Karel Gott

Karel Gott (14. heinäkuuta 1939 Plzeň, natsi-Saksan miehittämä Tšekkoslovakia1. lokakuuta 2019 Praha, Tšekki) oli tšekkiläinen laulaja ja näyttelijä. Hän oli Tšekkoslovakian ja Tšekin tunnetuimpia julkisuuden henkilöitä ja oli tunnettu laulajana myös muualla Keski-Euroopassa.

Karel Gott
Karel Gott vuonna 2018
Karel Gott vuonna 2018
Henkilötiedot
Syntynyt14. heinäkuuta 1939
Plzeň
Kuollut1. lokakuuta 2019 (80 vuotta)
Praha
Ammatti Laulaja
Muusikko
Aktiivisena 1958–2019
Tyylilajit Pop
Soittimet kitara
Levy-yhtiöt Supraphon ja Polydor Records
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
www.karelgott.com
[ Muokkaa Wikidatassa ] [ ohje ]

Nousu maineeseen

Karel Gott syntyi Länsi-Böömin Plzeňissä. Hän muutti Prahaan 1950-luvulla ja hankki sähkömekaanikon ammatin. Opiskelun ohessa hän esiintyi Prahan pubeissa laulajana. 1960-luvun alussa Gott alkoi opiskella laulamista Prahan konservatoriossa ja osallistui useisiin laulukilpailuihin, alkaen saada mainetta laulajana. Gott nousi kansalliseen kuuluisuuteen 19621963 esiintyen Prahan teattereissa ja saavutti aseman Tšekkoslovakian pop-musiikin huipulla. Useat hänen kappaleensa olivat Karel Svobodan käsialaa.

Karel Gottin menestys oli sallittua vain Tšekkoslovakian kommunistisen puolueen ehdoilla, ja sen toiveiden mukaan Gott esiintyi. Hän oli ensimmäinen, joka vastusti julkisesti Peruskirja 77:ää, Tšekkoslovakian ihmisoikeusrikoksia kritisoinutta julistusta ja sen ympärille syntynyttä liikettä. Gott sai kuitenkin kansan suosion puolelleen lauluillaan, jotka olivat poliittisesti näennäisen korrekteja mutta jotka saattoivat sisältää pientä kritiikkiä asioita kohtaan, joita muualla ei sopinut arvostella. Aikana, jolloin viihde oli harvinaista, Gottin suosio nousi ennätyslukemiin. Kommunistit antoivat Gottille kansantaiteilijan arvonimen.

Gott edusti Itävaltaa Eurovision laulukilpailussa 1968 kappaleella Tausend Fenster ja sijoittui jaetulle 13 sijalle 17 kilpailijan joukosta.[1]

Samettivallankumouksen jälkeen

Poikkeuksellisen Gottin urasta tekee se, että hän pysyi pop-tähtenä myös kommunistisen hallinnon kaataneen samettivallankumouksen jälkeen. Gott esiintyi yhdessä taiteilijoiden kanssa, jotka olivat olleet kommunistien kieltämiä 20 vuoden ajan. Uuden hallinnon myötä kommunistien myötäilijä muuttui nopeasti demokratian äänitorveksi. Takinkäännöstä arvostelevat yksilöt vaientuivat nopeasti, sillä poliitikot halusivat hyödyntää Gottin suosiota omiin tarkoituksiinsa ja kansa enimmäkseen rakasti Gottia, joka esiintyi yhä Tšekin julkisuudenhahmona ja levytti edelleen.

Lähteet

  1. London 1968 eurovision.tv. Viitattu 13.7.2022.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.