Kannuksenpyörä

Kannuksenpyörä eli pykäläristi on kahdeksansakarainen tähti- ja ristikuvio. Kuvio on ollut käytössä useissa kulttuureissa, muun muassa monilla suomalais-ugrilaisilla kansoilla[1]. Suomessa sen yleensä näkee eräissä kuntavaakunoissa, perinteisenä ryijyjen ja muiden käsitöiden koristeena sekä karjalaisen naimattoman naisen perinteisessä päähineessä säppälissä. Eritoten Pohjois-Hämeessä suosittiin kannuksenpyörää ryijyissä[2]. Se on myös muun muassa Udmurtian ja Mordvan tasavaltojen ja võrolaisten lipuissa sekä Karjalan, Udmurtian ja Mordvan tasavaltojen vaakunoissa, joissa se kuvaa aurinkoa. Virossa se tunnetaan nimellä Muhu mända[1].

Suomessa koristeena käytetty kannuksenpyörä.
Geometrisesti säännöllinen oktagrammi.

Geometrinen nimitys kuviolle on oktagrammi eli kahdeksankanta. Kuvion säännöllisen muodon voi piirtää yhdellä kynänvedolla kahdeksalla janalla nostamatta kynää alustasta.

Alkuperä

Kuten monen muunkin kansanperinteisen kuvion, myös kannuksenpyörän alkuperä on hämärän peitossa. Koptilaiskristittyjen tiedetään käyttäneen kuviota tekstiileissä 600-luvulla.

Suomalais-ugrilaisten kansojen käytössä kannuksenpyörä on monesti merkinnyt aurinkoa. Liettualaisten auseklis on vastaava symboli. Pitsikoristeissa se on tunnettu myös Aunuksen aitana. Norjalaisessa neulontaperinteessä kuvio tunnetaan selbunruusuna.[3]

Kannuksenpyörä on suomalais-ugrilaisessa mytologiassa ja kansanperinteessä käytetty symboli.
Selbunruusu-neulekuvio.

Kuvion käyttö

Suomalais-ugrilaisissa käsitöissä

Kuviota on käytetty Suomessa muun muassa käsitöiden aiheena, esimerkiksi ryijyissä ja vaatteissa, kuten lapasissa.[4] Mordvalaisilla sitä on käytetty naisten paidoissa ja helminauhoissa.[5][6] Mareilla ja tverinkarjalaisilla sitä on käytetty naisten päähineissä.[7][8]

Vaakunoita Suomesta

Lippuja ja vaakunoita

Katso myös

Lähteet

  1. SUUR LIPULUGU | Jaak Prozes: „Kindlasti võiks soome-ugrilaste ühislipul olla suurem roll!” Maaleht. Viitattu 17.10.2022. (viroksi)
  2. Itse tehty ryijy sopii perinnöksi Kaleva. Viitattu 12.10.2022.
  3. Sarappo, Emma: The Star of Norwegian Knitwear The Atlantic. Viitattu 1.3.2021.
  4. Käsineet; Kintaat finna.fi. Viitattu 25.10.2022.
  5. naisen paita; paita finna.fi. Viitattu 25.10.2022.
  6. koru; kaulakoru; necklace finna.fi. Viitattu 25.10.2022.
  7. naisen päähine; osa päähineestä; päähine finna.fi. Viitattu 25.10.2022.
  8. päähineen etuosa finna.fi. Viitattu 25.10.2022.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.