Kiziljurtin piiri

Kiziljurtin piiri (ven. Кизилюртовский район, Kiziljurtovski raion; avaariksi Гъизилюрт район, Giziljurt raion; kumykiksi Къызылюрт район, Qyzyljurt raion) on kunnallinen itsehallintoalue Dagestanin tasavallassa Venäjällä. Vuonna 1966 perustetun piirin pinta-ala on 524 neliökilometriä. Asukkaita on 80 500 henkeä (vuonna 2010).[1]

Kiziljurtin piiri Dagestanin kartalla.

Kiziljurtin piiri sijaitsee Dagestanin keskiosassa. Se rajoittuu pohjoisessa Babajurtin, idässä Kumtorkalan, etelässä Buinakskin ja Kazbekin sekä lännessä Hasavjurtin piireihin. Seudun kautta virtaa Sulakjoki.

Piiriin kuuluu 13 maalaiskuntaa: Aknada, Gelbah, Kirovaul, Komsomolskoje, Kulzeb, Miatli, Netšajevka, Nižni Tširjurt, Novyi Tširkei, Stalskoje, Sultan-Jangi-Jurt, Tšontaul ja Zubutli-Miatli. Asutuskeskuksia on yhteensä 16. Hallinnollinen keskus on Kiziljurtin kaupunki, joka ei kuulu piirin yhteyteen, vaan muodostaa erillisen kaupunkipiirikunnan. Vuoden 2002 väestönlaskennan mukaan piirin asukkaista on 82,5 % avaareja, 11,5 % kumykkeja, 2,7 % tšetšeenejä ja 1,8 % lakeja. Avaarien lukuun sisältyy myös pienempiä vuoristokansoja kuten didoja ja andeja. Kaupunkiväestöä ei ole.[1]

Seudun pääelinkeino on maatalous, joka on erikoistunut karjanhoitoon sekä viljan, vihannesten ja hedelmien viljelyyn. Lisäksi on rakennustarvike-, elintarvike- ja kaivosteollisuutta.

Piirissä toimii 8 lastentarhaa ja 24 koulua. Kulttuurilaitoksia ovat kolme taidekoulua, 16 kerhotaloa, 17 kirjastoa, kansanteatteri ja kolme museota.

Nähtävyyksiin kuuluu Issi-Suvin kuuma lähde, sen lähellä sijaitseva šeikki Sultan-Muta Tarkovskin muistomerkki sekä akateemikko Aleksandr Višnevskin kotimuseo Nižni Tširjurtin kylässä.

Paikallislehtenä ilmestyy venäjänkielinen Kiziljurtovskije vesti.

Lähteet

  1. Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki: Tšislennost naselenija Rossijskoi Federatsii po gorodam, posjolkam gorodskogo tipa i raionam na 1 janvarja 2010 g. 2010. Moskva: Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki (Rosstat). Arkistoitu 28.8.2009. Viitattu 3.1.2011. (venäjäksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.