Katodisäde
Katodisäde on elektronisuihku, joka syntyy tarkoitukseen rakennetussa elektrodeilla eli katodilla ja anodilla varustetulla tyhjiöputkessa, jota kutsutaan katodisädeputkeksi.[1] Jos tyhjäksi pumpattuun lasiputkeen sijoitetaan kaksi elektrodia, joiden välille kytketään jännite, katodia eli jännitelähteen negatiiviseen napaan kytkettyä elektrodia vastapäätä olevan lasin havaitaan hehkuvan, minkä saavat aikaan katodista lähtevät elektronit. Ilmiön havaitsi ensimmäisenä vuonna 1869 saksalainen fyysikko Johann Hittorf vuonna 1876 Eugen Goldstein antoi sille nimen katodisäteet (saks. Kathodenstrahlen).
Häiriytymättömät katodisäteet etenevät suoraviivaisesti, mutta niitä voidaan poikkeuttaa sähkö- tai magneettikentän avulla. Tähän perustuu katodisädenäyttö, joka on oskilloskoopin, vidicon-televisiokameran ja kuvaputkinäytön perusosa. Uudet teknologiaratkaisut kuten nestekidenäytöt ovat kuitenkin pääosin syrjäyttäneet katodisädeputkien käytön näissä sovelluksissa.[2]
Katodisäteiden tutkiminen johti elektronien keksimiseen. Vuonna 1897 brittiläinen fyysikko J. J. Thomson osoitti että säteet koostuivat ennen tuntemattomista, negatiivisen varauksen omaavista hiukkasista, jotka myöhemmin saivat nimen elektroni.[3][4]
Kuvaus
Katodisäteet ovat saaneet nimensä siitä, että ne lähtevät tyhiöputkessa negatiiviselta elektrodilta eli katodilta. Jotta putkeen syntyisi elektronisuihku, elektronien on ensin irrottava katodin atomeista. Varhaisimmissa tyhjiöputkissa, Crookesin putkissa, joissa katodi oli kylmä, tämä saatiin aikaan kytkemällä katodin ja anodin välille korkea jännite, joka ionisoi putkessa jäljellä olleen kaasun; kun ionit osuivat katodiin, niitä kiihdyttivät sähkökenttä ja vapautuneet elektronit. Nykyaikaisissa tyhjiöputkissa käytetään termistä emissiota, jolloin katodi tehdään ohuesta kuidusta, jota kuumentaa sen läpi kulkeva erillinen sähkövirta. Kuidun atomien kiihtynyt satunnainen lämpöliike irrottaa kuidun pinnalla atomeista elektroneja, jotka syöksyvät putkessa olevaan tyhjiöön.
Koska elektroneilla on negatiivinen sähkövaraus, katodi työntää niitä luotaan ja anodi vetää niitä puoleensa. Ne etenevät tyhjässä putkessa suoraviivaisesti. Elektrodien välinen jännite kiihdyttää nämä pienimassaiset hiukkaset suuriin nopeuksiin. Kun elektronit saapuvat anodiin, ne jatkavat matkaansa anodiin kytketyn virtajohtimen kautta virtalähteeseen ja sieltä takaisin katodiin. Näin katodisäteet kuljettavat sähkövirran putken läpi.
Katodisäteet itsessään ovat näkymättömiä, mutta niiden olemassaolo havaittiin ensin, kun ne osuivat putken lasiseiniin, joissa ne virittävät lasin atomeja ja saavat ne säteilemään valoa. Tätä ilmiötä sanotaan fluoressenssiksi. Tutkijat havaitsivat, että putkeen katodin eteen asetetut esineet saattoivat aiheuttaa hehkuvaan seinään varjon. Tästä voitiin päätellä, että katodista lähti jotakin, mikä eteni suoraviivaisesti.
Putkessa kulkevaa katodisädesuihkua voidaan ohjata antamalla sen kulkea metallijohtimien välitse, kun näistä on muodostettu ristikko, johon on kytketty pieni jännite. Näiden johtimen sähkökenttä saa osan elektroneista poikkeamaan suunnastaan, jolloin ne eivät pääse anodille. Näin ollen pienellä jännitteellä ristikossa voidaan säätää anodin paljon suurempaa jännitettä. Tähän perustuu tyhjiöputkien käyttö sähköisten signaalien vahvistimina. Nopeita katodisädesuihkuja voidaan myös ohjata sähkökentillä, jotka saadaan aikaan sijoittamalla putkeen ylimääräisiä metallilevyjä, joihin kytketään jännite, tai magneettikentillä, jotka saadaan aikaan käämien ja niistä muodostettujen sähkömagneettien avulla. Näin rakennettuja katodisädeputkia käytetään muun muassa televisiovastaanottimissa, tietokoneiden näytöissä ja elektronimikroskoopeissa.
