Kohdematkat

Kohdematkat Oy perustettiin 1975[1]. Kohdematkat keskittyi aluksi Lähi-idän projektimatkustukseen. 1990-luvun loppupuolella Kohdematkat oli ensimmäinen suomalainen matkatoimisto, joka tarjosi asiakkailleen itsevarauspäätteitä. Kohdematkat osti MatkaKalevan 2001 ja uuden yrityksen nimeksi tuli KohdematkatKaleva Oy.

Kohdematkat Oy
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 28. Elokuuta 1975
Toimitusjohtaja Mirka Partinen 1975 – 1982
Olli Koskimies 1982 – 1996
Mika Kiljunen 1996 – 2001
Kotipaikka Helsinki
Toimiala Liike- ja erikoismatkatoimisto

Historiaa

Kohdematkat perustettiin useamman suomalaisen suuryrityksen tarpeesta saada parempaa liikematkapalvelua. Perustajat olivat liike-elämän vaikuttajia jotka matkustivat paljon[2]. Ensimmäinen toimitusjohtaja oli Mirka Partinen. Osakepohja laajeni nopeasti ja Kohdematkojen osakkeita merkitsivät vuosina 1980 – 1989 Oy Huolintakeskus Ab[3], Oy LK-Shipping Ab, Yleinen Insinööritoimisto, Berner Oy, Lemminkäinen, Gustav Paulig, Oy Samerka Ab, G. W. Sohlberg (yritys), Kansallis-Osake-Pankki, Kustannusosakeyhtiö Otava ja Rakennusliike Puolimatka. Kohdematkat keskittyi liike- ja erikoisryhmämatkustukseen aluksi erikoisalueenaan Lähi-idän rakennusprojektimatkustus.

Palvelutoimintaa

Kohdematkojen ensimmäinen Helsingin talousalueen ulkopuolinen yrityksen sisäinen matkapalvelupiste perustettiin Leirakselle Turkuun.Asiakas kommentoi valintaa: ”No me haluttiin yhteistyökumppani, joka näkee asiat eritavalla kuin ala perinteisesti on nähnyt ja tekee asioita uudella tavalla. Tarjouksenne ja talonne henkii tätä. Me näemme teidät oikeana yhteistyökumppanina tekemään tarvittavia muutoksia!”[4]

Asiakaslehti Kohdematkat News aloitti 1998 ja samana vuonna kokeiltiin 24 tunnin liikematkapalvelua. Asiakasyritysten henkilökunta saattoi halutessaan liittyä myös perustettuun Leisure Clubiin[5]. Marco Polo Travel School avattiin 2000. Siellä koulutettiin asiakkaita ja henkilökunnan perus-, tietotekniikka- sekä alan syventävää koulutusta.

Matkatoimistojen ansaintalogiikka muuttui ratkaisevasti lentoyhtiöiden pienennettyä myyntipalkkioita ja myöhemmin myyntipalkkiot poistettiin kokonaan. Asiakassopimukset muuttuivat prosenttipohjaisista volyymialennuksista palvelumaksuihin ja Management Fee[6] -sopimuksiin. Asiakkaita ohjattiin myös tilaamaan matkapalvelunsa sähköpostitse puheluiden sijaan. 2000 Kohdematkat oli neljänneksi suurin matkatoimisto 10 % markkinaosuudellaan[7]. Asiakaslehti WorldWise ilmestyi ensimmäisen kerran. 2001 United Brokers[8], Mika Kiljunen ja Pentti Sivula ostivat Kohdematkojen koko osakekannan.

Varaus- ja informaatioteknologian kehitys

Kohdematkojen varauspäätteinä olivat suomalaisten matkatoimistojen käyttämät Amadeus- ja Galileo paikanvarausjärjestelmät. Kohdematkoissa nähtiin uuden toimisto- ja asiakaille suunnatun informaatioteknolgian säästö- ja käytännöllisyysmahdollisuudet ja niitä lähdettiin tuomaan markkinoille voimakkaasti. Jo vuonna 1995 Kohdematkat toi Suomeen ensimmäisen itsevarausjärjestelmän (Travelogix) ja kolmen vuoden kulutua päätteitä oli käytössä 50.

