Kangaskimalainen

Kangaskimalainen (Bombus cryptarum) on pienehkö kimalaislaji, joka kuuluu mantukimalaisryhmään. Lajilla on keltainen etuselkä ja takaruumiin poikkivyö sekä valkoinen takaruumiin kärki. Mantukimalaisesta ja isokimalaisesta sen erottaa mustat naamakarvat ja takaruumiin keltaisen vyön vaaleampi väri. Kuningatar on pituudeltaan 17–19 millimetriä, työläinen 10–14 millimetriä ja koiras 12–13 millimetriä.[4]

Kangaskimalainen
Uhanalaisuusluokitus

Puutteellisesti tunnettu [1]

Puutteellisesti tunnettu

Suomessa:

Elinvoimainen [2]

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Pistiäiset Hymenoptera
Yläheimo: Apoidea
Heimo: Mesipistiäiset Apidae
Suku: Kimalaiset Bombus
Laji: cryptarum
Kaksiosainen nimi

Bombus cryptarum
(Fabricius, 1775)[3]

Katso myös

  Kangaskimalainen Wikispeciesissä
  Kangaskimalainen Commonsissa

Kangaskimalaisen elinympäristöjä ovat valoisat kangasmetsät, niityt ja pientareet. Kuningatar etsii ravintoa keväällä muun muassa pajun, puolukan ja mustikan kukista ja loppukesällä esimerkiksi maitohorsmasta, karhunputkesta ja kanervasta. Pesänsä kuningatar perustaa tavallisesti vanhaan myyränkoloon. Lajia esiintyy koko Suomessa, runsaimmin pohjoisessa.[4]

Lähteet

  1. Hatfield, R., Jepsen, S., Thorp, R., Richardson, L. & Colla, S.: Bombus cryptarum IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 17.7.2022. (englanniksi)
  2. Juho Paukkunen: Kangaskimalainen – Bombus cryptarum Suomen Lajitietokeskus. 2019. Viitattu 23.3.2022.
  3. Laji.fi: Kangaskimalainen (Bombus cryptarum)
  4. Parkkinen, Seppo & Paukkunen, Juho & Teräs, Ilkka: Suomen kimalaiset, s. 136–137. Jyväskylä: Docendo, 2018. ISBN 978-952-291-454-5.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.