Keitele-museo

Keitele-museo on Suolahdessa sijaitseva toiminnallinen erikoismuseo, joka tallentaa Keiteleen vesialueen sekä Suolahden seudun rautatieliikenteen perinnettä. Museojunan - esimerkiksi Lättähatun - kyytiin voi myös päästä museomatkalle.[2][3][4]

Keitele-museo
Tyyppi Rautatiemuseo
Osoite Lämmittäjäntie, 44200 Suolahti [1]
Sijainti Suolahti
Kotisivut keitelemuseo.fi
Koordinaatit 62°34′08″N, 25°51′14″E
[ Muokkaa Wikidatassa ] [ ohje ]

Keitele-Museo kerää ja kunnostaa vanhaa rautatiekalustoa ja pitää sitä käyttökunnossa talkoovoimin. Kesän 2020 näkyvin toiminta oli avoimet ovet viikonloppuisin, jolloin paikalla vieraili yli 3  000 vierailijaa. Museojunamatkoilla käytetään useimmin Lättähattua eli dieselmoottrijunaa Dm7, mutta jonkin verran matkoja tehdään myös muulla kalustolla eli Tka7 ratakuorma-autolla tai Tk3 höyryveturilla. Museojunamatkojen lisäksi Keitele-museo järjestää yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa muun muassa tapahtumia ja avointen ovien päiviä, jolloin veturitallin alueeseen ja tiloihin pääsee tutustumaan lähemmin.

Keitele-Museo on suurelta osin ulkomuseo, jossa museokalustoa käytetään edelleen. Museolla on käytössään laaja ratapiha, jonka kiskojen pituus on reilut kolme kilometriä. Ratapihalta on yhteys valtakunnan rataverkkoon. Ratapihalla kohtaavat harvinaislaatuisesti niin vesitie, maantie kuin rautatiekin. Junakalustoon kuuluu ainutlaatuista kalustoa, jollaista ei ole Suomessa muissa museoissa. Ratapihan ohella museoalueeseen kuuluu vuonna 1898 valmistunut veturitalli, vuonna 1898 käyttöön otettu Suolahden Wanha Asema ja vuonna 2020 valmistunut kalustohalli.[5]

Lähteet

  1. https://museot.fi/searchmuseums/index.php?museo_id=21790. Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. Kaisa Kumpula: Erikoiset museot x 8 (7. Keitele-museo – lättähattujunat kolkuttelevat edelleen Suolahdella) 9.8.2020. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 4.7.2021.
  3. Keitele Museo: Keitele-Museo - unohdettu aarre visitaanekoski.fi. 25.6.2020. Viitattu 4.7.2021.
  4. Keitele-Museo Keitele-museo Oy, keitelemuseo.fi. Viitattu 4.7.2021.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.