Kantelu

Kantelu on hallinto-oikeudellinen ylimääräinen muutoksenhakukeino. Kanteluksi kutsutaan myös eduskunnan oikeusasiamiehelle, valtioneuvoston oikeuskanslerille tai muulle valvontaviranomaiselle tehtyä kirjelmää, jolla kannellaan jonkin viranomaisen toiminnasta. Julkishallinnon ulkopuolella kanteluiksi kutsutaan myös Julkisen sanan neuvostolle tehtyjä kanteluita, jotka koskevat lehtien tai muiden medioiden väitettyjä journalistin ohjeiden vastaisia toimia.[1]

Prosessuaalinen kantelu hallintolainkäytössä

Kantelun saa hallintolainkäyttölain 60 §:n mukaan tehdä lainvoiman saaneesta päätöksestä valitusviranomaiselle tai, tällaisen puuttuessa, korkeimmalle hallinto-oikeudelle.

Päätös voidaan kantelun johdosta poistaa, jos

  1. sille, jota asia koskee, ei ole annettu tilaisuutta tulla kuulluksi ja päätös loukkaa hänen oikeuttaan;
  2. asiaa käsiteltäessä on tapahtunut muu menettelyvirhe, joka on voinut olennaisesti vaikuttaa päätökseen; tai
  3. päätös on niin epäselvä tai puutteellinen, ettei siitä käy selville, miten asia on ratkaistu.

Käytännössä kantelu on erittäin harvinainen muutoksenhakukeino, sillä sen onnistumisen edellytykset ovat tiukat.

Hallintokantelu ylimmille laillisuusvalvojille

Oikeuskanslerille ja oikeusasiamiehelle saa kannella myös muista kuin lainvoimaisista päätöksistä, esimerkiksi viranomaisen asiattomasta käyttäytymisestä. Heillä ei kuitenkaan ole toimivaltaa muuttaa tai kumota viranomaisen tai tuomioistuimen tekemiä päätöksiä.

Lähteet

  1. Kantelun ohjeet - Kantelun ohjeet - JSN www.jsn.fi. Viitattu 26.1.2022.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.