Klooribentseeni

Klooribentseeni on orgaaninen yhdiste (aromaattinen yhdiste), joka on normaaliolosuhteissa olomuodoltaan syttyvää, väritöntä tai kellertävää nestettä, jolla on mantelia muistuttava haju. Sen kemiallinen kaava on C6H5Cl. Klooribentseenista käytetään myös nimityksiä bentseenikloridi, klooribentsoli, fenyylikloridi, monoklooribentseeni ja bentseenimonokloridi.

Klooribentseeni
Tunnisteet
CAS-numero 108-90-7
Ominaisuudet
Kemiallinen kaava C6H5Cl
Moolimassa 112,56 g/mol g/mol
Ulkomuoto väritön tai
kellertävä neste
Tiheys 1,11 g/cm³
Sulamispiste −45 °C (228 K)
Kiehumispiste 132 °C (405 K)
Liukoisuus veteen 0,05 g/100 ml (20 °C)

Klooribentseenin moolimassa on 112,56 g/mol, sulamispiste −45 °C, kiehumispiste 132 °C, suhteellinen tiheys 1,11 g/cm3 (vesi = 1,0 g/cm3), haju­kynnys 0,21‑0,7 ppm, leimahduspiste 27 °C (c.c.), itsesyttymislämpötila 590 °C ja CAS-numero 108-90-7. Aineen höyry-ilma-seoksen tiheys 20 °C:n lämpötilassa (ilma = 1) on 1,03 eli se on ilmaa raskaampaa. Aineesta voi syntyä haihtumalla jo 20 °C:n lämpötilassa melko nopeasti haitallinen pitoisuus. Klooribentseeni liukenee hel­posti moniin orgaanisiin liuottimiin, mutta veteen melko huonosti eli 20 °C:n lämpötilassa 0,05 g/100 ml.

Klooribentseeni reagoi kiivaasti joutuessaan tekemisiin voimakkaiden hapettimien kanssa, jolloin voi aiheutua palo- ja räjähdysvaara. Aine hajoaa kuumentuessaan tai joutuessaan kosketuksiin kuumien pintojen tai liekkien kanssa, jolloin siitä muodostuu myrkyllisiä ja syövyttäviä huuruja.

Klooribentseeniä käytetään liuottimena, rasvanpoistoaineena sekä kemiallisten synteesi­en aine­osana ja lämmönsiirtonesteenä.

Ympäristö- ja terveysvaikutukset

Lyhytaikainen ulkopuolinen altistus aineelle voi ärsyttää silmiä ja ihoa sekä nieleminen voi aiheuttaa aineen joutuessa keuhkoihin kemiallisen keuhkotulehduksen vaaran. Klooribentseenille altistumisesta voi seurata vaikutuksia keskushermostossa, johtaen tajunnantason laskuun. Pidempiaikainen tai toistuva altistuminen nestemäiselle klooribentseenille voi kuivattaa ihoa. Aineelle altistumisesta voi seurata myös vaikutuksia maksassa ja munuaisissa. Se on myös haitallista vesieliöille.

Lähteet

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.