefejä tehdään kaikista materiaaleista ja kaikilla teknisillä menetelmillä, joita kuvanveistossa käytetään, tavallisimmin kuitenkin kivestä kaivertamalla tai metallista valamalla.
Korkea pintareliefi (engl. high relief, ital. alto relievo) on kohokuva, jossa ainakin tärkeimmät hahmot ovat selvästi taustapinnan ulkopuolella. Sellaisia on käytetty huomattavien rakennusten koristeluun kaikissa kulttuureissa kaikkina aikakausina, jolloin on tehty suuria veistoksia.
Upotettu reliefi
Upotettu reliefi eli intaglio on kuva, joka on tehty kaivertamalla siten, että kuvattavia hahmoja vastaa taustapinnan sisään työntyvä kuoppa. Tällaiset ovat erityisen tyypillisiä muinaisen Egyptin taiteelle, mihin vaikutti se, että Egyptin kirkkaassa auringonvalossa tällaiset kuvat näkyvät erityisen selvästi. Monissa kulttuureissa, muun muassa Euroopassa, upotettuja reliefejä on käytetty ennen kaikkea tekstien kaivertamiseen muistomerkkeihin ja -laattoihin sekä koriste-esineissä.
Huomattavia kohokuvia
Huomattavia kohokuvia ja kohokuvilla koristettuja rakennuksia ovat esimerkiksi:
- Persepoliin palatsi, 70 km Iranissa
- Naqsh-e Rustam, 12 km luoteeseen Persepoliista, Iranissa
- Naqsh-e Rajab,12 km pohjoiseen Persepoliista, Iranissa
- Mount Rushmore National Memorial, Keystonessa Etelä-Dakotassa Yhdysvalloissa, korkea pintareliefi
- Pergamonin alttari, nykyisin Pergamonin museossa Berliinissä, enimmäkseen korkea pintareliefi
- Ishtarin portin leijonat ja lohikäärmeet Babylonissa, Irakissa
- Karnakin temppeli Egyptissä, upotettu reliefi
- Angkor Wat Kambodžassa, enimmäkseen matalia pintareliefejä
- Norsu, hevonen, härkä ja leijona Asokan leijonakapiteelin tyvessä, Intiassa
- Monet mayojen taidetokset, Meksiko
- Borobudurin temppeli Jaavassa, Indonesiassa
- Elginin marmorit, alun perin Parthenonissa, Ateenassa, nykyisin British Museumissa, Lontoossa; korkeita ja matalia pintareliefejä
- Parnassoksen friisi, Kreikka korkeita pintareliefejä
- Mahabalipuramin monumentit, Mahabalipuramissa, Intiassa, matalia pintareliefejä
Kuvia
- Nowruz, matala pintareliefi Persepoliissa, zarathustralainen kevätpäiväntasauksen symboli, jossa härkä kuvaa maata ja leijona aurinkoa
- Kiveen hakattu reliefi Naqsh-e Rustamissa, esittää Persian hallitsijaa Sapor I:tä hevosen selässä hänen kukistettuaan Rooman polvistuneen keisari Valerianuksen sekä Philippus Arabsin
- Egyptiläisiä korkeita kohokuvia
- Atropos, antiikin kreikkalainen matala pintareliefi
- Matala pintareliefi Banteay Sreissä Kambodžassa, esittää Ravanaa kiipeämässä Kailasa-vuorelle, jota pidettiin Shivan asuinpaikkana
- Abrahamia esittävä yksityiskohta Firenzen Paratiisin portista
- Korkea pintareliefi sivulta katsottuna: Madonna ja lapsi, marmoria, tuntemattoman italiaisen veistämä noin 1500-1510
- Uudehko laivanrakennusta esittävä korkea pintareliefi Bishopgatessa Lontoossa. Osa hahmoista erillään taustasta.
- Muinaisegyptiläinen lapsireliefi.
- Karel Niestrath ja Will Schwarz, Bittermarkin muistomerkki, 1960.