- Crookesin putki
- Katodisäteet lähteävät putken perällä olevasta katodista ja osuvat edessä olevaan lasiin, jonka ne saavat hehkumaan vihreänä, fluoressoimaan. Metalliristi putkessa saa aikaan varjon, mikä osoittaa, että säteet etenevät suoraviivaisesti.
- Magneetti saa putkeen aikaan vaakasuoran magneettikentän, joka taivuttaa säteitä ylöspäin niin, että ristin varjo on korkeammalla.
- Kun magneetti käännetään toisin päin, se taivuttaa säteitä alaspäin, jolloin myös varjo on alempana. Vaaleanpunaisen hehkun saavat aikaan katodisäteet, jotka osuvat putkessa jäljellä oleviin kaasuatomeihin.
Historia
Sen jälkeen kun Otto von Guericke vuonna 1654 keksi tyhjiöpumpun, fyysikot alkoivat kokeilla, mitä tapahtuu, jos sähkön annetaan purkautua harvennetun ilman läpi. Vuonna 1705 todettiin, että sähköstaattisen generaattorin kipinät kulkevat pidemmän matkan alipaineisessa ilmassa kuin normaalissa ilmanpaineessa.
Kaasupurkausputket
Vuonna 1838 Michael Faraday johti virran harvennetulla ilmalla täytetyn lasiputken läpi ja havaitsi oudon valokaaren, joka alkoi katodilta eli negatiiviselta elektrodilta ja päättyi anodille eli positiiviselle elektrodille.[5] Vuonna 1857 saksalainen fyysikko ja lasinpuhaltaja Heinrich Geissler sai parannetulla pumpulla putken vielä tarkemmin tyhjennetyksi ilmasta, jolloin jäljelle jäänyt paine oli vain noin 10-3 atm, ja hän havaitsi, ettei putkessa näkynyt vain kaari, vaan hehku täytti koko putken. Putken elektrodien välinen jännite, joka oli saatu aikaan induktiokäämillä, vaihteli muutamasta kilovoltista sataan kilovolttiin. Tällaisia putkia sanotaan Geisslerin putkiksi, ja ne ovat samantapaisia kuin nykyiset neonvalomainokset.
Nämä ilmiöt selitettiin sillä, että korkea jännite kiihdytti sähköllä varattuja atomeja eli ioneja, joita putken ilmassa on läsnä jonkin verran. Matalassa paineessa kaasumolekyylien välillä on riittävästi tilaa, niin että ionit voivat kiihtyä tarpeeksi suuriin nopeuksiin niin, että kun ne törmäävät toiseen atomiin, ne saavat siitä elektroneja irtomaan, jolloin syntyy ketjureaktion omaisesti lisää positiivisia ioneja ja vapaita elektroneja.[6] Katodi vetää puoleensa kaikki positiiviset ionit. Kun ne osuvat siihen, ne saavat metallista irtoamaan elektroneja. Anodi taas vetää puoleensa vapaita elektroneja.
Geisslerin putkissa on sen verran ilmaa, että siinä elektronit voivat edetä vain lyhyen matkaa, ennen kuin ne törmäsivät johonkin atomiin. Näissä putkissa elektronit liikkuivat hitaan diffuusioprosessin vaikutuksesta eivätkä koskaan saavuttaneet kovin suurta nopeutta, minkä vuoksi näissä putkissa ei syntynyt katodisäteitä. Sen sijaan niissä syntyi sähköpurkauksen aiheuttama värillinen hehku, samaan tapaan kuin nykyisissä neonvaloissa. Sen saivat aikaan kaasuatomeihin osuneet elektronit ja ionit, jotka virittivät atomien orbitaaleilla olleita elektroneja korkeammille energiatasoille. Tämän energian elektronit vapauttivat valona. Ilmiötä sanotaan fluoresenssiksi.
Katodisäteet
Brittiläinen fyysikko William Crookes ja eräät muut tutkijat pystyivät 1870-luvulla tyhjentämään putken ilmasta vielä tarkemmin, jolloin sinne jäänyt paine oli vähemmän kuin 10−6 atm. Tällaisia putkia sanotaan Crookesin putkiksi. Faraday oli ensimmäisenä havainnut pimeän alueen juuri katodin edessä, jossa ei ollut luminesenssia. Tätä alettiin kutsua "katodin pimeäksi alueeksi", "Faradayn pimeäksi alueeksi" tai "Crookesin pimeäksi alueeksi". Crookes havaitsi, että kun hän pumppasi enemmän ilmaa ulos putkesta, Faradayn pimeä alue laajeni katodista kohti anodia, kunnes lopulta putki oli kokonaan pimeä. Mutta putken anodin puoleisessa eli positiivisessa päässä putken lasi itse alkoi hehkua.
