Kanzashi

Kanzashi () on perinteisissä japanilaisissa kampauksissa käytettävä hiuskoru tai -koriste. Ensimmäiset kanzashit otettiin käyttöön kun naiset luopuivat hiusten pitämisestä auki ja siirtyivät nutturoihin. Kanzashit nousivat laajempaan käyttöön Edo-kaudella, kun käsityöläiset alkoivat valmistaa taidokkaampia tuotteita. Hiuskoristeita on saatettu käyttää myös puolustusvälineinä hätätilanteissa.

Kullattuja messinkikanzasheja, aikakausi tuntematon.

Nykyään kanzasheja käyttävät useimmiten morsiamet ja ammattimaiset kimonon käyttäjät kuten geishat, tayūt ja yūjot sekä perinteisten taiteenlajien taitajat. Nuoret japanilaiset naiset ovat kuitenkin alkaneet käyttää kanzasheja lisäämään elegantin osan pukuunsa.

Kanzasheja valmistetaan monista eri materiaaleista kuten lakatusta puusta, kullalla tai hopealla päällystetystä metallista, kilpikonnankuoresta, silkistä ja muovista. Varhaiset bakeliittikanzashit ovat haluttuja keräilyesineitä.

Kanzasheja on monenlaisia ja niitä käytetään monin eri tavoin. Geisha kanzashien tyyli ja sijoitus osoittavat valistuneelle katsojalle hänen statuksensa ensi silmäykseltä. Maikot käyttävät enemmän ja koristeellisempia kanzasheja kuin geishat ja etenevät koulutuksensa mukaan kampauksesta toiseen, joihin liittyvät tietyllä tavalla puetut kanzashit.

  • Tsumami-kanzashi tehdään silkkitilkuista origamien tavoin taitelluista ja muotoilluista osasista. Ne esittävät useimmiten kukkia tai perhosia, mutta nykyaikana on paljon muitakin aiheita.
  • Birabira kanzashi eli "helisevä kanzashi" tehdään kapeista metallisuikaleista, jotka ripustetaan roikkumaan riviin. Birabira-osa voidaan myös liittää tsumami-kanzashiin.
  • Kushi on koristekampa. Japanilaiset käsintehdyt koristekammat ovat huippulaatua: sanotaan, että tiheäpiikkisimmissä kammoissa piikkien välisiä rakoja on vaikea erottaa. Kampoja on tehty puusta (santelipuusta ja hinoki-sypressistä) ja kilpikonnan kuoresta tai muusta sarveisaineesta (sarvesta tai kavioista).
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.