Karhonsaari
Karhonsaari on Kallaveden saari Kuopiossa. Siellä on yksi pieni järvi tai lampi ja kaksi luonnonsuojelualuetta.[1] Saaressa on myös Savo-Karjalan luontopiirin huviloita. Siellä järjestetään lasten ja nuorten luontoleirejä, talkooleirejä, retkiä, seminaareja ja muita tapahtumia.
Karhonsaaren saha
Karhonsaaressa toimi vuosina 1875–1910 Pohjois-Savon ensimmäinen höyrysaha jonka perustaja oli Juankosken ruukin ja sahan omistanut Jacob Jernberg. Karhonsaaren saha oli 1900-luvun alussa Kuopion alueen suurin ja siellä oli työssä vuonna 1910 225 henkilöä. Sahan omisti viimeksi Oy Halla Ab joka lakkautti sahan 1910 laskusuhdanteen ja huonon kannattavuuden takia.
Karhonsaaren sahasta on nykyisin jäljellä Karhonsalmen rannalla sijaitseva tiilinen kuivaamorakennus, muut saharakennukset on purettu. Entisellä saha-alueella on nykyisin vielä raamien raunioita, entisiä tienpohjia, vedenalaisia laiturirakenteita ja hylkypuutavaralla täytetty ranta-alue. Sahan lautatarhan paikalla on nykyisin istutuskuusikko. Karhonsaarella olevat huvilat ovat myös peräisin sahan toiminta-ajalta. Keltainen huvila rakennettiin 1901 sahanjohtajan asunnoksi ja punainen huvila rakennettiin 1903 sahanjohtajan anopin kesähuvilaksi. Suurin osa sahan työväestä asui Vaajasalossa Karhonsalmen taajamassa sekä Toivalassa ja Karhonsaaressa asui vain 60 henkilöä.
Kymi Oy osti Oy Halla Ab:n 1916 ja tämän jälkeen Karhonsaari oli 1960-luvulle saakka yhtiön metsänhoitajien kesänviettopaikkana. Saarella harjoitettiin myös maataloutta aina 1960-luvulle saakka jolloin pellot istutettiin kuuselle. Karhonsaareen oli säännöllinen laivaliikenne aina vuoteen 1957 saakka. Karhonsaari siirtyi Kuopion kaupungin omistukseen 1982 maanvaihdon seurauksena.[2]
Lähteet
- Kuopion karttapalvelu
- Karhonsaaren historiaa (Arkistoitu – Internet Archive)