Kilpi
Kilpi on hyökkäysten pysäyttämiseen tarkoitettu suojausväline, jota pidetään useimmiten kädessä. Poikkeuksia on, kuten turnajaiskilvet. Kilpi on yleensä melko litteä ja hieman ulospäin kupera, mutta muuten muodot ovat hyvin vaihtelevia. On pisaran-, ympyrän-, ja vaakunakilven muotoisia kilpiä, mutta muotoja voi olla rajattomasti. Kuuluisimpia kilpiä olivat ritarien kilvet, roomalaisten legioonalaisten kilvet ja antiikin kreikkalaisten kilvet.
Koristeelliset kilvet lienevät lähtökohtana vaakunoille ja heraldiikalle.
Kilpityypit
Rooman legioonan kilpi
Antiikin Rooman legioonalaisten kilpi scutum on yksi tunnetuimmista kilpityypeistä. Se oli soikea ja kaareva. Kilven mitat olivat noin 130 x 65 cm ja se oli lähes sentin paksuinen. Kilpi oli tehty puusta ja nahasta kiinnittämällä kolme puukerrosta päällekkäin ja suojaamalla puu vasikannahalla. Myöhemmin kilvestä tehtiin suunnikkaan muotoinen. Kilpeä pienennettiin lähes joka suunnasta. Se oli enää vain noin puoli senttimetriä paksu ja lyhyempi sekä kevyempi.
Etenkin piirityksissä legioonalaiset käyttivät niin sanottua kilpikonnamuodostelmaa eli testudoa, jossa tiiviisti seisova sotilasjoukko muodosti kilvistä yhtenäisen rivistön kaikille sivustoille ja kannen päidensä yläpuolelle. Näin voitiin suojautua piiritettävän linnoituksen muurilta heitettäviä ja ammuttavia esineitä vastaan.
Zulukilpi
Zulut käyttivät perinteisiä zulukilpiä satoja vuosia taisteluissa. Nykyään niitä käytetään vain erilaisissa seremonioissa ja hautajaisissa. Kaikki zulukilvet on tehty kovaksi parkitusta lehmän nahasta. Harvinaisen värinen kilpi viestitti yleensä omistajansa korkea-arvoisuudesta. On olemassa viisi erilaista zulukilpeä:
- Isihlangu
- Umbumbuluzo
- Ihubelo
- Igqoka
- Ihawu
Mellakkakilpi ja muut nykyaikaiset kilvet
Erilaiset viranomaiset, kuten mellakkapoliisit, SWAT ja Karhu-ryhmä ym. käyttävät vielä nykyaikanakin erilaisia kilpiä tehtävän sitä vaatiessa. Niinpä ballistiset rynnäkkökilvet, miinanraivauskilvet, mellakkakilvet sekä kevyet polykarbonaatista valmistetut kilvet hoitohenkilökunnalle kuuluvat edelleen em. ryhmien varustukseen. Kilpi on joko läpinäkyvä tai siinä on tähystysikkuna.
Katso myös
Lähteet
- Tieteen kuvalehti : Historia 1/2007 s. 36-37
- Police shield D.A.P.S. (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
- History of the Zulu shield (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)