Katkarapukalat

Katkarapukalat (Centriscidae) on putkisuukaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan Intian valtamerestä ja Tyynestämerestä.

Katkarapukalat
Katkarapukala (Aeoliscus strigatus)
Katkarapukala (Aeoliscus strigatus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Putkisuukalat Syngnathiformes
Heimo: Katkarapukalat
Centriscidae
Rafinesque, 1810
Alaheimot ja suvut
  • Centriscinae
    • Aeoliscus
    • Centriscops
    • Centriscus
  • Macrorhamphosinae
    • Macroramphosus
    • Notopogus
Katso myös

  Katkarapukalat Wikispeciesissä
  Katkarapukalat Commonsissa

Lajit ja anatomia

Varhaisimmat katkarapukalojen heimoon kuuluvien lajien fossiilit on ajoitettu eoseenikaudelle. Heimoon kuuluu 5 sukua ja noin 15 lajia. Heimo jaetaan kahteen alaheimoon, jotka ovat katkarapukalat (Centriscinae) ja torvikalat (Macrorhamphosinae). Heimon lajit ovat yleensä alle 15 cm pitkiä, mutta isokatkarapukala voi saavuttaa 25 cm:n pituuden. Tyypillinen piirre on litteä ruumis, joka muistuttaa muodoltaan veitsenterää. Ruumista suojaavat ohuet luulevyt. Katkarapukalojen selkäevä sijaitsee ruumiin takaosassa ja pyrstöevä on hieman alaspäintaittunut. Pienehkö suu on putkimaisen kuonon päässä. Heimon kaloilla ei ole kylkiviivaa.[1][2]

Levinneisyys ja elintavat

Katkarapukaloja tavataan lämpimistä vesistä indopasifiselta merialueelta. Heimon lajeille on tyypillistä liikkua pieninä parvina ja uida pystyasennossa pää alaspäin. Katkarapukalalajien ravintoa on eläinplankton.[1][3]

Lähteet

  1. Family Centriscidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 28.2.2013. (englanniksi)
  2. Michael Allaby: A dictionary of zoology, s. 95. Oxford University Press, 2009. ISBN 978-0199233410. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 28.02.2013). (englanniksi)
  3. John E. Randall,Gerald R. Allen,Roger C. Steene: Fishes of the Great Barrier Reef and Coral Sea, s. 70. University of Hawaii Press, 1997. ISBN 978-0-8248-1895-1. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 28.2.2013). (englanniksi)
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.