Kun putkessa oli entistäkin vähemmän ilmaa, elektronit pääsivät etenemään keskimäärin pidemmän matkan, ennen kuin ne osuivat kaasuatomeihin. Kun putki oli pimeä, useimmat elektronit pääsivät etenemään suoraviivaisesti katodista anodiin saakka törmäämättä välillä mihinkään. Kun esteitä ei ollut, elektrodien välinen jännite kiihdytti nämä pienimassaiset hiukkaset suuriin nopeuksiin. Näitä ovat katodisäteet.
Kun hiukkaset saapuivat anodiin, niiden nopeus oli jo niin suuri, että vaikka anodi vetikin niitä puoleensa, ne usein lensivät sen ohi ja osuivat lopulta putken takaseinään. Kun ne osuivat lasiseinän atomeihin, ne virittivät näissä elektroneja korkeammille energiatasoille ja saivat ne fluoressoimaan. Myöhemmät tutkijat maalasivat lasin sisäpinnan fluoressoivilla aineilla kuten sinkkisulfidilla saadakseen hehkun vielä paremmin näkyviin.
Katodisäteet itsessään ovat näkymättömiä, mutta tämän fluoressenssin ansiosta tutkijat panivat merkille, että putkeen katodin eteen asetetut esineet, myös anodi, saivat aikaan selvärajaiset varjot hehkuvalle takaseinälle. Vuonna 1869 saksalainen fyysikko Johann Hittorf päätteli ensimmäisenä tämän ilmiön osoittavan, että putkessa täytyy olla jotakin, mikä etenee suoraviivaisesti, ja jolle Eugen Goldstein sittemmin antoi nimen katodisäteet.
Elektronin löytö
Vielä 1800-luvun lopulla atomit olivat pienimmät tunnetut hiukkaset ja niitä pidettiin jakamattomina. Mikä kuljettaa sähkövirtoja, oli suuri arvoitus. Vuosisadan lopulla suoritettiin useita kokeita sen selvittämiseksi, mitä katodisäteet olivat. Oli kaksi teoriaa. Crookesin ja Arthur Schusterin mukaan ne koostuivat "säteilevän aineen" hiukkasista, toisin sanoen sähköisesti varautuneista atomeista. Saksalaiset tiedemiehet Eilhard Wiedeman, Heinrich Hertz ja Goldstein sen sijaan väittivät, että ne olivat eetterissä eteneviä aaltoja, jonkinlainen uusi sähkömagneettisen säteilyn muoto, eivätkä ne olleet samoja, jotka kuljettivat sähkövirran putken läpi.
Kiista ratkesi vuonna 1897, kun J. J. Thomson mittasi katodisäteiden massan ja osoitti, että ne koostuivat hiukkasista, mutta näiden hiukkasten massa oli vain noin 1800:osa kevyimmän atomin, vetyatomin massasta. Ne eivät siis olleet atomeja, vaan kyseessä oli uusi hiukkaslaji, ensimmäinen löydetty subatominen hiukkanen, jota hän aluksi nimitti "korpuskeliksi",[7] mutta joka myöhemmin sai nimen elektroni, jonka nimen George Johnstone Stoney oli jo vuonna 1874 antanut olettamilleen hiukkasille. Thomson osoitti myös, että hiukkaset olivat samoja, joita lähtee myös valosähköisistä ja radioaktiivisista aineista (beetasäteily).[7] Pian havaittiin myös, että samat hiukkaset kuljettavat sähkövirtaa metallijohtimissa ja että ne ovat atomeissa negatiivisesti sähköisinä osina.
Katodisäteitä tutki ansioituneesti myös Philipp Lenard.[8] Seuraavana vuonna myös Thomson sai elektronin löytämisestä Nobelin palkinnon.
Tyhjiöputket
Kaasun ionisointi Crookesin putkessa käytetyn kaltaisella kylmällä katodilla ei ole luotettavin tapa katodisäteiden aikaansaamiseksi, koska se on riippuvainen putkessa jäljellä olevan ilman paineesta. Vähitellen ilma sitoutuu putken seiniin, jolloin se lakkaa toimimasta. Kun kuitumaisesta johtimesta tehty katodi kuumennettiin punahehkuiseksi sen läpi kulkevan sähkövirran avulla, siitä putkeen lähtee elektroneja termiseksi emissioksi kutsussa prosessissa. Hittorf ja Goldstein keksivät katodisäteiden tuottamiseen luotettavamman ja säädettävissä olevan menetelmä, jonka myös Thomas Edison keksi itsenäisesti vuonna 1880. Ensimmäisissä oikeissa elektronisissa tyhjiöputkissa, jotka keksittiin vuonna 1904, käytettiin tätä kuumakatoditekniikkaa, ja ne syrjäyttivät Crookesin putket. Näiden putkien toiminta ei edellyttänyt niissä olevan kaasua, joten ilma voitiin pumpata niistä pois niin tarkoin, että jäljelle jäänyt paine oli luokkaa 10-9 atm (10-4 Pa). Crookesin putkissa käytettyä ionisointimenetelmää katodisäteiden tuottamiseksi käytetään enää vain erikoisvalmisteisissa kaasupurkausputkissa kuten krytroneissa.
