Kaukotaittoisuus

Kaukotaittoisuus eli kaukonäköisyys eli hyperopia on taittovika, jossa silmämunaan tuleva kuva taittuu verkkokalvon taakse eikä verkkokalvolle, kuten terveessä silmässä.[1] Kaukotaitteisuudesta kärsivät näkevät lähelle huonosti mutta kauas hyvin.[2] Tällöin silmämuna on hieman litistynyt, eli mykiön ja verkkokalvon välimatka on liian pieni. Taipumus kaukonäköisyyteen on usein geneettinen erityisesti merkittävästä kaukotaittoisuudesta kärsivillä.[3] Lähinäkö heikkenee myös ikääntymisen myötä 40-45-vuoden iästä alkaen, ja tästä ilmiöstä käytetään nimitystä ikänäkö.

Kaukotaittoisuus
Ylhäällä kuva valon taittumisesta kaukotaitteisessa silmässä ja alhaalla kuva kaukotaitteisuuden korjaavan linssin läpi kulkevasta valosta.
Ylhäällä kuva valon taittumisesta kaukotaitteisessa silmässä ja alhaalla kuva kaukotaitteisuuden korjaavan linssin läpi kulkevasta valosta.
Luokitus
ICD-10 H52.0
ICD-9 367.0
MedlinePlus 001020
Huom! Tämä artikkeli tarjoaa vain yleistä tietoa aiheesta. Wikipedia ei anna lääketieteellistä neuvontaa.

Kaukotaittoisuutta voidaan korjata kuperilla linsseillä eli käyttämällä pluslaseja, piilolinssien avulla tai kaukonäköleikkauksella. Oikea menetelmä riippuu silmän rakenteesta, taittovian suuruudesta ja omista mieltymyksistä.[1]

Matematiikka

Lähipisteellä (eng. near point) tarkoitetaan lähintä etäisyyttä johon silmä näkee tarkasti.[4] Se voidaan mitata esimerkiksi sulkemalla toinen silmä ja tuomalla sormi niin lähelle avonaista silmää ettei silmä ei enää pysty tarkentamaan lähemmäksi ja kuva muuttuu sumeaksi. Etäisyys kohdasta, josta sumentuminen alkaa, mitataan ja saadaan lähipiste. Sama mittaus voidaan tehdä toiselle silmälle.

Lähipiste vaihtelee henkilöstä toiseen, mutta myös saman henkilön silmästä toiseen. Joillain se voi olla jopa vain 10 cm. Nuorilla aikuisilla se on keskimäärin noin 25 cm. Noin 40-vuotiailla lähipiste alkaa kasvaa ja 60-vuotiaana se voi olla jopa 2 metriä.[4]

Ohuen linssin yhtälöä (katso Gaussin kuvauslaki) ja lähipistettä käyttämällä saadaan kaukonäköisyyden korjaavalle linssille taittovoimakkuus dioptereina (käänteismetreinä) seuraavanlaisella kaavalla[4]

f on silmälasilinssin polttoväli metreinä, 1/f on taittovoima dioptereina.
s on halutun lähipisteen (usein 0,25 m) etäisyys metreinä.
s' on silmän todellisen lähipisteen etäisyys metreinä. Arvon tulee olla negatiivinen, koska korjaava silmälasilinssi muodostaa valekuvan.

Esimerkki

Kaukonäköisen silmien lähipiste on 1,5 m. Minkä taittovoiman linssit korjaavat kaukonäön?

3,3 diopterin (D) kuperat linssit, eli 3,3 pluslasit korjaavat kaukonäön.

Katso myös

Lähteet

  1. Turunen, Seppo: Biologia: Ihminen, s. 180. 5.–7. painos. WSOY, 2007. ISBN 978-951-0-29701-8.
  2. Farsightedness (Hyperopia) Cataract & Laser Institute. Arkistoitu 11.2.2010. (englanniksi)
  3. Genetic Cause For Farsightedness Discovered Bio Medicine. Arkistoitu 10.10.2017. (englanniksi)
  4. Randall Dewey Knight: Physics for scientists and engineers: a strategic approach: with modern physics, s. 701-702. 3. painos. Pearson Education inc, 2013. OCLC: 756279784. LCCN: 2011033849. ISBN 9780321740908.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.