Kalibangan

Kalibangān on jo raunioina oleva muinainen Indus-kulttuurin asutuskeskus. Paikka oli asuttu noin 3500–1750 eaa. Se sijaitsee Chaggar-Hakra-joen rannalla, joka saattaa olla sama kuin Saraswati. Kalibangan tunnetaan vanhimmasta auratusta pellosta, ja tulialttareista.


 Kalibangan
Rakhigarhi
Kalibanganin kartta.

Löytöjä

Kalibangan jakautui ylimystön kaupunkiin ja alakaupunkiin. Molemmat oli ympäröity muurein. Talot jen ovet veivät 2–3 tielle. Taloissa oli sisäpiha ja 6–7 huonetta sisäpihan kolmelal puolella. Monessa talossa kaivo. Poltetut tiilet yleensä 30 × 15 × 7,5 cm. Tämän kokoisista tiilistä tehtiin myös linnakeen muuria toisessa rakennusvaiheessa.

Tulialttarit?

Kalibanganista ei ole löydetty merkkejä muualla Indus-kulttuurissa yleisestä äitijumalatteren palvonnasta. Mutta sieltä on löydetty mahdollisia tulialttareita. Nämä saattoivat kuulua dravidalaisen tulenjumalan, Murukanin palvontaan. Mutta yhtä hyvin ne saattoivat olla keittopaikkoja tai savenpolttopaikkoja. Tulialttarit olivat mutatiilistä tehtyjä korokkeita, joissa on soikeat tulikuopat. Pieniä tulialttareita löytyy myös alakaupungin taloista. Tulikuopista on löydtty hiiltä ja joistain eläinten luita. Tämä viittaa eläinpolttouhreihin[1].

Lähteet

  1. Elements of Indian Archaeology, s. 119–120
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.