1997 Matka 97 -messuilla toimitusjohtaja Mika Kiljunen luennoi aiheesta ”Internet – uhka vai mahdollisuus matkatoimistolle”:

»… Matkatoimisto, joilla on todellista arvoa asiakkaille ja/tai tuottajille tulevat hyötymään internetistä ja menestymään entistä paremmin. Perinteisesti toimivat matkatoimistot, joista liput saa toimistosta yhdellä puhelinsoitolla ja matkat varataan asiakkaiden ulottumattomissa olevista tietokantoista, joutuvat tekemään suuria muutoksia selviytyäkseen tulevaisuudessa”.»

Lokakuussa 1998 Internetiin avattiin www online sivut varausmahdollisuudella[9]. Alkuvaiheessa virustorjunnat olivat lapsenkengissä ja virusten saastuttamat tiedostot aiheuttivat ongelmia. 1998 henkilökuntatiedotteessa oli VIRUSVIESTI: Muutamissa koneissa on löytynyt virus. Työkoneisiin ei saa tuoda yksityisiä diskettejä tai romppuja… Tämä kielto on ehdoton irtisanomisuhalla varustettuna…[4].

Kohdematkojen kokonaivaltaiseksi matkatoimistojärjestelmäksi valikoitui 1999 ruotsalainen Euro*Track[10][11]. ”Euro*Track oli iso steppi ja oltiin ainoa liikematkatoimisto, joka ui sillä valtavirtaa vastaan. Tuottavuus nousi jo kolme kuukauden jälkeen 30% ja pitemmällä aikavälillä päästiin hieman yli 50%”[12].

Suuren työmäärän aiheutti 1999 viisiviikoinen Suomen lennonjohtajien lakko helmi-maaliskuussa [13]. Sähköiset palvelut saivat voimakkaan sysäyksen: Internet- sivuilla oli noin 10 000 kävijää viikossa, ja verkkokaupasta kiinnostuneita asiakaskäyntejä oli vilkkaimpina päivinä noin 5000.[14]. Kohdematkat ja Finnair yhdessä tarjosivat Suomessa ensimmäisenä liikematka-asiakkailleen WAP -palvelua[15]. Seuraavana vuonna palvelu laajeni Soneran Zed Travel[16] lennonseurantapalveluun.

2001 Kohdematkat oli ensimmäinen Amadeus Internationalin sertifioima SAP Travel Management matkatoimisto Suomessa[17]

Ryhmä- ja erikoismatkat

Kohdematkat osti 1997 Finlandia Holiday Travelin. Oman tuotannon matkat alkoivat EuroVisit-nimisinä. 1998 Marco Polo Travelin ostamisen yhteydessä päätoimistoon sijoitettiin kaukomatkaosasto. Omatoimiset kaukomatkat aloitettiin WorldVisit -nimellä.

Jäsenyydet

  • Kansainvälinen yhteistyökumppani Rosenbluth International[18]

Toimistot ja matkapalvelupisteet asiakasyritysten tiloissa 1999

  • Päätoimisto Helsinki; liikematkat, ja WorldVisit -vapaa-ajan matkat, Hietalahdenranta 13
  • Sivutoimisto Helsinki; World Trade Center, Aleksanterinkatu 17
  • Sivutoimisto Helsinki; Dimensio, Itämerenkatu 1
  • Sivutoimisto Salo;
  • Sivutoimisto Turku; Aurakatu 12a A.
  • Sivutoimisto Tampere; Rautatienkatu 10.
  • Matkapalvelupiste; LM Erisson,
  • Matkapalvelupiste; McKinsey
  • Matkapalvelupiste; Tele
  • Matkapalvelupiste: Leiras
  • Online matkatoimisto http://www.kohdematkat.fi (Arkistoitu – Internet Archive)

