Kaljavelli

Kaljavelli (myös kaljavellinki, kaljakeitti tai lämmitys, ruots. ölsupa) on länsisuomalainen jouluruoka. Sitä tiedetään nautitun Turun ja Etelä-Pohjanmaan välisella alueella, ja makeana se on ollut poikkeavaa vaihtelua arkiruokaan.

Kysymyksessä on makeahko, lämpimänä lusikalla nautittava vellimäinen ruskea ruokalaji, jonka perusaineina ovat koti- tai vaarinkalja sekä maito ja siirappi. Eräillä seuduin siihen laitetaan myös vehnäjauhosuurus, josta tulee klimppejä, ellei sitä hyvin sekoiteta. Sekaan voidaan heittää rusinoita ja muita mausteitakin. Etelä-Pohjanmaalla kiehumisvaiheessa velliin lisätään ohra- tai vehnäjauhoista, maidosta, suolasta, sokerista ja kananmunasta sekoitetusta löysästä taikinasta tehtyjä klimppejä.[1] Vakka-Suomessa siihen kuuluvat pienet juustokuutiot, jotka lisätään heti, kun velli on nostettu liedeltä, jotta ne hieman ehtivät sulaa. Velli nautitaan lämpimänä.

Lähteet

  • Kolmonen, Jaakko: Suomen pitäjäruoat, s. 150. Helsinki: Patakolmonen, 1986. ISBN 951-95-875--2-7.

Viitteet

  1. Kolmonen 1986, 150
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.