Lee De Forest havaitsi vuonna 1906, että pienellä jännitteellä metalliristikossa voitiin säätää paljon suurempaa virtaa, jonka muodostivat tyhjiöputken läpi kulkeneet katodisäteet. Hänen keksimänsä triodi oli ensimmäinen laite, jolla voitiin vahvistaa sähköisiä signaaleja, ja siitä sai alkunsa nykyaikaisen elektroniikan kehitys. Tyhjiöputket tekivät mahdolliseksi radio- ja televisiolähetykset, tutkan, äänielokuvat ja pitkän matkan puhelinyhteydet, ja niihin perustui pitkälti koko elektroniikka 1960-luvulle saakka, kunnes transistori syrjäytti ne.
Katodisäteitä sanotaan nykyisin tavallisesti elektronisuihkuiksi. Elektronisuihkujen ohjaustekniikka sai alkunsa Ferdinand Braunin vuonna 1897 tekemistä keksinnöistä, ja nykyään sitä käytetään muun muassa elektronimikroskoopeissa, elektronisuihkulitografiassa ja hiukkaskiihdyttimissä.
Katodisäteiden ominaisuuksia
Aaltojen tavoin katodisäteet etenevät suoraviivaisesti, ja ne muodostavat varjon, jos niiden tiellä on jokin esine. Ernest Rutherford osoitti, että säteet voivat kulkea ohuiden metallikalvojen läpi, mikä viittasi siihen, että ne koostuisivat hiukkasista. Koetulokset näyttivät siis ristiriitaisilta, ja syntyi kiistoja siitä, olivatko ne aaltoja vai hiukkasvirtoja. Crookesin mukaan ne olivat hiukkasia, Hertzin mukaan aaltoja. Kiista ratkesi, kun J. J. Thomson käytti sähkökenttää säteiden kulkusuunnan muuttamiseksi. Tämä osoitti, että katodisäteet muodostuivat hiukkasista, sillä tiedettiin, ettei sähkökentällä voitu muuttaa sähkömagneettisten aaltojen kulkusuuntaa. Ne voivat myös saada aikaan mekaanisia ilmiöitä ja fluoressenssia.
Louis de Broglie väitti myöhemmin, vuonna 1924 tohtorinväitöskirjassaan, että elektronit ovat fotonien kaltaisia siinä suhteessa, että nekin voivat käyttäytyä sekä aaltojen että hiukkasten tavoin. Niilläkin on samanlainen dualistinen luonne, jollaisen Einstein oli jo aikaisemmin väittänyt valolla olevan. Katodisäteiden aaltoluonteen vahvisti vuonna 1927 Davissonin–Germerin koe, joka osoitti niiden taipuvan kidehilassa.
Katso myös
Lähteet
- ”Katodisädeputki”, Otavan iso Fokus, 3. osa (Io–Kp), s. 1704. Otava, 1973. ISBN 951-1-00051-9.
- Replacing the CRT 5.10.2008. Broadcast Engineering. Arkistoitu 24.7.2015. Viitattu 23.7.2015. (englanniksi)
- Vorläufige Mittheilungen über elektrische Entladungen in verdünnten Gasen. Monatsberichte der Königlich Preussischen Akademie der Wissenschaften zu Berlin, 4.5.1876. Artikkelin verkkoversio. (saksaksi)
- Joseph E. Keithley: The story of electrical and magnetic measurements: from 500 B.C. to the 1940s, s. 205. John Wiley and Sons, 1999. ISBN 0-7803-1193-0.
- VIII. Experimental researches in electricity. – Thirteenth series. Philosophical Transactions of the Royal Society of London, 1838, nro 128, s. 125–168. Artikkelin verkkoversio.
- K. V. Laurikainen, Uuno Nurmi, Rolf Qvickström, Erkki Rosenberg, Matti Tiilikainen: ”Katodisäteet ja ionisäteet”, Lukion fysiikka 3, s. 62. WSOY, 1974. ISBN 951-1-06318-5.
- On bodies smaller than atoms. The Popular Science Monthly, elokuu 1901, s. 323–335. Artikkelin verkkoversio.
- On Cathode Rays (Nobel lecture) Nobelin säätiö. Viitattu 23.7.2015.