Tytäryhtiö

  • 1998 Marco Polo Travel

Vuosimyynti ja henkilökunta

TilikausiVuosimyyntiHenkilökuntamäärä
1996–1997225 milj. mk165
1997–1998380 milj. mk
1998–1999373 milj. mk170
1999–2000630 milj. mk180
2000–2001budjetti 800 milj. mk180

Lähteet

  1. Kohdematkat Oy:n perustivat Kauko-Huolinta Oy, pääjohtaja Antti Aarnio-Wihuri ja konsuli Kaj Juuranto, kaupparekisterinumero 238.206
  2. KohdematkatKaleva, s. 84. Markkinointiviestinnän toimistojen Liitto MTL, 2002.
  3. name=”Huolintakeskus”Arola, Heikki: Huolintakeskus kokonaan Finnlinesille 150 MTV Uutiset. 9.5.1995 3:00. Helsingin Sanomat.
  4. Sisäinen tiedotelehti KOHU 7/98
  5. Leisure Clubin jäsenet saivat prosentti- tai euromääräsiä alennuksia erikseen määriteltyjen palveluntuottajien tuotannosta
  6. Management Fee sopimuksissa työn arvosta veloitettiin asiakkasta
  7. Kohdematkat nousi suurten haastajaksi. Optio matkailu, marraskuu, 2000. vsk.
  8. Juuranto-yhtiöihin kuuluva United Brokers –ryhmään kuuluvat konsernin palvelualojen yritykset: Kaukohuolinta Oy ja mainostoimisto Goodwill Oy
  9. Kohdematkat News 2/98: Kohdematkojen kotisivujen kautta yksityismatkustajat sekä pienet- ja keskisuuret yritykset saattoivat ostaa lentolippuja, varata hotellimajoituksia ja vuokrata autoja. Lentoliput ja hotellivoucherit noudetaan Kohdematkojen toimistosta. Kanta-asiakkaille liput toimitettiin työpaikalle tai lentoasemalle. Verkosta voitiin ostaa myös Kohdematkojen oman tuotannon pakettimatkoja. Pakettimatkojen maksu tapahtui esim. Merita Sololla
  10. Euro*Trackilla hallittiin asiakasyrityksen kustannus- ja projekti-tilinumeroita, pystyttiin tekemään Email ja faksivahvistuksia päätteeltä, saatiin diskettiyhteys Diners Clubin tietokantaan sekä sähköiset yhteydet yritysten matkalaskujärjestelmiin. Raportointiohjelma TMR:llä (Travel Management Raports) tuotettiin lisäarvoa asiakkaalle
  11. Fioilin, Petri: Liikematkakin on talousasia. Fakta, , 1999. vsk, nro 3.
  12. Toimitusjohtaja Mika Kiljusen haastattelu 2019
  13. name=”lennonjohtajien lakko 1999”MTV uutiset: Lennonjohtajien lakko päättyi MTV Uutiset. 08.03.1999 19:35.
  14. Kohdematkat News 1/99
  15. Lagus, Antti J: Ensimmäisillä wap-palveluilla voi tilata matkan. Tietoviikko, , 99. vsk, nro 31.
  16. Soneran Zed Travelin avulla asiakas sai matkapuhelimeensa reaaliaikaiset tiedot haluamistaan lennoista ja niihin mahdollisesti muuttuvista muutoksista. Palvelu koski aluksi vain Helsinki-Vantaan lentoasemaa
  17. SAP:issa yksi moduuli on matkahallinta. Asiakas voi varata matkojaan suoraan itse, tehdä omat matkasuunnitelmansa ja varauksensa, laskunsa ja raportit omilta työasemiltaan. Päivarahoille ja kilometrikorvauksille oli laskentasäännöt.
  18. Yksityinen Rosenbluth International oli 2000 Yhdysvaltain kolmanneksi suurin matkatoimisto ja eräs maailman suurimmista kokonaisvaltaisia matkahallintopalveluja myyvä toimisto. American Express osti Rosenbluthin 2003.

    Aiheesta muualta

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.